TAVASTKENGÄN KYLÄSUUNNITTELUILTA 2.2.2023

10.2.2023

Pyhännän kunta sijaitsee Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa, sen etelälaidalla. Idässä Pyhäntä rajoittuu Kainuuseen, Kajaaniin, etelässä Pyhäjärveen sekä Pohjois-Savoon, Vieremään ja Kiuruveteen. Lännessä naapurikuntana on Kärsämäki ja Pohjoisessa Siikalatva. Pyhännällä on noin 1600 asukasta, työpaikkaomavaraisuus on Suomen korkein, ja kunnallisvero on Pohjois-Pohjanmaan alhaisin. Ihmekunta Pyhäntä todellakin!

Menestyvä kunta, myös Pyhäntä, elää yrityksistä ja ihmisistä – kylistä ja niiden asukkaista. Kirkonkylällä sijaitsevat kunnantalo, vanhusten palvelukeskus, terveyskeskus, kirjasto ja koulu. Peruspalvelut löytyvät siis kirkonkylältä, jonka lisäksi viisi kylää: Ahokylä, Kamulankylä-Kirkonkylä, Lamujoki-Ojalankylä, Tavastkenkä ja Viitamäki-Maarala tarjoavat asukkailleen monipuolisia virkistys-, harrastus ja matkailupalveluja. Huomionarvoista on myös, että Pyhännän kunta on aloitttanut vuoden kokeilun 1.1.2023 alkaen kotona-asuvien ikäihmisten tukemiseksi Kylätalkkarin tuottaman palvelun avulla. Kunta on päättänyt ottaa käyttöön 500 euron arvoisen palvelusetelin, jolla voi ostaa palvelun hyväksytyltä palveluntuottajalta Latvaenergia Oy:ltä.

Kun kirkonkylältä käännytään Kestilään päin, ajetaan noin 10 kilometriä ja käännytään oikealle, saavutaankin jo pian noin 300 asukkaan Tavastkengän kylälle, jonka asutus keskittyy Siikajoen ja sen sivujokien ympärille. Asutus on jakaantunut keskikylän lisäksi useaan eri perään, joita ovat mm. Alipää, Perukka, Punaperä ja Törmälänperä. Asutus koostuu pääasiassa omakotitaloista mutta keskikylällä on myös rivitaloasuntoja ja koulun yhteydessä muutamia vuokra-asuntoja. Viime vuosina kylällä on ollut runsaasti uudisrakentamista. Siikajokilaakso-lehtikin toteaa 3.11.2021, että Tavastkenkä on kylä, jonka talot lähtevät käsistä.

Tavastkengän aktiivinen ja aikaansaava kylätoiminta on palkittu myös vuosien aikana: Pohjois-Pohjanmaan Vuoden Maisemateko 2016 ja Pohjois-Pohjanmaan Vuoden Kylä 2017. Myös kylätalon peruskorjaus saatiin valmiiksi vuonna 2017 ja nyt sieltä löytyvät tilat, laitteet, astiat jopa 100 hengen tilaisuuksiin, ajantasaiset AV-laitteet ja nopea 100 megan valokuituyhteys.

Tavastkengän Maa- ja kotitalousseuran omistama kylätalo tammikuun 2023 hämärtyvässä illassa.

Tavastkengän kylää on kehitetty pitkäjänteisesti, mutta parhaat vuodet ovat vasta edessäpäin, kuten he itse toteavat. Siksi käynnistettiin 2.2. Kylähullu Anitan innoittamana uuden Tavastkengän kyläsuunnitelman laatiminen seuraaville vuosille ja työryhmän vetäjiksi lupautuivat Aino ja Tiina. Kyläsuunnitelma on aina hyvä aloittaa kysymällä kyläläisiltä ja vapaa-ajanasukkailta, mitä he ajattelevat kylästä ja sen tulevaisuudesta. Tämän voi tehdä monella eri tavalla: kyselyillä, haastatteluilla, avoimissa tai teemoitetuissa kyläkokouksissa ja työpajoissa. Tai karttapohjatyöpajalla, jossa olemassaolevaan kylän karttaan kerätään ideat leikkaa-liimaa-piirrä periaatteella.

Kyläsuunnitelma on koko kylän suunnitelma ja siihen tarvitaan mukaan myös muita kylän yhdistyksiä, kuntaa ja muita ulkopuolisia yhteistyökumppaneita. Kyläsuunnitelman laatiminen on prosessi, joka vaatii pitkäjänteisyyttä, kärsivällisyyttä ja yhteistyötä ja toteutusaikataulun. Tehty suunnitelma osoittaa, että asioita on kylällä pohdittu ja asioiden eteen ollaan valmiita myös toimimaan – yhteisvoimin. Tärkeä viesti niin kuntaan kuin rahoittajiinkin päin.

Tavastkenkä – Anita XVI kiittää ja jatketaan yhteistyötä!

Skip to content