TAIVALKOSKEN KYLIEN HALLITUSTYÖPAJA 27.4.

30.4.2023

Kevään värit, keskiyön aurinko, syksyinen väriloisto ja talven kimmeltävä hanki, taigametsän tykkilumi ja vapaana virtaava Iijoki, rauha ja hiljaisuus – näin kuvataan Taivalkoskea info@visittaivalkoski.fi -sivuilla.

Taivalkoski on myös yksi Pohjois-Pohjanmaan kunnista, joka sijaitsee maakunnan koillisosassa ja väkimäärä noin 3800 asukasta. Taivalkoskelle on matkaa valtatie 20 pitkin Oulusta 154 km ja Kuusamosta 64 km, jossa on myös lähin lentokenttä. Pohjoiseen Posion suuntaan pääsee myös upeaa maisemareittiä. Kuuluisin taivalkoskelainen on kirjailija Kalle Päätalo, jonka lapsuudenkotitalo Kallioniemi Taivalkosken Jokijärvellä on nykyisin suosittu matkailukohde. Kallioniemessä asuttiin vakituisesti vuoteen 1970 saakka, minkä jälkeen se toimi perikunnan vapaa-ajanasuntona. Vuonna 1986 Taivalkosken kunta osti Kallioniemen tontin rakennuksineen ja museotoiminta alueella alkoi. Vuonna 1991 kunta luovutti paikan Kallioniemi-Säätiön omistukseen. Kalle Päätalo on kuvannut hyvinkin tarkasti Kallioniemen rakennusvaiheita ja elämää kirjoittamassaan Iijoki-teossarjassa. Myös Taivalkosken kulttuuri- ja kirjallisuustapahtuma on laajentunut viikon mittaiseksi Päätalo-viikoksi, tänä vuonna 3.-20.7.2023.

Tunnettu on myös Jokijärven kyläseura ry ja Pölkky-teatteri, joka sijaitsee entisen koulun ja nykyisen kylätalon pihapiirissä. Kyläseuralla on oma näytelmäryhmä ja musiikkiin pohjautuvat esitykset ovat tuoneet kesäisin jo 20 vuoden ajan runsaasti teatterivieraita eri puolilta Suomea. Katetussa teatterirakennuksessa on 300-paikkainen katsomo, lämpiötilat ja katettu terassikahvio, joka on avoinna tilaisuuksien aikana. Tänä kesänä Jokijärven kyläseuran teatteriryhmä esittää Mikko Alatalon ja Harri Rinteen musiikkiin pohjautuvan näytelmän ”Ihmisen ikävä toisen luo”.

Koska Taivalkoski kuuluu myös Suomen varmalumisimpiin alueisiin läpi koko talven, hiihdon ja laskettelun harrastamiseen on hyvät mahdollisuudet niin luontoalueille kuin Taivalkosken keskustan tuntumassa sijaitsevassa Taivalvaaran hiihtokeskuksessa. Myös puolen tunnin ajomatkan päässä Taivalkoskelta sijaitsevat Pudasjärven Iso- ja Pikku-Syötteen hiihtokeskukset sekä Kylmäluoman retkeilyalue kunnan koillisosassa, 45 kilometriä Kuusamosta etelään Kajaanin suuntaan.

Koko perheen talviurheilukeskuksessa Taivalvaarassa kohtaavat mäkimiehet, murtomaahiihtäjät, laskettelijat ja lumilautailijat. Ja niin myös me kylätoimijat kohtasimme kunnan omistamassa Monitoimitalossa aivan laskettelurinteiden tuntumassa. Hiihtokilpailuiden aikana sieltä löytyvät mm. tulospalvelu- ja selostamotilat, pukuhuoneet, suihkut, sauna ja voitelutilat.

Taivalkoskelta löytyvät nimeltä Metsäkylän kyläseura ry, Loukusan kylätoimikunta, Jurmun Seudun Maa- ja kotitalousseura ry, Kurtin kyläseura ry, Jokijärven kyläseura ry, Itä-Taivalkosken kyläseura ry ja Kosko-Inkeen kyläseura ry. Taivalkosken kunnassa toimii myös kyläasiain neuvottelukunta. Neuvottelukuntaan jokainen kyläseura/kylätoimikunta on nimennyt edustajansa (yhden) ja tälle varahenkilön.

Loukusan kylätoimikunnasta hallitutusten työpajaan oli saapunut neljä aktiivista loukuslaista, entinen puheenjohtaja Kirsi Kortetjärvi, nykyinen uusi puheenjohtaja Risto Hilla, uusi yhdistyksen sihteeri Maarit Valli ja hallituksen jäsen Irja Latvalehto. Illan aikana keskusteltiin yleisesti hallituksen tehtävistä, puheenjohtajan ja sihteerin tehtävistä, kyläsuunnitelmasta, vuosikellosta, viestinnästä ja markkinoinnista, taloudesta, jäsenmaksuista, vakuutuksista ja kirjanpidosta ja maksuttomista yhdistysten käyttöön tarkoitetuista kirjanpito-ohjelmista. Yhdistyslaki on muuttunut 8.2.2023, joka  mahdollistaa pienten yhdistysten siirtymisen yhdenkertaisen kirjanpidon käyttöön. Käytännössä se tarkoittaa, että yhdistyksen tilinpito voi perustua pankin sähköiseen tai paperiseen tiliotteeseen/tilitapahtumatietoihin. Helpotettu kirjanpito voidaan ottaa käyttöön aikaisintaan tilikaudella, joka alkaa 1.7.2023 tai sen jälkeen.

Loukusan kylän väki_ Kirsi Kortetjärvi, Maarit Valli, Irja Latvalehto ja Risto Hilla

Työpajan päätteeksi sovittiin, että Loukusan kylätoimikunta rekisteröidään mahdollisimman pian, tehdään säännöt, päätetään jäsen- ja kannatusmaksuista, avataan uudet nettisivut ja päivitetään facebook-sivut. Asukkaita Loukusan kylässä mökkiläiset mukaan lukien on noin 200 ja uutta toivoa kylälle tuo myös Mustavaaran kaivosalueen vanadiini- ja rautamalmiesiintymä, joka kiinnostaa edelleen kaivosalan toimijoita. Loukusanjärven rannalla on kylätoimikunnan omistama kota ja itse järvi on tullut kuuluisaksi Loukusanjärven hirviöstä eli suomalaisesta Loch Nessin vesihirviöstä. Viimeisimmät näköhavainnot ovat vuosikymmenten takaa, mutta tarina Taivalkosken vesihirviöstä elää vahvana edelleen.

1980-luvulla hirviö otettiin mukaan Loukusanjärven kylän markkinointiin ja Taivalkoskella aiheesta järjestettiin myös piirustuskilpailu.

Kylätestissä saimme tulokseksi: Kylä keksii omaehtoisia ratkaisuja, uskaltaa kokeilla uutta ja uudistaa vanhaa.

Tästä on nyt hyvä jatkaa eteenpäin Loukusan kylällä eteenpäin, vaikka vesihirviön voimalla!

Anita XVI iloitsee!

Skip to content