LIVON KESÄPÄIVÄ 16.7.2022

18.8.2022

Livon koululla, Kirsiojantie 31, 93220 Livo 

Valtakunnan Virallinen Kylähullu XVI saapuu Livolle.

Sain mieluisan kutsun tulla tervehtimään ja kertomaan Hullun Älykkäät Kylät-hankkeen terveiset Kesäpäiville Livon koululle lauantaina 16.7. Livon kylä on minulle hyvinkin tuttu jo monien vuosien ajalta, olen käynyt pitämässä siellä mm. yrttikursseja ja poimijakoulutuksia ja vieraillut eri kylätapahtumissa – toinen kotikyläni voisin sanoa. Kylä ja kyläyhdistys Livokas ry on palkittu kylä, joka on valittu kaksi kertaa Pohjois-Pohjanmaan Vuoden Kyläksi 2003 ja 2013, lisäksi Valtakunnan Toiseksi Parhaaksi kyläksi vuonna 2014 ja vuonna 2015 valittiin myös Vuoden Kotiseutuyhdistykseksi.

Livon kylän entinen koulu – nykyisin kioski, tietotupa, kirpputori, suoramyynti ja kirjasto. Kuvaaja Anni-Inkeri Törmänen.

 

Suosittu kirpputori koululla. Kuvaaja Anni-Inkeri Törmänen.

Kesäpäivä oli kesäinen, mutta loppupäivästä ja juuri kun Pöllinheiton SM-kilpailut käynnistyivät, alkoi ukkoskuuro, joka toi mukanaan rankkasateen. Mutta ei sekään haitannut innokkaita osallistujia, siirrettiin yksi myyntiteltoista kilpailijoiden ja kannustajien suojaksi.

Ukkoskuuro yllätti osallistujat pöllinheiton SM-kilpailun aikana, mutta teltta siirtyi hyvin osallistujien suojaksi. Kuvaaja Anni-Inkeri Törmänen.

”Etevältä Livon kylältä” kuten he itse toteavat, sai ihan konkreettisen merkityksen. Livon koululla oli ruokailumahdollisuus -lohikeittoa tai hirvikeittoa sai ostaa sopuhintaan kotiviemiseksikin, oli erilaisia kisailuja, yhteislaulua, arpajaiset, peräkärrykirppis ja suoramyyntiä.

Mielenkiintoista oli myös koulun sisätiloissa tutustua lampaanvillaan ja taljoihin eri muodossaan. Paikallinen lampuri oli tuonut näytille mm. omien lampaidensa villasta neulottuja villapuseroita ja villaa karstattiin ja kehrättiin perinteisesti rukilla ja sähkörukilla. Myös koiran karvasta kehrättyä villaa oli esillä ja niistä kudottuja kynsikkäitä. Lampaan taljoista olivat kyläläiset tehneet vällyjä, joihin he olivat painaneet kuvioita puisella leimasimella. Pudasjärven kansalaisopisto tulee harrastajien toiveesta järjestämään syksyllä kehräys- ja tallukaskurssin ja keväällä 2023 lammasvällykurssin.

Villaa kehrättiin ja karstattiin perinteisellä rukilla. Kuvaaja Anni-Inkeri Törmänen.

Kyläläisten lampaantaljoista tehtyjä vällyjä, joihin on painettu kuviot puuleimasimella. Kuvaaja Anni-Inkeri Törmänen.

Lauantai 16.7. oli kylätapahtumia täynnä niin koko Suomessa kuin myös Pudasjärvellä: Aittojärven kyläseuran 30-vuotistapahtuma, Puhoskylän Möykkylässä Perinteiset Sikajuhlat tanssien ja karaoken merkeissä, Pintamon kyläpäivätapahtuma kylätalolla sekä Kyläjuhla Korpisen kylätalolla.

Pudasjärvellä on lähemmäs 20 toimivaa kylää ja kylien ja kaupungin yhteistyöelimenä toimii Pudasjärven kyläneuvosto. Kevään aikana luottamusmiehet ja viranhaltijat ovat tehneet kaikkiin kyliin kyläkierroksen keskustellen asukkaiden kanssa kylien kehittämisestä ja samalla saaneet kuulla  kylien monipuolisista toiminnoista ja tapahtumista.

Livon kylä on Pudasjärven kunnassa, Posion Livojärvestä Iijokeen laskevan Livojoen alajuoksulla. Kylän keskusta sijaitsee noin 30 kilometriä Pudasjärven Kurenalta pohjoiseen. Livolle perustettiin oma koulu vuonna 1917, joka lakkautettiin vuonna 1992. Kyläyhdistys  Livokas ry osti kiinteistön myöhemmin ja perusti 2000-luvun alussa palvelukeskuksen, jossa sijaitsevat kylän yhteiset toiminnot: kauppa, tietotupa, suoramyynti, kirpputori, kirjasto, asuntovaunualue sekä harrastetiloja. Keskus lämpiää nykyaikaisesti maalämmöllä.

Jotta kylän elinvoima säilyy, on tehtävä ahkerasti töitä, joissa moottoreina ovat livolaisten talkoohenki, yhteisöllisyys ja naapuriapu. Palvelukeskus työllistää ja suoramyyntitoiminnalla monet kyläläiset saavat myös lisäansioita. Kyläsuunnitelmaa päivitetään vuosittain ja leaderrahoitus ja Pudasjärven kaupungin myöntämät tuet ovat olleet merkittävässä roolissa, kun toimintaa ja investointeja on toteutettu ja toteutetaan.

Kiitos Livon kylä ja kyläläiset, olette kyllä esimerkki meille kaikille kylille ja kylätoimijoille!

Anita XVI

Skip to content