Järjestimme yhdessä Ylivieskan kaupungin Potkua kasvuun kyliltä-hankkeen, Rieska-Leader ry:n ja Vähäkangas-Pylväs kyläyhdistys ry:n kanssa yhteisen kylien kehittämisillan Pylvään kylätalolle. Mukaan olimme saaneet myös Pohjois-Pohjanmaan Hyvinvointialueen osallisuus- ja yhdyspintapäällikkö Marjo Riitta Tervosen ja Anitta Anuntin ja Sami Vuoltenahon Raudaskylän Kristillisen Opiston hallinnoimasta ALVA-verkostosta.
Asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on meidän yhteinen tavoite, totesi Marjo Riitta esityksessään. Samoin kuntien hyvinvointikertomusten kautta hyvinvointitieto tulee myös hyvinvointialueille ja kannusti käyttämään Lähellä.fi-palvelua, josta kyläyhdistysten tapahtumat päivittyvät myös Pohteen sivuille. Myös Pohteen järjestöavustukset ovat haettavissa asukkaiden sote-digiosaamisen lisäämiseksi.
Vapaaehtoistoiminnan ALVA-verkoston toimialueena ovat Alavieskan, Nivalan, Sievin ja Ylivieskan kunnat. Julkinen sektori, vapaaehtoistoimijat ja vapaaehtoiset henkilöt toimivat yhdessä ja ALVA-verkosto tarjoaa kaikille vapaaehtoisina toimiville henkilöille matalan kynnyksen mahdollisuuksia verkostoitua keskenään ja huolehtia omasta hyvinvoinnista. Verkosto tarjoaa myös koulutuksia mm. yhdistyksille ja vapaaehtoistoiminnan ALVA-luuri päivystää joka tiistai klo 12-14, josta voi kysyä yhdistys- ja vapaaehtoistoimintaan liittyvistä asioista. Syksyllä on tulossa Lähellä.fi-infotilaisuuksia sen käynnistämisestä ja siihen rekisteröitymisestä.
Ylivieska on yli 15 000 asukkaan vilkas ja nuorekas kaupunki keskellä Pohjanmaata, Kalajoen varrella.Se on myös alueensa kaupan, palvelujen ja kulttuurin keskus. Rautatie on kuljettanut väkeä Ylivieskan kautta 1800-luvun lopulta lähtien. Kaupunki Ylivieskasta tuli jo vuonna 1971.
Tänä päivänä kauppa kuuluu Ylivieskaan kuin voi maitorieskan päälle, ja kulttuuritarjonta vetää vertoja monelle suuremmallekin kaupungille. Laaja tarjonta ja hyvät kulkuyhteydet ovat tehneet Ylivieskasta paikan, jonne suunnataan ostoksille ja viihtymään kauempaakin. https://www.ylivieska.fi/visitylivieska/
Ylivieskasta löytyy myös elinvoimaisia kyliä ja monipuolista kyläkulttuuria ja toimivia kyläyhdistyksia: Kantokylän kyläyhdistys ry, Löytyn kyläyhdistys ry, Sorviston kyläyhdistys ry, Vähäkangas-Pylväs kyläyhdistys ry, Raudaskylän kyläyhdistys ry, Savelan-Ojakylän kyläyhdistys ry ja Niemelän kyläyhdistys ry. Kaupunki on myös mukana kylien kehittämisessä ja toteuttaa vuonna 2023 Potkua kasvuun kyliltä-kylähanketta. Hankkeen tavoitteena on lisätä Ylivieskan kylien näkyvyyttä ja houkuttelevuutta ja tarjota erilaisia työkaluja kylien toiminnan suunnitelluun ja toteuttamiseen. Kylien näkyvyyttä lisättään mm. erilaisilla tapahtumilla kuten Buustia kylien kehittämiseen tapahtumalla. Ylivieskan koulujen tiloja voivat kyläyhdistykset käyttää maksutta. Entisten koulujen tilat ovat myös käytettävissä (Sorvisto, Kantokylä, Pylväs ja Löytty), käyttökustannuksista huolehtii kaupunki ja tilojen siisteydestä huolehtivat kyläyhdistykset kuin myös tapahtumien järjestelyistä.
Kiitosta saa myös monelle yhdistykselle tarpellinen ja ilmainen Yhdistysten arkistointipalvelu. Yhdistyksillä on mahdollisuus luovuttaa arkistonsa Ylivieskan kaupungin kotiseutuarkistoon. Ylivieskan kaupungin kulttuuritoimi vastaa aineistojen järjestämisestä ja säilyttämisestä. https://www.ylivieska.fi/vapaa-ajan-palvelut/yhdistys-ja-harrastustoiminta/yhdistyksen-arkistointi/
Vähäkangas-Pylväs Kyläyhdistys ry on yksi aktiivistaYlivieskan kylistä, jossa entinen Pylvään koulu on hyvin monipuolisessa käytössä. Koululla toimi 1-7 luokat vuosina 1950-1970, jonka jälkeen se oli yrityskäytössä ja jäi sen jälken tyhjilleen. Niinpä kahden kyläväki Vähäkankaan ja Pylvään kyläläiset toivoivat saavansa entisestä koulusta kylätalon ja tartuttiin tuumasta toimeen ja saatiin kaupungilta tarvikkeet remonttiin ja talkoilla kunnostettiin kylätaloksi 1980-luvulla. Uusi nousu kylätalolla alkoi kuutisen vuotta sitten, kun Pohjavirta-hanke lahjoitti kolmevuotisen taideprojektin nimeltä Pylväsvuo Ängeslevänraitille. Pohjois-Pohjanmaan kyliin ja kaupunkeihin sijoittuvat teokset kertovat tarinoita alueen Pohjavirrasta: niin historiasta ja elinkeinoista kuin kuhertelusta ja kovista kohtaloistakin, luonnon merkitystä unohtamatta. Yksi viisiosaisista teoksista oli kylätalolla ja kylän puuhakkaat naiset perustivat pop-up kahvilan ja samalla päästiin näkemään taideteos talon sisällä. Tämän jälkeen talossa on järjestetty taidenäyttelyitä, kädentaidon näyttelyitä, konsetteja, kahvilatoimintaa ja eri juhlatilaisuuksia. Myös pitopalvelua löytyy omasta kylästä.
Wanahat Wehkeet-kylätiellä on myös tunnettu tapahtuma Vähäkangas-Pylvään kyläraitilla ja Vähäkankaan kyläpuisto on myös ensimmäinen, talkoillarakennettu kyläpuisto Ylivieskan kylille.
Työllistämistoimintaa on myös kylällä, sillä puheenjohtaja Petri on ollut myös palkattuna kylänmiehenä tehden kaikenlaista talkkarin ja digiosaajan hommia pientä korvausta vastaan. Avointa ja monipuolista viestintää tarvitaan ja nyt panostetaankin uusien nettisvujen tekemiseen ja facebook-sivujen päivittämiseen.
Pylvään kylätalolta ei lamppu sammu!
Kiitos Teille!
Anita XVI