SIEVIN KYLÄT 12.5.

23.5.2023

Sievi on Suomen kunta, joka sijaitsee Pohjois-Pohjanmaan maakunnan lounaisosassa Keski-Pohjanmaan maakunnan rajalla. Sievin kunta on perustettu vuonna 1867 ja kunnassa asuu n. 5000 ihmistä. Sievin naapurikunnat ovat Haapajärvi, Kalajoki, Kannus, Lestijärvi, Nivala, Reisjärvi, Toholampi ja Ylivieska. Sievi kuten myös Pyhännän kunta Pohjois-Pohjanmaalla ovat molemmat tunnettuja alhaisesta työttömyysasteestaan.

Sievin kesän kohokohta on Muttimarkkinat, tänä vuonna 15.7.2023. Mutti on 1980-luvulla nimetty Sievin kunnan perinneruoaksi. Markkinapäivää varten paikallinen Lions club keittää 700 kilosta ohrajauhoja Muttia, joka vielä paistetaan ja tarjoillaan voin sekä kylmän maidon kera.

Muttia www.sievi.fi

Mutin valmistuksessa yksi osa suolattua vettä kiehutetaan. Sitten kaksi ja puoli osaa ohrajauhoa kaadetaan kiehuvaan veteen. Ei sekoiteta, vaan tehdään massaan reikiä puutikulla, jotta höyry pääsee nousemaan ylös. Annetaan jauhon kypsyä, kunnes vesi on lähes haihtunut, sitten sekoitetaan. Jäämäveden määrällä saadaan määriteltyä, minkä kokoisia kokkareita syntyy. Parhaimmillaan mutti on, kun se toiseen syöntiin paistetaan pannulla runsaan voin kera. Mutti nautitaan perinteisesti voin  kera.Muttikokkareiden koko voi vaihdella ryynimäisestä ”hiekkamutista” isokokkareiseen ”kouramuttiin”.

Sievin kunnasta löytyvät peruspalvelut, mutta laajempi palvelutarjonta löytyy noin 25 kilometrin päässä Ylivieskasta. Sievistä löytyy vielä maataloutta laajoine peltomaisemineen  ja myös kaunista luontoa ulkoiluun ja vapaa-ajanviettoon. Erityisesti Maasydämen matkailualue ”Suomen Sievin helmi” tarjoaa upeat puitteet lomailuun koko perheelle. Kirkasvetinen järvi, frisbeegolfrata, Urjanlinnan tanssipaviljonki  ja patikointipolut antavat syyn pidempäänkin lomailuun. https://www.urjanlinna.net/tanssikalenteri

Hullun Älykkäät Kylät-hankkeen yhtenä tarkoituksena on saada perustetuksi jokaiseen Pohjois-Pohjanmaan kuntaan Kyläneuvosto, Kylien neuvottelukunta tai Kyläfoorumi. Kyläneuvoston tarkoituksena on toimia kylien välisenä sekä kylien ja kunnan välisenä neuvoa antavana yhteistyöelimenä ja keskustelufoorumina. Ja jo perustamisvaiheessa kaikkia kunnan kyliä pyydetään nimeämään oma edustajansa ja varaedustajansa ko.elimeen.

Komia on Valtakunnan Virallinen Nuija, mutta komiat on miehetkin Tapio Sievin Järvikylästä ja Ilkka Leppälä-Lahdenperältä

Sievin kunnassa on toiminut jo useamman vuoden ajan Sievin Kyläneuvosto, johon kuuluvat Asemankylän, Jokikylän, Sievinkylän, Jyringin, Järvikylän, Kiiskilän, Kukonkylän ja Leppälä-Lahdenperän kyläyhdistysten kylätoimijat. Kokouksia pidetään 2-3 kertaa vuodessa ja kokoonnutaan eri kylillä, huhtikuussa Jokikylällä. Kyläneuvosto teki vuoden ensimmäisessä kokouksessaan helmikuussa 2023 aloitteen kunnanhallitukselle kyläalueille suunniteltujen tuulivoimaloiden rakentamisesta ja kaavoituksesta. Tuulivoima puhuttaa, mutta yhteistyösopimuksiakin on tehty kuten Kiiskilän kyläyhdistys ry Kenkäkankaan tuulipuistotoimijan kanssa.

Sievin järjestö- ja yritystalo Lusiina

Kylätapaamisessa järjestö- ja yritystalo Lusiinassa toivottiin enemmän yhteistyötä eri kylien välillä. Yhteistyötä toki tehdään jo nyt Kyläneuvoston kautta, mutta kylien markkinoinnissa ja yhteisten kylätapahtumien järjestämisessä on varmasti uusia mahdollisuuksia kylätoimijoiden kesken. Myös kylät näkyviin paremmin Sievin kunnan nettisivuille – kartta, johon kyläalueet on merkitty ja linkki kyläyhdistysten sivuille. Tällä hetkellä kylät löytyvät satunnaisesti järjestöt-linkin alta. Syksyllä 2023 elo-syyskuussa tullaan järjestämään Sievin kylille nettisivujen perustamisilta yhteistyössä Yhdistysavaimen kanssa. Sievin kunnassa on myös nimetty järjestöyhdyshenkilö, joka toimii myös kylien yhteyshenkilönä.

Kiitos ja nähdään taas!  Anita XVI

Skip to content