SIIKAJOKI REVONLAHTI, Revonlahden kotiseututalo

30.5.2022

Teksti ja kuvat Anita Sievänen

REVONLAHTI KYLÄKLINIKKA 17.5.2022

”Siikajoki-Suomen paras, jossa asutaan rauhallisessa, turvallisessa luonnonkauniissa maalaismaisemassa, josta saa alati uusia elämyksiä.”
Tuota luonnonkaunista asuttua maalaismaisemaa löytyi myös Siikajoen Revonlahdelta, kun kokoonnuimme yhteiseen Kyläklinikka-iltaan Kotiseututalolle 17.5.2022. Kaunis päärakennus on vuodelta 1822 ja toiminut vuoteen 1980 asti pappilana. Tiloja vuokrataan erilaisiin tilaisuuksiin ja pihapiiristä löytyy mm. puulämmitteinen pihasauna, nuotiokatos, grillikota, laavu ja vanhanajan riukuaita.

Pihapiirin erikoisuutena ovat myös 1700-luvulla rakennettu suola-aitta ja kellari. Tilalla käytiin kuuluisa Suomen sodan aikainen Revonlahden taistelu 27.4.1808, jonka muistoksi pystytettiin 8.8.1935 muistomerkki nimeltään Vapauden liekki kotiseututalon kujan suuhun. Monien vaiheiden jälkeen kunta luovutti tilan Revonlahden kotiseutuyhdistykselle 20.6.1996, jolloin yhdistys pääsi kunnostamaan rakennusta kotiseututaloksi.

Revonlahden kylää halkoo valtatie 8 ja Siikajoki ja kylältä on matkaa Raaheen 25 km ja Ouluun 50 ja asukkaita on tällä hetkellä noin 800. Revonlahdella toimii myös viihtyisä kyläkoulu Siikajoen törmällä, jossa on vuosiluokat 1-6, esiopetusta sekä aamu- ja iltapäivätoimintaa.

Kylällä toimii Revonlahden kotikyläyhdistys ry, joka perustettiin kun kyläyhdistys ja kotiseutuyhdistys yhdistivät toimintansa vuonna 2011. Kotikyläyhdistys tekee monipuolista yhteistyötä kyläkoulun kanssa, edistää monin eri tavoin kylän elinkelpoisuutta ja Revonlahden kulttuuriperintöä ja huolehtii ja järjestää kotiseututalon toiminnan ja tapahtumia. 16.12.2021 Revonlahden kotikyläyhdistys ry, Raahen seurakunta ja Lapsirikas-hanke toteuttivat yhteistyössä maksuttoman Joulupolku-ulkotapahtuman Revonlahden kotiseututalon pihapiirissä 14. – 16.12.2021.

Tänä vuonna ilmestyy myös ”Revonlahti-historiaa ja ihmisten tarinoita”- kyläkirja, jonka kirjoittamiseen on osallistunut monia kylän nykyisiä ja entisiä asukkaita.

Kesäisin kylän väkimäärä lisääntyy kesäasukkailla ja innokkuus heräsi illan aikana järjestää kesäasukastapaaminen ja näin saada myös ”mökkiläisten” edustus kyläseuran hallitukseen.

Siikajoen kunnassa on laadittu myös vuonna 2019 yhteistyöasiakirja, jonka mukaisesti kunta järjestää kahdesti vuodessa maalis-huhtikuussa ja lokakuussa neuvottelupäivät yhdistys- ja vapaaehtoistoimijoille yhteistyötä edistämään. Yhteistyöasiakirja tehtiin, mutta luvattuja neuvottelupäiviä ei ole sen jälkeen pidetty. Siksi paikallaolleet kyläaktiivit päättivät lähettää kirjelmän kuntaan, jossa muistutetaan asiakirjan olemassaolosta.

Haasteena on niin Revonlahdella kuin muillakin kylillä aktiivisten toimijoiden saaminen mukaan toimintaan ja nykyisten toimijoiden ikääntyminen.  Lisäksi illan aikana keskusteltiin Siikajoen kylien yhteistyöstä ja Siikajoen kylien neuvoston perustamisesta.

Kotiseuturakkaus syntyy omista kokemuksista, kulttuuriperinnön ymmärtämisestä ja vaalimisesta ja paikallishistorian keräämisestä seuraaville sukupolville

– kiitos siitä Teille revonlahtelaiset!

Skip to content