VAALA Kankari, Neulansilmä tulikatos

9.5.2022

Teksti ja kuvat Sirkku Kianto

Vuonna 1990 Kankarin maamiesseura ja maamiesseuran naisosasto yhdistyivät ja siitä syntyi Kankarin kyläyhdistys ry.
Vuonna 2019 Kankarin kylän asukkaat ja mökkiläiset rakensivat Neulaniemeen tulipaikan katoksineen ja kanoottilaitureineen. Katoksen nimeksi tuli Neulansilmä . Hankkeen rahoitti Oulujärvi Leader.

Neulansilmässä 4.5.2022 pidetyssä hankkeen Kyläillassa/työpaja oli lämmin ja rento tunnelma, kun ryhdyimme yhdessä miettimään Kankarin kylän olemusta. Muisteltiin menneitä ja mietittiin tulevaa, kunnostuskohteita ja vähän isompiakin asioita toivottiin. Oli mukava havaita, että keskustelussa oli positiivinen ja jopa riehakas tunnelma. Kankarissa ei ole ankiaa ollenkaan, se kuultiin kyllä, mutta niitä kehittämiskohteita toki löytyi.

Aa ihanaa! Oulujärvi, Vaala ja Kankari.

Niitä kehittämiskohteita.
Kyllä vain tarvittaisi kevyenliikenteenväylä välille Kankari – Vaala, ja valopylväät. Liikennenopeuksien laskeminen 80:iin Kainuun tiellä Kankarin kylän kohdalla olisi tärkeää melun vähentämiseksi ja jalankulkijoiden turvallisuuden vuoksi.

Kylän rannan kunnostus on ollut pitkään puheena sekä jäteaseman liian villi käyttö. Rannan ja vesistön kuntoa voisi hoitaa kätevällä ruokoleikkurilla. Jäteaseman kunnossapitoon ja järjestyssääntöihin puolestaan mietittiin monenlaisia vaihtoehtoja, sillä jäteaseman olemassaolo koetaan hyvin tärkeäksi.

Kyläyhdistysten tiedotus ja viestintäasiat kannattaa aina pitää kunnossa. Kyläyhdistyksellä onkin jo mukavat verkkosivut, mutta lisäksi on hyvä aukaista myös omat Facebook-sivut, joko omana suljettuna ryhmänään tai julkisena sivustona.

Aivan mahtava teos, joka on kyläyhdistyksen kustantama ja Erkki Karjalaisen kirjoittama; Kankari: järven ja korven kylä, kylän historiaa ja nykyaikaa, tarvitsee vielä hieman lisää markkinointia ja myyntiä, ja sitä tehtävää hoitaisi oivasti myös ne tulevat Facebook.-sivut.
Ihmeellisin, mutta myös tympein asia on alueella levinnyt jättibalsami, jonka leviämissyyt juontavat kyläläisten mukaan kunnan jäteasemalle.

Kyläillassa päätettiin tomerasti ryhtyä seuraaviin toimenpiteisiin asioiden edistämiseksi. Facebook-sivut saadaan näppärästi auki, Karjalaisen kirjaa mainostetaan ja ruokoleikkuri voidaan yhdessä hankkia, huoltaa ja säilyttää. Jäteasema- ja jättibalsamiasioissa ollaan yhteyksissä kuntaan.

Voi näitä onnellisia, jotka saavat elää ja olla Kankarin kylässä. On ihana oma tulikatos ja maisemat niin hulppeat. Kyläläisillä, olivatpa vakituisia asujia tai mökkiläisiä, on hyvä yhteishenki ja meininki. Se onkin tärkeä, kantava voima hyvinvoinnin ja viihtyvyyden kannalta.

Iloista ja aurinkoista jatkoa Kankariin!

Skip to content