SIIPONKOSKEN KYLÄILTA 20.10.

26.10.2023

Haapajärvi on yksi Pohjois-Pohjanmaan kaupungeista ja siellä asuu 6 687 asukasta (Tilastokeskus 2022). Haapajärven naapurikuntia ovat Haapavesi, Kärsämäki, Nivala, Pihtipudas, Pyhäjärvi, Reisjärvi ja Sievi. Haapajärven keskustaajama sijaitsee valtatien 27 (Kalajoki–Iisalmi) ja kantatien 58 (Kangasala–Kärsämäki) risteyksessä. Haapajärvi sijaitsee sopivasti keskellä Suomea ja Haapajärvi on useiden tunnettujen tuotemerkkien kotipaikka. Haapajärvellä valmistetaan Tiivi –ikkunoita, Hakki -pilkekoneita, KOME –perävaunuja ja Elega –keittiökalusteita ja lukuisia muita korkealaatuisia tuotteita. Haapajärvi on myös teekaupunki https://haapajarvi.fi/teekaupunki. Kaupungintalon valtuustosalissa on myös koottu näyttely hiihtäjä Mika Myllylän (1969-2011) palkintokokoelmasta. https://haapajarvi.fi/mika-myllylan-palkintokokoelma

Seudun pääjoki Kalajoki saa alkunsa Reisjärveltä ja laskee pitkään ja kapeaan Haapajärveen. Haapajärvestä Kalajoki virtaa edelleen leveässä laaksossa Pohjanlahteen.

Siiponkosken läpi virtaa Kalajoki

Haapajärven kaupungin nettisivuilla on mainittu 10 kylää: Ahola, Haaga-Tiitto, Autioranta-Oksava, Karjalahti, Kopola, Kumiseva, Kuona-Välioja, Kuusaa-Jokela, Parkkila ja Siiponkoski. Näistä kahdeksassa kylässä toimii rekisteröity kyläyhdistys. Kaupungin ja kylien välisistä sekä kylien keskinäistä yhteistyötä kehitetään kyläneuvostotoiminnalla, jonka toiminta on käynnistynyt jo alkuvuodesta 2014.

Retkeilevä Haapajärvi -kehittämis- ja investointihankehanke toteutettiin 1.4.2020-31.12.2021, jonka toteuttamisesta ja tarpeellisuudesta tuli aloite kyläyhdistyksiltä. Hanketta hallinnoi Haapajärven kaupunki kylien puolesta ja hankkeessa oli mukana kuusi kyläyhdistystä. Investointihankkeella rakennettiin retkeilypolkuja ja erilaisia kylien luontokohteita. Kaikki reitteihin liittyvä rakennustyö on tehty talkoilla ja materiaalikuluihin on saatu Leader-rahoitusta. Kehittämishankkeella tehtiin reiteistä mm.tiedotusmateriaali, painettu kartta ja kaupungin sivuille reittiselostukset ja kartat. https://haapajarvi.fi/retkeilyreitit

Siiponkosken kylä oli yksi hankekylistä ja hankkeen aikana uudistettiin kyläalueella kaksi vanhaa retkeilyreittiä Saarenkierros ja Maariansaari ja uutena Virtain reitti 2 km yhteistyössä Haaga-Tiiton kylän kanssa. Siiponkosken kylä on noin 120 asukkaan kylä Kalajoen varrella, Oksavan kylän ja Haapajärven keskustan välissä valtatie 27 varrella. Siiponkoski on tunnettu ja suosittu retkeilykohde luontopolkuineen, lintutorneineen ja tulipaikkoineen. Kulttuurihistoriallisesti kylä on arvokasta maaseutualuetta. Siiponkoskella oli aikoinaan useampi koulu, mutta koulutoiminta päättyi Siiponkoskella vuonna 1999, jonka jälkeen koulu on toiminut Siiponkosken kylätalona ja Siiponkosken Jokikeskuksena.

Siiponkosken entinen koulu, nykyinen kylätalo Jokikeskus, kuva kyläyhdistys

Jokikeskuksessa toimii paikallinen yrittäjä, joka tarjoaa matkailu-, majoitus- ja juhlapalvelua. Pihaympäristössä on mm. leirintäalue, vuokramökkejä, savusauna, laavu ja teatterikatsomo. Kylätalon omistaa Siiponkosken kyläyhdistys ry, joka on perustettu 1996 ja palkittiin Pohjois-Pohjanmaan Vuoden Kylänä 2020.

Tavattiin Terttu Hietalan kanssa, hän on entinen pohjoisiiläinen ja nykyinen siiponkoskelainen

 

Kyläillan viestinä kyläyhdistyksen hallitukselle oli, että yhdistykselle perustetaan omat netti- ja facebook-sivut ja tehdään sääntöuudistus, joka mahdollistaa sekä sekä kevät- ja syyskokoukset. Talkooväkeä on myös syytä muistaa vuosittain, turvallisuuskävely tullaan toteuttamaan eri viranomaisten kanssa ja kyläsuunnitelmaa aloitetaan tekemään ensi vuoden alussa kehittämisillassa.

Poikkeapa Kylä- ja järvikeskus Jokikeskukselle, niin tein minäkin!

https://www.facebook.com/siiponkoskenjokikeskus

Kiittäen Anita XVI

Skip to content