Kylähyvinvointi -mistä se koostuu ja kuinka voimme sitä edistää – tähän saimme vastauksia Hannuksen kylätalolla Kiimingissä järjestetyssä Kyläpalveluista hyvinvointia tilaisuudessa 28.11.2023 klo 12.00-15.00. Iltapäivä toteutettiin yhteistyössä PoPLin Eloa ja iloa kylille hankkeen, Pohjois-Pohjanmaan Kylät ry:n Hullun Älykkäät Kylät-hankkeen ja Hannuksen kyläyhteisön kanssa.
Hannuksen kylä on noin 120 talouden kylä Kiimingissä Oulu-Kuusamotien varrella. Kylätalo on entinen, vuonna 2008 lakkautettu kyläkoulu, mutta nykyisin monien palveluiden ja harrastusten toiminnallinen keskus ja juhlatila. Kylätalon maapohjineen omistaa Hannuksen kyläyhteisö ry ja yhdistyksen varoja kerrytetään niin vuokraustoiminnalla kuin joka toinen keskiviikko järjestettävillä bingoilloilla.
Hyvinvointiin kuuluu myös oleellisesti ilo, nauru ja huumori, jota toi meille Waikko Joe, itäsuomalaisella supliikilla varustettu humoristi ja kyläpalveluiden kokemusasiantuntija. Hän on nimensä mukaisesti kotoisin ”Waikko Joen” varrelta Kaavilta.
Vaikkojoki on noin 50 km pitkä Vuoksen vesistön Juojärven reitin latvaosaan kuuluva vesitie Kaavin ja Juuan alueella Koillis-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Hahmon takana on Henry Räsänen, Kaavin Maarianvaaran kiertueteatterin teatterijohtaja ja Waikko Joen autokuski. Henry kertoi myös omassa puheenvuorossaan miten esimerkillisesti kylällä toimivat yhteistyössä niin kylätoiminta, nuorisoseuratoiminta kuin teatteritoiminta. Kuorma-autolla viedään teatteri kylään ja osallistetaan samalla myös kylät mukaan, iltamaperinne tuodaan näin nykyaikaan.
KYLÄKUMMITOIMINTA JALKAUTUU MYÖS POHJOIS-POHJANMAALLE
Maallemuuton asiantuntija Johanna Niilivuo Suomen Kylät ry:stä kertoi päivän aikana Kyläkummitoiminnasta, joka on alkanut ja jalkautunut vuoden 2023 aikana useamman maakunnan, kunnan ja kylien alueille eri puolella Suomea. Nyt on aika käynnistää myös Pohjois-Pohjanmaalla vapaaehtoistoiminta Kyläkummit, jotka toivottavat uudet asukkaat tervetulleeksi, kertovat ja tiedottavat kylän palveluista ja ovat tärkeä linkki kyläläisten ja kunnan välillä. Kyläkummi on kylän tuki ja apu muuttoasuunnittelevalle, uudelle asukkaalle, monipaikkaiselle asukkaalle ja kesäasukkaalle. Johanna itse on entisen Korpilahden kunnan Sarvenperän kylällä asuva kyläläinen ja paikallisen kyläyhdistyksen Sarvenperäset ry:n varapuheenjohtaja.
Kyläkummitoimintaa on eri puolella Suomea, joista esimerkkeinä Soinin kyläkummit https://kunta.soini.fi/fi/asuminen-ja-ymparisto/soinin-kylakummit ja Punkalaitumen kunta https://www.punkalaidun.fi/sivu.tmpl?sivu_id=1113-2.
Kyläkummitoiminnan käynnistämiseksi on tehty myös opas ”Kyläkummimalli käyttöön-näin se tapahtuu!” https://suomenkylat.fi/content/uploads/2023/06/kylakummi_esite.pdf
Eeva-Leena Ylimäki työhyvinvoinnin ja seuratoiminnan asiantuntija puolestaan kertoi, että on muistettava myös kylätoimijoiden hyvinvointi, jotka tuottavat palveluja kylille.
Oma hyvinvoinnin perusta on terveys, sen hetkinen elämäntilanne, materiaalinen hyvinvointi ja ovatko sairaudet hoitotasapainossa. Yhdistystoimijoiden hyvinvointia lisääviä asioita puolestan yhdistystoiminnassa ovat yhdistyskulttuuri, perinteet, toimintatavat, mahdollisuus vaikuttaa asioihin, ilmapiiri, päätöksenteko ja kuormittavien asioiden puheeksiotto ja odotukset kyläläisiltä ja muilta sidosryhmiltä. Ja on myös muistettava kiittää.
Esimerkit kyliltä ovat aina kiinnostavia ja innostavia ja niitä on myös tärkeä jakaa.
Kyläyhdistyksillä ja vapaaehtoisilla on hyvin merkittävä rooli kyläläisten liikuttajina ja terveydenedistäjinä. Liikuntaan, ravintoon ja muuhun terveyden edistämiseen liittyvällä valistuksella on pitkät perinteet, myös maaseudulla.Tunnetusti terveyttä pidetään yksilön hyvinvoinnin kannalta tärkeimpänä tekijänä ja sillä on myös sosiaalisia ja yhteisöllisiä vaikutuksia koko kylän hyvinvointiin.
Miten kyläyhdistys liikuttaa Mäyränperällä noin 150 asukkaan kylässä Oulaisissa, siitä meille kertoivat Mäyränperän kyläyhdistys ry:n puheenjohtaja Markku Salmela ja kyläaktiivi Seija Vinkki. Hankkeita on ollut useita ja suurimpia on ollut mm. kuntoradan perustaminen kylälle, ulkokuntosalilaitteet kuntoradalle ja uimarannan kunnostaminen laitureineen ja pukukoppeineen. Mäyränperällä on järjestetty myös Salon lenkki juoksutapahtuma vuodesta 1986 ja osallistujia on ollut ympäri Suomen.
Rytinki eli Rytinkisalmi on kylä Pudasjärvellä noin 50 kilometrin päässä kaupungin keskustaajamasta Kurenalalta koilliseen päin Livojoen varrella. Kylältä löytyy täyden palvelun Rytingin kyläkauppa, paikallinen ”kauppakeskus” Syöte-Ranua tien varressa.
Palvelua on ympäri vuoden, ainostaan jouluna ja juhannuksena sovitusti. Palveluihin kuuluu päivittäistavarat, asiamiesposti, Matkahuollon pakettipiste, DB Schenker noutopiste, Pudasjärven Apteekin palvelupiste, Veikkaus, kaasut, polttoaineet ja kotiinkuljetus tiistaisin ja perjantaisin. Liäsksi pihalta on vuokrattavissa peräkärry ja venetraileri ja sisällä kahvio ja ulkona grilllikota, joka on käytössä ympäri vuoden. Kyläyhdistyksenä toimii 15.9.2019 perustettu Monenlaista sosiaalista rinnakkaiseloa kotikylässä ry, joka järjestää kyläkaupan kanssa yhteistyössä monenlaisia tapahtumia mm. Rytingin pienen joulutorin 9.12.2023.
Lampinsaari on kylä Raahen kaupungissa. Kylä kuului aiemmin Vihannin kuntaan, joka liittyi Raahen kaupunkiin vuoden 2013 alussa. Vuosina 1954–1992 Lampinsaarella toimi Outokumpu Oy:n kaivos, joka tuotti sinkkiä, kuparia ja lyijyä. Kaivostoiminnan aikana asukkaita kylällä oli yli 1 000, mutta nykyään Lampinsaaressa on noin 300 asukasta. Kylän historiasta johtuen Lampinsaaren asuntokanta on monimuotoista; omakotitalojen lisäksi kylässä on myös rivi- ja kerrostaloja. Kylällä oli myös koulu, joka lakkautettiin vuonna 2020, mutta saanut nyt uuden elämän leiri- ja lomakeskus Gunnarin kartanona.
Lyhde ry eli L (luodaan) YHD ( yhdessä) E (eväitä elämään) on perustettu helmikuussa 2021 Lampinsaaren koulukiinteistön Gunnarin Kartanon toimijaksi ja yhdistyksen puheenjohtaja toimii kyläaktiivi Maija Isokääntä.
Mäyränperä, Rytinki ja Lampinsaari ovat hyviä esimerkkejä, miten eri kylillä voidaan luoda hyvinvointia omista lähtökohdista ja turvata näin palveluiden säilyminen kylillä ja tarjota uusia toimeentulon mahdollisuuksia niin asukkaille kuin yrittäjillekin.
Myydään kylät, tehdään niistä kiinnostavia ja hyvinvoivia, yhdessä!
Kiittäen Anita XVI