LUMIJOKI VARJAKKA

30.5.2022

Teksti ja kuvat Anita Sievänen

KYLÄKLINIKKA VARJAKKA LUMIJOKI 18.5.2022

Lumijoen Varjakan kyläyhdistys ry on aktiivinen kyläyhdistys, joka järjestää toimintaa ympäri vuoden. Huhtikuussa pidettiin pääsiäistapahtuma, jossa palkittiin kaikki pikkunoidat ja sytytettiin pääsiäiskokko. Toukokuussa kutsuttiin Kylähullu Anita varjakkalaisten kyläiltaan ja keskiviikkona 1.6. aukeaa laivakahvila. Lauantaina 2.7. klo 11.00-15.00 pidetään Wanhat mopot viivalla-tapahtuma, jossa esitellään vanhoja mopoja ja yleisö voi äänestää omaa suosikkimopoaan. Alueella on myös mopoille leikkimielinen kilparata, jossa on erilaisia tehtäviä reitin varrella. Ja nämä kaikki maustetaan Varjakan omilla aineksilla: merituulella, hymynkareella ja lohisopalla!

Varjakan kylässä asuu tällä hetkellä noin 200 vakituista asukasta. Myös monet kesäasukkaat tuovat kylän elämään oman virkistävän lisänsä. Aikoinaan kalastus ja hylkeenpyynti olivat merkittäviä elinkeinoja, mutta nykypäivän Varjakkaan kuuluvat virkistyskäyttö, veneily ja kotitarvekalastus. Varjakasta löytyy venesatama, jossa on monipuoliset palvelut: kyläyhdistyksen omistama kahvila Hailuotolaiva, Lumijoen kunnan omistama sauna- ja kokoustilarakennus, uimaranta ja teltta- ja matkailuvaunupaikkoja. Sauna- ja kokoustilojen huollosta ja vuokrauksesta vastaa Varjakan kyläyhdistys ry, joka saa siitä kunnalta vuosikorvauksen. Satama-alueella on myös kyläyhdistyksen Kesämyymälä vanhassa aittarakennuksessa, jossa myydään paikallisten kädentaitajien tuottamia käyttö- ja koriste-esineitä, asusteita ja vaatteita. Pöytäpaikka kyläyhdistyksen jäsenille on ilmainen.

Vuonna 2019 valmistui myös talkootyönä Varjakan satamaan uusi tanssipaviljonki, johon rahoitus saatiin Nouseva Rannikkoseutu ry:ltä.

”Hailuotolaiva liikennöi mantereen ja saaren väliä aina 1960-luvun lopulle asti, jonka jälkeen Osuusliike Arina osti laivan ja 1970-luvun alusta asti se toimi kesäkahvilana Oulun Torinrannassa. Toiminta hiipui ja laivaa uhkasi jopa romutustuomio 1990-luvun puolivälissä. Silloin Varjakan Kyläyhdistys osti laivan, toi sen Varjakkaan, kunnosti sen ja jatkoi kesäkahvilatoimintaa vuonna 1998”. https://varjakankylayhdistys.webnode.fi/hailuotolaiva/

Lumijoen kunta myöntää yhdistyksille ja seuroille perusavustuksia mm. tapahtuma- ja toiminta-avustuksina. Sen sijaan yhdistysten myönteisiin rahoituspäätöksiin saaneisiin hankkeisiin ja niihin tarvittaviin omarahoitusosuuksiin ei ole käytössä nollakorkoista puskurilainaa. Asiasta käytiin vilkasta keskustelua ja päätettiin tehdä kuntalaisaloite puskurilainan käyttöönottamisesta myös Lumijoen kunnassa. Myös kylien ja kunnan välisen yhteistoiminnan kehittämiseksi pidettiin Lumijoen kylien neuvottelukunnan perustamista hyvinkin tarpeellisena. Lisäksi Varjakan kyläyhdistys ry pitää lauantaina 11.6. Avoimet Kylät-päivänä Hailuotolaivan kahvilan auki ja toivottaa kaikki tervetulleiksi Varjakantie 828, 91980 Lumijoki. https://www.facebook.com/KahvilaHailuotolaiva/

Meri on teidän tunnusmerkkinne ja te aktiiviset varjakkalaiset pidätte kylänne elossa ympäri vuoden – kiitos siitä teille kaikille!

Skip to content