ALAVIESKAN KYLÄILTA 22.2.2023

25.2.2023

Alavieskan kylien kyläillan kohtaamispaikka oli aivan Alavieskan keskustassa, suositussa kokous-, ruoka- ja pitopalvelupaikassa Lissun baarissa. Paikan omistaja Lissu kertoikin, että kolmisen vuotta sitten tämä vanha kauppakiinteistö remontoitiin käyttökuntoon talkoovoimin yhdessä alavetisten kanssa. Remontissa hyödynnettiin paljon myös kierrätystä ja paikallisten yrittäjien tietoa ja taitoa.

Alavieska on elinvoimainen ja vireä asumis- ja työpaikkakunta Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa, Ylivieskan seutukunnassa, asukkaita on noin 2500.

Paikkakunnalla toimii myös vireä ja monipuolinen urheilun yleisseura Alavieskan Viri, toimintaa bingosta tanssiin ja mm.bingotoiminnan ansiosta Virin urheilutalon käyttö on maksutonta kaikille seuran lapsille ja nuorille. Myös Alavieskan Virin jäsenlehti Alavieska-lehti ilmestyy tilaajille joka toinen viikko parittomilla viikoilla. Alavieska tunnetaan myös vahvasta maataloudesta, puu- ja metalliteollisuudesta sekä omaperäisistä ja elinvoimaisista kylistään ja kulttuuristaan.

Alavieskan kylät ovat Jukulainen, Kähtävä, Käännänkylä, Saarenkylä, Someronkylä ja Taluskylä, joissa järjestetään tapahtumia ja toimintaa ympäri vuoden. Alavieskan Yrittäjät ry:n Alavieskan Vetovoima -hanke tuo myös kylät ja yrittäjät yhteen Kylät tutuksi -teemalla. Yhteistyötä tehdään myös yli kuntarajojen, sillä Kalajoen Raution ja Kähtävän ystävyyshiihto on perinne perinteisellä tyylillä, tänä vuonna lauantaina 25.2. klo 10-15, edestakaisen matkan pituus 20 km. Myös Kähtävän tonttipörssi ja kyläyhdistyksen hallituksen päätös kymmenen miestyöpäivän talkooavusta jokaiselle kylään rakentavalle on hyvä esimerkki kyläläisten sitoutumisesta tulevaisuuteen. Someronkylällä puolestaan kyläyhdistys ylläpitää suosittua Petäjälammen uimapaikkaa ja kyläyhdistyksen rantasauna on vuokrattavissa kesät talvet.

Alavieskan kunnanhallitus oli myös kokouksessaan 13.2.2023 tehnyt päätöksen, että Alavieskan kunta liittyi Pohjois-Pohjanmaan Kylät ry:n kannatusyhteysjäseneksi ja nimesi kylien yhteyshenkilöksi vapaa-aikaohjaaja Janika Tervamäen (artikkelikuvassa).

Kaikki kylät ovat kyllä löydettävissä Alavieskan kunnan sivuilta alaotsakkeella ”Tervetuloa tutustumaan Alavieskan kyliin”, mutta ne tarvitsevat vielä päivityksen kylien perustietojen ja netti- ja facebook-sivujen osalta. Kylien yhteyshenkilö Janika lupasi ottaa yhteyden kyliin ja hoitaa sivut ajantasalle. Kylien puolestaan on mietittävä oman kylän näkyvyyttä myös ulospäin; löytyykö omasta kylästä tietoa niin nettisivujen kuin fb-sivujen kautta. Tiedottaminen ja toiminnasta kertominen ja näkyvyyden ja tunnettuuden lisääminen ovat tärkeimmät syyt käyttää sosiaalista mediaa.

Kyläillan aikana keskusteltiin myös yhdistysyhteistyöasiakirjasta, jossa määritellään kunnan ja yhdistysten yhteistyön tavoitteet ja toimenpiteet. Yhdistykset ovat tärkeä yhteistyötaho kunnalle ja moni yhdistys täydentääkin omalla toiminnallaan kunnan palveluja.

Anita kertoi esimerkin Iin kylien neuvottelukunnasta, joka toimii kylien välisenä sekä kylien ja kunnan välisenä yhteistyöelimenä ja keskustelufoorumina, johon Iin kunta on pyytänyt erikseen kyliä nimeämään edustajansa ja varaedustajansa. Iin kylien neuvottelukunta tekee aloitteita ja esityksiä kyliä koskevissa asioissa, tuo esille kylien tarpeita ja ideoita, tiedottaa, kouluttaa ja lisää kylien näkyvyttä.

Kiitos Alavieska!

Anita XVI

Skip to content