JURMUN KEHITTÄMISILTA

22.10.2023

 

Jurmu on yksi Taivalkosken kunnassa sijaitsevista kylistä. Se sijaitsee valtatien 20 eli Kuusamontien varrella, kunnan keskustasta noin 20 kilometrä lounaaseen Pudasjärvelle päin.Kylän kehittämisilta pidettiin 11.10.2023 Jurmun entisellä koululla, joka aloitti toimintansa vuonna 1925 ja lakkautettiin vuonna 2009.

Tervetuloa kyläiltaan kylätuvalle!

Kiinteistöt omistaa Korvatunturin Marja Oy, mutta Jurmunseudun Maa- ja kotitalousseura ry:llä on käytössään yksi rivitalon asuinhuoneistoista kylä- ja harrastustupana. Kangaspuissa olikin valmistumassa mattoja ja pellavakankaita pyyhkeitä varten. Myös kyläläisten tekemiä lasimaalauksia on valmistunut  kuparifolio- eli tiffanytekniikalla useita. Kuparifoliotekniikka mahdollistaa pienten ja sirojen palojen liittämisen toisiinsa. Lasit leikataan ja hiotaan sopiviksi, jonka jälkeen ne reunustetaan kuparinauhalla. Nauhan taustapuolella on liimapinta ja folioidut lasit yhdistetään juottamalla tinan ja juotosnesteen avulla toisiinsa.

Jurmu on noin 200 ihmisen kylä ja johon kuuluu Raappanansuon, Parviaisen ja Jurmun kyläalueet. Kesämökkejä kylän alueella on 80. Joka kesä Jurmun läpi soudetaan Iijoki-soutu, joka järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1983. Se on myös Suomen pisimpään jatkunut luonnonsuojelutapahtuma. Iijokisoutu® rekisteröitiin tavaramerkiksi vuonna 2009. Iijokisoudussa on vuosikymmenten mittaan ollut mukana noin 7000 soutajaa ja melojaa! Maa- ja kotitalousseura tai kuten he itse puhuvat kylätoimikunta on kestittänyt soutajat useiden vuosien ajan, mutta talkooväen puutteesta yhteistyö Iijoki-soudun kanssa on nyt loppunut.

https://www.iijokisoutu.net/ohjelma2023.

Tiffanytyö valmistumassa

Syksyinen Iijoki, joka virtaa Jurmun kylän läpi.

Jurmun kylässä Iijoki virtaa n. 11 km matkan pitkinä koskina ja leveänä virtana. Alueella on rantakalastajalle harjuksen ja taimenen suosimia koskia ja kovemman virran alueita yhteensä kolme kappaletta.Lähiympäristössä on joen itärannalla kalastajien käytettävissä yksi taukopaikka. Maisemaltaan 50- 150 m leveä joki on sekoitus erämaista itäpuolen lähes asumatonta ja asutun länsirannan maaseutukylää rantaniittyineen ja taloineen. Alue on kalastuskelpoinen myös matalamman kesä- ja syysveden aikaan. Joen kalastuspaikat ovat saavutettavissa itärannalle johtavan metsätien ja länsipuolella menevän Posion tien kautta.

https://www.iijoenvesilla.fi/fi/Osakaskunnat/Jurmu%20II.html

Asukkaiden Työssäkäyntialueet ovat Taivalkoskella, Pudasjärvellä, Kuusamossa ja Syötteellä. Yritystoimintakin on monipuolista. Maatiloja on kaksi ja porotiloja viisi, marjayrittäjä, taksi, parturi-kampaaja, hirsirakentaja, Finn-Jann Huskyfarmi Oy,  traktoriurakoitsija, puutavara-autoyritys, sahausta, kalankasvatus Vääräniemi Oy, metsäkoneurakointia, urheiluhieroja ja Pub Rekipirtti.

Kyläseuralla on facebook-sivut, mutta vaativat nyt uudellenpäivityksen ja muuta tiedottamista varten perustetaan Yhdistysavaimen kautta nettisivut. Myös vakuutukset ajantasaistetaan ja jatketaan jäsenhankintaa. Jäsenmaksu on 10.00€/henkilö ja lisänä saa  ProAgrian julkaiseman Maaviesti-lehden. Ja kuten muissakin yhdistyksissä, toimintaan kaivataan nuoria ja uusia jäseniä ideoimaan toimintaa. Taivalkosken kunnassa toimii Taivalkosken kyläasiainneuvottekunta, jossa on myös jäsen Jurmunseudun Maa- ja kotitalousseura ry:stä.

Ja kuten itse toteatte:Yhdessä olemme enemmän!

Olipa iloinen kehittämisilta

Anita XVI kiittää

Skip to content