KYLÄMARKKINAT RAUTIOSSA 23.9.

29.9.2023

Raution kylä ei todellakaan ollut mikään autio kylä, kun Raution kyläyhdistys ry järjesti yhteistyössä Kalajoen kaupungin kanssa ”Kalajoen kylämarkkinat” Raution kyläkaupan piha-alueella. Markkinat avasi kyläpäällikkö Alpo Murtoniemi, tunnettu ja arvostettu mies Kalajoella ja synnyinkylällään. Alpo toimi aikoinaan 27 vuotta kyläyhdistyksen puheenjohtajana, vastuu on nyt siirtynyt muille, mutta toiminnassa ollaan edelleen vahvasti mukana.

Raution kylä sijaitsee Pohjois-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan rajalla Kalajoella. 1970-luvulla Rautio oli vielä oma kunta, mutta nykyisin kuuluu Kalajoen kaupunkiin ja on yksi sen kyläkeskuksista. Rautiossa asuu noin 1000 ihmistä ja kylä valittiin Pohjois-Pohjanmaan Vuoden kyläksi 2021 ja heti seuraavana vuonna Suomen Vuoden Kyläksi 2022. Tuomaristo arvosti erityisesti Raution ponnisteluja oman kyläkaupan avaamiseksi kylälle, kun kylän ainoa kauppa suljettiin. Kylä oli ilman kauppaa noin vuoden päivät. Kaupan pyörittämiseen perustettiin oma osuuskunta. https://www.rautioon.fi/palvelut/kylakauppa/

K-Kyläkauppa Pööni

Erityiskiitosta Rautio sai myös kyläläisten ja paikallisten yritysten aktiivisuudesta Kalajoella loppukesästä 2021 riehuneen massiivisen metsäpalon sammutustöistä. 22.3.2023 kylällä vihittiin käyttöön myös monitoimitalo, jossa toimii alakoulu 1-6 luokat sekä varhaiskasvatus 0-6 vuotiaille. Rautio sai myös pronssisen tunnustuksen European Village Renewal Award-kilpailussa Baijerissa Saksassa toukokuussa 2023.

Rautio-viikkoa vietetään vuosittain ja toimittaja ja entinen MTV:n Ranskan ja Brysselin kirjeenvaihtaja Helena Petäistö on myös rautiolaisia ja vakiokävijä Rautio-viikoilla.

PPKylien hallitusporukkaa mukana Kylätorilla Anita XVI, Esa, Heino, Juha ja Leila

Kylämarkkinoiden odotetuin rautiolainen vieras saapui klo 12.00, nimittäin pyöräilijä Jouni Keskisipilä. Hän haastoi itsensä ja ajoi polkupyörällä 4200 kilometriä Italian Torinosta Norjan Nordkappiin ja osallistui samalla NorthCape4000 extreme pyöräilytapahtumaan https://northcape4000.com/. Matka alkoi 22.7. ja päättyi 14.8.2023 klo 02.00. Kyläpäällikkö Alpo on myös intohimoinen kuntourheilija ja on vuosien varrella valmentanut monia paikaillisia urheilijoita kuten Jouniakin nyt tuohon ikimuistoiseen urheilutapahtumaan.

UrheiluHullu Jouni ja KyläHullu Anita XVI

Raution kyläyhdistys ry luovutti Jounille saavutuksestaan kunniakirjan. Lapsille ja myös meille vanhemmillekin esiintyivät päivän aikana taikurit Maria ja Vesku. Pitkä jono muodostuikin kaupan pihalle esityksen jälkeen, kun lapsille tehtiin jokaiselle toiveen mukainen oma ilmapallohahmo.

Taikurin esitys keräsi paljon kiinnostunutta yleisöä

Uudella monitoimitalolla markkionoiden aikana pidettiin tasatunnein esittelykierrokset ja Raution Kisailijat järjestivät talossa pm-kisat ja kansalliset kisat, joihin osallistui 23 kilpailijaa. Rautiossa toimii myös sopimuspalokunta eli vapaaehtoinenpalokunta Raution PVPK, jonka nuoriso-osasto oli esittelemässä Hilpetöörin pihalla omaa toimintaansa. Reippaita nuoria, joille palokuntaharrastuksessa parasta on kaverit ja yhdessäolo, mutta myös uuden oppiminen ja toisten auttaminen.

Raution PVPK ja nuoriso-osasto paikalla

Hullun Älykkäät Kylät ja Anita XVI kiittää, näitä Kyläpäiviä tarvitaan joka kylällä!

 

Skip to content