PUDASJÄRVI Aittojärvi, Aittojärven koulu

22.4.2022

Teksti ja kuvat: Sirkku Kianto

Hankkeen Kyläilta / työpaja pidettiin torstaina 21.4.2022 Aittojärven koululla. Koulutoiminta lakkasi Aittojärvellä jo 2016 vuonna, mutta kyläläiset ovat voineet hyödyntää koulun tiloja omiin tilaisuuksiinsa.

”Aittojärvihän ei ole mikään kuoleva kylä. Meillä on mahtavat puitteet, ympäristö ja olosuhteet. Tänne rakennetaan ja tänne muutetaan. Meillä on vaikka mitä toimintaa”, muistutettiin meikäläistä työpajan vetäjää heti alussa. Hyvä niin.
Hankkeemme tarkoitus on nimittäin erityisesti vähän haastaa kyliä, rohkaista ja innostaa kylän asukkaita yhteistyöhön, elinvoiman ja hyvinvoinnin ylläpitämiseen yhteistuumin.

Kylläpä vain löytyy Aitojärvellä toimintaa. On lahnarallia, pilkkikisoja ym. Ja korona-ajan kurimuksesta nousi uutena esiin syksyllä toteutettu juoksutapahtuma. Mahtavaa!

Mutta, aikansa kun porukalla pohdittiin, löytyi kyllä uusia ja niitä mielessä pyörineitä toiveita ja tarpeita. Kyläillassa ilahdutti erityisesti se into, joka heräsi miettimään uusia tapahtumia ja sisältöä kyläelämään. Kuten muillakin kylillä, mietittiin uusien aktiivisten saamista mukaan, niitä nuoria ja nuorenmielisiä sekä tietenkin lapsiperheitä. Kylä on yhteinen, ikioma. Miten tuottaisimme arkeen ja pyhään lisää yhteistä toimintaa, mukavaa tekemistä, iloa ja eloa?

Aittojärven kylän asukkaiden ajatuksia ja ideoita oli mukava kuunnella. Kun yhdessä pohditaan ja muistellaan vähän menneitäkin, syntyy uutta ja luovaa toimintaa tulevaisuuteen. Tulevaisuudesta on kyse. Yhteisestä, iloisesta ja luottavaisesta tulevaisuudesta.

Tieto kylän tapahtumista kulkee kuulemma perinteisin postilaatikkomenetelmin. Juu, ihan kunnioitettavaa toimintaa, mutta jos halutaan olla olemassa muillekin, saada näkyvyyttä, rakentaa imagoa houkuttelevaksi ja kiinnostavaksi nuorten näkökulmasta, sekä tallentaa samalla kylän historiaa digitaaliseen muotoon, on syytä hypätä mukaan somemaailmaan.
Hullun Älykkäät Kylät kannustaa aukaisemaan omat Facebook-sivut ja verkkosivut.

Kun niitä kivoja yhteisiä kokoontumisia ja hetkiä vietetään, niistä on kiva tiedottaa ja kertoa muillekin. Nuoret kaipaavat tekemistä, kannustusta ja rohkaisua. Eikä haittaa, jos joskus palkitaan ja muistutetaan ohimennen hyvin tehdystä hommasta.

Puheenpärinästä nousi esille kerrassaan mukavia käsityöehdotuksia Aittojärven ominaispiirteisiin liittyen. Löytyipä jopa osaavia tekijöitä ja vetäjiäkin. Sillä lailla! Onpa mielenkiintoista kuulla ja nähdä, minkälaista siellä syntyy 😉

Pohdittiin myös, että, hetkinen, milloinkas viimeksi tässä talossa onkaan kuulunut musiikkia?! Siitä se sitten lähti. Musiikin tuottaminen kiinnosti, mutta miten? Jäädään katsomaan, mitä musahommaa Aittojärvellä syntyykään.Ja aivan perustavanlaatuinen askel uuteen yhteiseloon nousi uuden puheenjohtajan Ulla-Maija Hirvasniemen suusta; kerran kuukaudessa pidettävät teemaillat. Ja muutenkin kannattaa kokoontua yhteen matalalla kynnyksellä.

Hyvä Ulla-Maija! Ulla-Maijalla onkin mukava kylä ja immeiset ympärillään.

Hullu hanke toivottaa Ulla-Maijalle ja koko Aittojärven kylälle hyvää jatkoa!

Ja kiitos maukkaista mustikkapiirakoista 👍

Pudasjärven kaupungin mainoskampanja Järjen äärellä esittelee Aittojärven kylää:
Kylä jakautuu pienempiin alueisiin, joita ovat Aittojärvi, Kyngäs, Ritva ja Ypykkäjärvi. Aittojärveltä ja Kynkäältä löytyy useita kivikautisen asumisen merkkejä. Ne kertovat Pudasjärven vanhimmista suomalaisasutuksista. Aittojärven ja Kynkään kylämaisema edustaa tyypillistä, valtakunnallisesti arvokasta Pohjois-Pohjanmaan nevalakeuden jokivarsi- ja järvikyläasutuksen perinnemaisemaa.
Täältä löytyy lisää Aittojärven esittelyä: Aittojärvi / Järjen äärellä

Skip to content