TAIVALKOSKI KURTTI, metsästysseuranmaja

25.5.2022

Teksti ja kuvat Sirkku Kianto

23.5.2022 pidettiin Taivalkosken Kurtin kylässä kyläilta ja pienimuotoinen työpaja. Kurtti sijaitsee Kurttijärven rannalla seututien 800 sekä lakkautetun Taivalkosken radan varrella, noin 15 kilometriä etelään Taivalkosken kuntakeskuksesta.
Kyläiltaa istuttiin Kurtin Erän metsästysmajalla, upeassa metsästysseuran itse pystyttämässä hirsitalossa. Ouvonmajan saunan rappusten edessä virtaa Outojoki.

(Klikkaa kuva auki. Kuvan oikeaan yläkulmaan ilmestyy rasti, josta pääset takaisin tälle sivulle)

Aiemmin aktiivinen kyläyhdistys oli pitänyt kyläiltoja ja monenmoisia tapahtumia Kurtin koululla. Kurtin koulu seisoo yhä komeasti Kurttijärven rannalla. Koulu näkyykin hienosti. Syy Paulan eli Paulamyrsky aukaisi maiseman viime kesänä, kuten se teki niin monin paikoin muuallakin Taivalkoskella.
Koululla toimii nyt Taivalkosken ikäihmisten perhehoito Villa Pilvilinna. Täältä löytyy lisää Pilvilinnasta.

Kurtin koulu / Villa Pilvilinna

Villa Pilvilinnan lisäksi Kurtin kylässä harjoitetaan metsätaloutta ja poronhoitoa. Alueella toimii mm. Kalankasvatus Vääräniemi Oy,  tuottaen useita eri kalalajia edustavia poikasia, ruoka- ja onkikalaa. 
Kurttijärvi on mökkiläisille mieluisaa seutua.

Kurtin kylän kalastuskunta toteutti ProAgria kanssa yhteistyössä VYYHTI hankkeen, jonka ”toimenpiteinä oli opastaa  jatkuvaan ja laadukkaaseen vesien- ja ympäristönhoitoon ranta-alueilla huomioiden alueen kulttuurihistoria ja tavoitteena ”Onnellinen Kurtin kylä”. Lue lisää Onnellinen Kurtin kylä

Illan aikana pohdittiin monenmoista kylän kehittämiseen liittyvää asiaa. Mukava oli huomata, että koronan vuoksi täysin hyytynyt kyläyhdistys ja sen toiminta haluttiin yhteistuumin laittaa uudelleen käyntiin. Yhdessä muisteltiin sitä aktiivista aikaa, kaivattiin ammoisia tapahtumia. Oli teatteria, pilkkikisoja, talkoita ym. Kun muisteluja sävyttivät positiivinen ja innostunut yhteishenki, siinä samassa päätettiin tarttua tuumasta toimeen. Kyläyhdistys käynnistetään uudelleen.

Tärkeitä asioita olivat myös Veihtiperän uimarannan kunnostus, veneenlaskupaikan kunnostus ym. Ei haittaisi, jos kylälle muuttaisi lisää lapsiperheitä ja yrittäjiä. Oman kylätalon saaminen on unelma, jota mietittiin vakavasti. Oma kylätalo on kylille asia, joka lisää valtavasti yhteisöllisyyttä, tarjoa mahdollisuuksia vaikka mihin. Kaivattiin porinailtoja yms. Pohdittiin, josko kunta ryhtyisi puskurirahoittamaan kylätalon hankintaa, mikäli päätetään hakea Leader-rahoitusta. Niinpä kannattaakin nyt kutsua Koillismaan Leader ry kylään kertomaan mahdollisuuksista toteuttaa kyläillassa virinneitä toiveita ja tavoitteita.

Kiitos Kurtin kyläläisille eteenpäin suuntaavasta, positiivisesta keskustelusta.
Iloista jatkoa Kurttiin!

Skip to content