REISJÄRVI Iso-Kalaja, Tarmolan kylätalo

14.4.2022

Teksti ja kuvat: Sirkku Kianto


Tiistaina 12.4.2022 ajelimme Pohjois-Pohjanmaan pohjukkaan, eteläiseen Reisjärven kuntaan. Osoitteena oli Kansanopistontie 2, 85980 Köyhänperä ja siellä sijaitseva Iso-Kalajan Nuorisoseuran talo, Tarmolan kylätalo.

Kylätalo oli vallan mainio, toimiva ja komea. Taloa on aikoinaan rempattu perusteellisesti EU-rahan tuella. Tästä linkistä löydät Tarmolan: Kylätalo Tarmola.

Osallistujalista kertoo, että mukana oli väkeä seuraavista paikoista: Kumiseva, Leppälahti, Raura, Lokkiperä, Räisälänmäki, Reisjärvi, Köyhänperä ja Kalaja.
Reisjärven kunnalle terveisiä, että esittelisi kylänsä, niiden ominaisuuksia ja historiaa verkkosivuillaan! 👍


Hullun Älykkäät Kylät -hanke eli XVI Kylähullu Anita Sievänen ja managerinsa Sirkku tarjoilivat osallistujille paljon pohdittavaa, erilaisia näkökulmia ja painotuksia kylän kehittämiseen, vinkkejä yhteistyöhön, kannustusta ja innostusta. Tilaisuudessa oli mukana osallistujia useilta kyliltä ja kuten usein, he ovat pullollaan tietoa ja historiaa. Muistellaan kaiholla menneitä hyviä ja eloisia kylän vuosia.

Mutta miten saada tuo arvokas tietotaito eteenpäin oman kylän nuoremmalle väelle, jos heitä ei saa mukaan kyläyhdistyksen toimintaan? Tämä probleema on vastassa lähes kaikilla kylillä. Miten saada nuorempi väki innostumaan talkoista, yhteisistä tapahtumista, kylän kehittämisestä, elinvoiman tukemisesta?

Yksi vinkki voisi olla: Jos kylää aina mollataan joka käänteessä; mitäpä se meillä muka…. täällä ei ole mittään… kaikki täältä lähtee, koulu ja kauppa…
Se viestittää ulkopuolelle pysyvää negatiivista ja kaiken hapettavaa atmosfääriä. Kuka sellaiseen kylään haluaa muuttaa tai siellä pysyä?

Olemmeko olemassa?
Kylän on tärkeää pitää itsensä näkyvillä, olemassa ja esillä. Tiedotus ja viestintä, kuten verkkosivut, sosiaalinen media ja esimerkiksi oma kyläkirje/uutiset vahvistavat olemassaoloa ja positiivista imagoa.
Tasa-arvoinen, toisia kunnioittava, ympärilleen innostusta ja toivoa herättävä asenne pitää yllä hyvää meininkiä.

Tarmolan kylätalolla kuultiin kuitenkin toiveikasta puhetta omista kylistä. Köyhänperän nimestä huolimatta maisema ja olosuhteet ovat suotuisat, on menty yhdessä eteenpäin. Ja Pääsiäiseksi on Iso-Kalajan kylällä luvassa Pääsiäiskokko! Wau!
Oli mielenkiintoista kuulla Kalajan kylän historiaa ja muistutan tässä myös Osmo Anttilan kohta ilmestyvää Lokkiperän Kyläkirjaa, josta Osmo mainitsee myös Fb-sivuillaan.

Reissu oli siksikin mieluisa, että Kyläilta järjestettiin yhdessä Kynttilät vakan alta -hankkeen kanssa. Hankkeen projektipäällikkö Satu Oikarinen on juuri päättämässä hienoa hankettaan. Hankkeen ansiosta esim. Tarmolaan saatiin kesäkahvila. Toivotaan, että kahvila toimii myös tulevana kesänä.
Kynttilät esiin vakan alta -hankkeen tarkoituksena on kehittää kolmannen sektorin toimintaa Reisjärvellä tukemalla ja aktivoimalla reisjärvistä yhdistystoimintaa sekä rakentaa pysyviä yhteistyömalleja toimivan järjestö-, seura- ja yhdistyskentän tueksi. Täältä löytyy lisää tietoa hankkeesta: Kynttilät vakan alta

Iso-Kalajan Nuorisoseuran puheenjohtaja Eeva Niemi hoiti kahvituksen yhteistyökumppaneidensa kanssa ja niinpä saimme maistaa monenmoista maukasta. Kiitos Eeva ja kumppanit!

Iso-Kalajan kylän tunnelma on juuri sellaista aitoa suomalaisen maaseudun kylätunnelmaa. Sitä haluaisi laittaa palan taskuunsa, katsoa ja kuulostella aina uudelleen.

Kaikkea hyvää Iso-Kalajan kylälle!

Kylien elinvoima nousee mielenkiinnosta oman ympäristön hyvinvointiin, hyvästä yhteishengestä, tulevaisuuden näkemisestä positiivisena, luovuudesta, rohkeudesta, ilosta ja naurusta. Iloiset ja elinvoimaa ylläpitävät asiat houkuttelevat talkoisiin. Mutta usein myös takaiskut, kuten kyläkoulujen lakkauttaminen, kaavoitukseen tai muutoin ympäristöön liittyvät ei toivotut asiat saattavat kriisin kautta nostattaa vahvempaa yhteishenkeä ja luovuuden kautta syntyvää uutta virtaa ja tekemistä. 🦋

Skip to content