MERIJÄRVEN KYLÄILTA 13.2.2023

15.2.2023

Merijärven kunta Pohjois-Pohjanmaalla on vähän yli 1000 asukkaan pieni ja pirteä kunta, johon pääsee niin valtatietä kuin laajakaistaakin pitkin. Työmatkat lähikaupunkeihin ovat lyhyet – Ylivieskaan 34 km, Oulaisiin 22 km, Kalajoelle 28 km ja Raaheen 53 km. Tervetuloa Merijärvelle, sillä siellä elämä on täynnä mahdollisuuksia!

Kylähullu Anita XVI toivotettiin tervetulleeksi myös Merijärven kylien kyläiltaan Koivupuhdon koululle Kilpukan ruokasaliin. Koivupuhdon koulu on rakennettu vuonna 1957, saneeraus ja laajennus tehtiin vuosina 2005–2006 ja liikuntasalirakennus Kilpukka valmistui vuonna 2001. Lisäksi samalle tontille koulun läheisyyteen valmistui Koivukehdon päiväkoti elokuussa 2020. Koivupuhdon koulussa annetaan perusopetusta luokilla 0-9 ja esioppilaat mukaan lukien oppilaita on tällä hetkellä 185. Kyläkouluja Merijärvellä ei enää ole, viimeinen kyläkoulu sulki ovensa Kalaputaalla 1980-luvulla.

Kilpukka

On mainittava myös Huoltis-monipalvelukeskus, jonka automaateista saa polttoainetta ja niiden toiminnasta vastaa Merijärven kunta. Lisäksi kunnan omistamissa Huoltiksen tiloissa Merijärven 4H-yhdistys järjestää kuntouttavaa työllisyystoimintaa ja pitää kahvilaa. Tiloista löytyy myös kierrätyskeskus, kokoustilat ja Matkahuollon pakettipiste.

Merijärvellä järjestetään paljon erilaisia tapahtumia ja yksi suosituimmista on Aittatorilla syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna järjestettävä Aittasouvi eli sadonkorjuumarkkinat. Aittatori rakennettiin talkoovoimin Leader-rahoituksella 2016-2017 ja sen Kakkukahavilasta on tullut erittäin suosittu, tunnelmallinen ja herkullisia makuelämyksiä tarjoava kesän kohtaamispaikka merijärvisille ja matkailijoille.

Aittatori ja Kakkukahavilan kakkuvalimoimaa

Kalapudas, Männistö, Pyhänkoski, Saukko ja Ylipää ovat Merijärven kylät, jotka sijaitsevat pääosin Pyhäjoen varrella. Ennen Merijärven keskustaa Kalaputaan kohdalla Pyhäjoki on melko leveä. Suurimman kosken, Pyhänkosken, pudotuskorkeus on 22 metriä ja sen kerrotaan olleen tulvan aikana kuin Imatrankoski konsanaan. Nykyään Pyhänkosken kylä on edelleen kuuluisa koskestaan, kalastuksesta, maisemistaan ja Ristivuoren laskettelukeskuksesta. Kalapudas ja Männistö ovat ns. puhtokyliä, joiden asutus on voimakkaiden kevättulvien takia keskittynyt maaston korkeimmille kohdille. Saukon kylässä yleisin sukunimi on Saukko ja Ylipäässä sijaitsee Pahkasalon kylämuseo.

Kylätoiminta on koettu vuosien saatossa tarpeelliseksi, mutta tullut nyt haasteelliseksi väestön ikääntyessä kylissä. Uudistumista, uutta virtaa ja uusia innostuneita kylätoimijoita sekä nuoria tarvitaan jatkamaan kylien elinvoimaa myös Merijärvellä. Kylätoimijat kyllä tietävät oman kylänsä vahvuudet ja nähtävyydet, mutta niistä on kerrottava myös muille. Pitää tulla huomatuksi! Keskustelujen jälkeen päädyttiin perustamaan Merijärven kunnan nettisivuille Kylät tutuiksi-osio, josta löytyvät kaikki kylät, yhteyshenkilöt ja kylien nähtävyydet ja näin toivotetaan muutkin tervetulleiksi vierailemaan merijärvisissä kylissä.

Myös Merijärven ja yhdistysten yhteistyöasiakirja tullaan tekemään yhteistyössä kunnan, yhdistysten ja järjestöjen kanssa.

Kiitos, kotiseutuviikolla nähdään!

Anita XVI

Skip to content