KYLÄKLINIKKA KARJALAISTORILLA RAUHASSA

9.9.2022

Lokaali on valtakunnallinen paikalliskehittämisen juhla. Tapahtumalla on jo pitkät perinteet ja vuonna 2022 se järjestettiin 35. kerran ja ensimmäistä kertaa Etelä-Karjalassa. Tapahtumapaikkana oli Holiday Club Saimaa Lappeenrannan Rauhassa ja toteutettiin Etelä-Karjalan Kylät ry:n ja Suomen Kylät ry:n yhteistyönä.

Päivien aikana päästiin tutustumaan mm. eteläkarjalaiskyliin, risteilemään Saimaalle, tutustumaan Itärajan ihmeisiin ja juhlistamaan Suomen Kylien 25-vuotistoimintaa. Juhlassa palkittiin Valtakunnallinen Vuoden Kylä-Rautio Kalajoelta, Vuoden Maaseutukasvo- Anniina Jalkanen Mäntyharjulta, Vuoden Maaseututoimija-Jouko Lindroos Humppilasta, Kylätoiminnan Tiennäyttäjä – Pirkko Hätinen Hautolahden kylältä Tervosta sekä Vuoden nuori Paikallistoimija – Kimmo Tuhkala Lapin Kursusta.

Iloiset Kylähullut Heikki XII ja Anita XVI KarjalaisTorilla

Saimaan LOKAALIn yhteydessä toteutettiin myös KarjalaisTori perjantaina 26.8. klo 12.00-18.00. Myös Hullun Älykkäät Kylät Kyläklinikalle järjestyi paikka mukavasti aivan pihapiiristä Capri-keskuksesta. Torilla paikalliset pienyrittäjät ja-tuottajat myivät tuotteitaan ja järjestöt esittelivät toimintaansa.

Naapuriteltassa SaimaanVirta ry:n Kierrätystä kyliin-  hanketyöntekijä Katariina Larisuo toi esille hanketta, joka edistää käytöstä poistetun tekstiilin aktiivisempaa hyödyntämistä ja näin tuo lisää elinvoimaa Etelä-Karjalan maaseutualueille ja kyliin. Ja niinhän sitä löydettiin pian yhteistäkin, nimittäin Katariina toimii myös Imatralla Rajapatsaan kyläyhdistyksen puheenjohtajana ja Kyläklinikka kutsuttiin esittäytymään etänä myös heille ja muillekin alueen kylille. Imatralla toimii yhteensä 14 kylä- ja kaupunginosayhdistystä. Hullun Älykkäät Kylät – hankkeen viestiä viedään näin eteenpäin ja innostetaan muitakin kyliä toimimaan ja näkemään oman ympäristönsä ja toimintansa arvon pohjoispohjalaisilta kyliltä saatujen esimerkkien avulla.

Rajapatsaan kyläyhdistys ry phj. Katariina Larisuo ja Pohjois-Iin kyläyhdistys ry phj. Anita Sievänen

Mielenkiitoinen oli myös toinen naapuri nimittäin Kansainvälinen Vapaaehtoistyö ry. ”Vapaaehtoistyöleireillä voidaan tarttua tehtäviin ja projekteihin, joita olisi muuten hankala saada toteutettua. Leireillä esimerkiksi työskennellään pelloilla ja puutarhoissa, korjataan ja huolletaan kylätaloja, järjestetään festareita ja juhlia, osallistutaan kansainvälisiin kampanjoihin, järjestetään virkistystoimintaa eri ryhmille ja paljon muuta!”

Yhdessätekeminen ja yhteisiin tapahtumiin ja talkoisiin osallistuminen yhdistävät meitä kuin muualtakin tulleita ja vähentävät myös kulttuurieroista johtuvia ennakkoluuloja ja mahdollisia väärinymmärryksiä. Vapaaehtoistyön leireillä ympäri Suomea työskennellään yhteisen projektin parissa, leirit pidetään kesällä ja yhteisenä kielenä on englanti.

Myös Maaseudun Sivistysliiton teltalla KarjalaisTorilla muistuteltiin meitä kylätoimijoita koulutustuesta, joita voidaan hyödyntää erilaissa kylillä pidettävillä kursseilla, keskustelutilaisuuksissa, työpajoissa, verkkokursseilla ja opintomatkoilla Suomessa. https://msl.fi/koulutus/koulutustuki/

Oltiin ihan Rauhassa ja keskusteltiin ja tehtiin yhteistyötä yli maakuntarajojen!

Kiitos Etelä-Karjalan kylät ja kylätoimijat!

Anita XVI

Skip to content