HULLUN ÄLYKKÄÄT KYLÄT MUKANA MAAILMAN MIELENTERVEYSPÄIVÄSSÄ

15.10.2023

Hullun Älykkäät Kylät-hanke ja Anita XVI oli kutsuttu yhdeksi luennoitsijaksi Maailman mielenterveyspäivän seminaariin  10.10. 2023 klo 9-15 Raudaskylän Kristilliselle Opistolle Ylivieskaan. Päivän aikana puhuttiin empatiasta, ilosta ja psykologisesta turvallisuudesta ja oman puheenvuoroni pidin otsikolla ”Kylähulluus, mikä ihana yhtälö”.

Maailman mielenterveyspäivää on vietetty vuodesta 1992 lähtien, tänä vuonna päivän teema oli Mielenterveys on jokaisen oikeus. Päivän tavoitteena on vähentää ennakkoluuloja ja leimaa, joka edelleen liittyy mielen sairauksiin. Päivän taustavoimia ovat Mielenterveyden maailmanliitto ja Maailman terveysjärjestö WHO. Suomessa valtakunnallisen päivän viettoa on alusta alkaen koordinoinut ja tehnyt tunnetuksi MIELI Suomen Mielenterveys ry. Saman päivän iltana klo 18.00 alkaen toivottiin vihreää valaistusta sekä pukeutumista vihreään, tällä haluttiin tuoda viestiä avoimemmasta keskustelukulttuurista.

Opiston nettisivuilla todetaan, että Raudaskylän Kristillinen Opisto seisoo mäellään juuret vahvasti maaperässä, nenä koko ajan haistellen uusia tuulia. Vakaa pohja, jolle on hyvä ja turvallinen rakentaa tulevaisuutta – osuva viesti myös seminaaripäivään. Aamupäivällä saimme tietoa Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Eteläisen alueen mielenterveyspalveluista. Marja-Leena Karsikas piti koskettavan, omaan elämäänsä pohjautuvan puheen ”Elämässä eteenpäin -menneisyys ei määritä tulevaisuudesta”. Kiitos Marja-Leena rohkeudestasi!

Lounaan jälkeen aivotutkija ja Helsingin yliopiston Kognitiivisen aivotutkimuksen yksikön johtaja Katri Saarikivi johdatti kuulijat empatian lähteille, mitä se on, mistä se koostuu ja miten voimme sitä lisätä omassa elämässämme. ”Tekoäly auttaa tehostamaan töitä ja prosesseja, mutta empatiaa ja vuorovaikutusta ne eivät pysty korvaamaan. Kun verkkokauppa ja asiakaspalvelu verkossa lisääntyvät, tunteiden ja empatian merkitys korostuu: Tiedätkö, miltä asiakkailtasi tuntuu verkossa asioidessaan? Entä tulevatko he ymmärretyiksi vaikeissa tilanteissa?”.

Kuvassa vasemmalta aivotutkija Katri Saarikivi, Anita XV, lehtori Jaana Kyllönen ja koulutussuunnittelija Sami Vuolteenaho Opistolta

Mielenterveyspäivän päätti Mieli ry:n työhyvinvointipäällikkö, psykologi Marjo Lehtinen. Hänen viestinsä oli se, että jatkuvasti muuttuva työelämämme tuo myös lisähaasteita mielenterveyteen ja joka neljäs suomalainen on vaarassa uupua työelämässä.

Yhteenvetona päivän annista voidaan todeta, että jokainen voi lisätä tietoisuutta mielenterveydestä, tukea omaa ja muiden hyvinvointia kuuntelemalla läheisiä, tunnistamalla mitkä asiat vahvistavat omaa ja muiden hyvinvointia sekä varaamalla aikaa niihin.

Kiitos, että sain olla mukana.

Hyvällä mielellä-tottakait!

Anita XVI

Skip to content