TAIVALKOSKI Jokijärvi, Kyläseuran kylätalo

5.5.2022

Teksti ja kuvat Sirkku Kianto

Jokijärven kylä tunnetaan tietenkin Päätalosta ja hänen tuotannostaan sekä nostalgisista Jokijärven ja Kallioselän maisemista. Järven rannalla on kylän hulppea kylätalo, joka vielä 20 vuotta sitten toimi kouluna. Pölkkyteatteri ja Kyläseuran omistamat kiinteistöt tuovat teatteri-ja vuokratuloja sen verran mukavasti, että tämä kyläyhdistys ei ole henkitoreissaan, ns. kirstunpohjat paljaana. Talous on siis kunnossa.

Jokijärven Kyläseura esittelee historiaansa ja toimintaansa runsaasti Kyläsivuillaan ja myös Facebook-sivuilla. Tiedottamista tapahtuu kyllä, julkaiseehan kyläseura myös vuosittain Avviisi-lehteä. (Tästä linkistä uusimpaan lehteen)
Ja tapahtumia kyllä on. Erityisesti teatteritoiminta vie Kyläseuran voimavaroja monipuolisesti ja Avviisi-lehti tietenkin on oma operaationsa aineistonkeruun, taiton ja jakelun osalta.

Kyläillassa oli kuitenkin vain kourallinen väkeä, ja nimenomaan Kyläseuran hallitus. Tämä ponteva porukka ikääntyy ja miettii nyt yhdistyksen tulevaisuutta. Niin monella kylällä on se sama probleema; kuinka saada uusia toimijoita niin hallitukseen kuin talkooporukoihin.
Jokijärven Kyläseurassa hallitus oli huolissaan juuri hallitusväen jaksamisesta, uusiutumistarpeesta ja illan aikana ruodittiinkin hyvässä hengessä, miten saada se valtava tietotaito ja kokemus kyläyhdistyksen pyörittämisestä ja jatkumisesta luovutettua eteenpäin. Miten saada yhdistystoiminta houkuttelevaksi?

Oli siis syytä ensin pohtia, mikä oikeastaan on jo hyvää? Ei ollut osallistujilla vaikeuksia nähdä oman kylän hyviä puolia ja ihmekös tuo, Jokijärvi on erityinen, hieno kylä ja täynnä mahdollisuuksia.
Tässä mainintoja osallistujien suusta:

Jokijärvellä on hyvää…
oma teatteri, vireää toimintaa, rauhallinen kylä, luonto, luonnonantimet, ihmiset, harrastusmahdollisuudet, kyläseura, yhteisöllisyys, kyläläiset, marjamaat, kalaisat vedet, yhdessä tekeminen, kanssakäyminen sujuvaa, kylätalo, kulttuurin vaaliminen, Kallioniemi, oma kirjasto, saa tehä kyläseurassa asioita, jos haluaa, Päätalon historia, kyläkirjoittajat/kirjailijat, elinvoimaisuus, vilkas yhdistystoiminta, lyhyt matka kirkolta /22km, tunnettuus, hyvä imago.

Niin, miten saada yhdistystoiminta houkuttelevaksi?
Jokijärven Kyläseuran valmiudet ja tietotaito sekä luovuus nostattivat esille useita ehdotuksia, miten asiassa kannattaa edetä. Lukuisten oivallisten ehdotusten joukosta Kyläseura päätti ihan ensimmäiseksi toteuttaa Kylätiedotteen, kaikille jaettavaksi. Ymmärrettiin se tärkeä asia, että yhdistystoimintaa on esiteltävä positiivisesti, toverillisesti, kaikkia kunnioittaen, huolehtien omastakin jaksamisesta.
Verkkonäkyvyyttä ja tiedottamistapoja kannattaa kehittää, kutsua nuoria ja nuorenmielisiä, perheitä mukaan oppimaan yhdistystoimintaa esim. kurssittamalla, tarjoamalla ’harjoituspaikkoja’ hallituksesta, palkkaamalla kesätyöntekijöitä palkkatuella, antamalla nuorille vastuuta, pitämällä yhdistysleirejä, kutsumalla yhdistystoiminnan asiantuntijoita luennoimaan, ottamalla huomioon hyvä ja positiivinen perehdyttäminen, vertaistuki ym.

On tosi tärkeää huolehtia positiivisesta palautteesta, kannustuksesta, yhteishengen ylläpitämisestä, auttamisesta ja avoimesta keskustelusta. Yhteiset hallinnon kokoontumiset, hallituksen väen ja talkooväen palkitsemiset sekä muistamiset pitävät yhdistyksen mukavaa imagoa yllä. Sillä, jos hallitustehtävät voivotellaan ikäviin ja raskaisiin tehtäviin, kuka niitä haluaa tehdä? Ei kukaan.

Siispä, ilo ja kiva tuntuu hyvältä. 🌞

Sisäinen viestintä on erityisen tärkeää. Sitä on oltava tarpeeksi ja se on toteutettava hyvissä ajoin, oltava myös mahdollisimman selkeää ja positiivisessa hengessä, oli aihe mikä tahansa.

HOX! KLIKKAA KUVAA, NIIN SE AUKEAA ISOMPAAN IKKUNAAN!
Kun kuva on aukaistu, oikeaan ylänurkkaan ilmestyvää ruksia klikkaamalla pääset palaamaan takaisin sivulle.

Jokijärven Kyläseura aikoo toteuttaa ja ottaa huomioon:

  1. kylätiedote (mukana kyselykaavake/laskenta)
  2. palkitsemistavat, muistetaan palkita itsemme ja talkooväki

Lisäksi heräsi uutta intoa toteuttaa seuraavanlaisia asioita: 🦋
– Porina/kahvittelu-piirit
– Vaikkapa muistelupiiri
– Urheiluhommat, esim. latu, entäpä kymmenottelu?
– Nuorille ja perheille teemailta, kalastus/leiri tms.
– Kutsutaan pari nuorta yhdistystoiminnan kokelaaksi ja tarjotaan jatkopestiä muistaen vastavuoroisuus, palkitseminen ja vertaistuki.
– Huolehditaan verkkonäkyvyyden parantamisesta.

Kyläseuran kirjasto palvelee kylätalolla. Raija Karjalainen vaalii ja hoitaa kirjastoa.

Kirjastossa on yli 3500 nidettä aikuisten, nuorten ja lasten kirjoja.

Kirjastoa voi käyttää niinä iltoina, kun kansalaisopiston ryhmät kokoontuvat.

Tervetuloa lainaamaan!

Jokijärven Kyläseuraan toivotaan uusia toimijoita, yhteistyötä muiden yhdistysten kanssa
ja toiminnan päivitystä, siis uudenlaista toimintaa. 💡

HYVÄÄ JATKOA JOKIJÄRVELLE!

Skip to content