PERTTULINPÄIVÄT PYHÄNNÄLLÄ

10.9.2022

KYLÄKLINIKKA tarjosi ratkaisuja kylien haasteille Perttulinpäivillä Pyhännällä lauantaina 3.9.2022. Klinikka ja Valtakunnan virallinen kylähullu XVI jatkoi sunnuntaina 4.9.2022 kyläkierrokselle Pyhännän kylille.  

Pyhäntä on todellinen ihmekunta, jonka sain todeta henkilökohtaisesti käydessäni  Leiviskänkankaan teollisuusalueella, jossa työpaikkoja on tällä hetkellä 676 ja yritysten liikevaihtoa kertyy yli 200 miljoonaa. Koko kunnassa väkiluku on reilut 1600 ihmistä ja väkilukuun suhteutettuna Pyhäntä on Suomen teollistunein kunta. Tuttuja ovat monelle myös alueen yritykset: Piklas Oy, Maustaja Oy, LapWall Oy, Salvos Oy, Feelia Oy ja Real Snacks Oy. Kunta on laajentanut Leiviskänkankaan teollisuusaluetta merkittävästi ja luonut mahdollisuudet yritystoiminnan kasvulle. Yritysten toimintaedellytyksiä on kehitetty muun muassa liikennejärjestelyin.

Pyhännän kunnalla on myös pitkä historia ja perinteet, joista Perttulinpäivät ovat lähialueen suurin ja perinteisin kesätapahtuma, joka järjestetään joka vuosi elokuussa Pertun ja Perttelin päivänä. Tänä vuonna tapahtuma toteutettiin poikkeuksellisesti vasta lauantaina 3.9. Iisakintorilla ja markkina-alue täyttyi niin myyjistä kuin ostajistakin. Uunituoreet munkit ja pullat, makkarat, muurinpohjaletut ja maivat kävivät kaupaksi jonoksi asti.

Perttulinpäivät 2022 Iisakintorilla

Ja olihan siellä myös Kylähullu Anitan Kyläklinikkakin paikalla esittäytymässä ja esittelemässä hankkeen toimintaa suurelle yleisölle, ei pelkästään vaan kylätoimijoille. Kun kohdattiin, monet keskustelut käytiin ja monia kysymyksiäkin esitettiin ja hanke tuli tutuksi.

Kyläklinikalla kävijöitä riitti: Haminan kaupungista, Kestilästä kylätoimijoita, kansanedustaja Mikko Kinnunen ja naapurikunnasta Vieremältä Vieremän Pohjoiskylät ry:n puheenjohtaja Tuula Kajaste. Mahan täydeltä suolasta ja makiaa, musiikkia, iloa ja yhteisöllisyyttä. Niistä on Perttulit tehty – pitää kyllä paikkansa!

Kyläklinikka Iisakintorilla Pyhännällä 3.9.2022

Kansanedustaja Mikko Kinnunen ja Anita XVI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sunnuntaina ennen Maakunnallista Kyläjuhlaa lähdimme linja-automatkalle Pyhännän kyliin ja jo matkalla kuulimme kylien historiaa, tietoa luonnosta ja nähtävyyksistä. Kylät sijaitsevat kunnan alueella noin 20 kilometrin välein ja vierailukohteinamme olivat Ahokylä, Tavastkenkä https://www.tavastkenka.fi/, Kirkonkylä, Maarala-Viitamäki ja Lamujoki-Ojalankylä. Lisätietoa kylistä https://www.pyhanta.fi/kunta-ja-hallinto/kunta-info.

Pohjois-Vieremän kyläyhdistykset kylätoimijat AhokylässäAhvenjärven rannalla

Maaralan kylätalo, jossa vierailimme, on entinen vuonna 1928 rakennettu Maaralan kansakoulu, Pyhäntä-Kiuruvesi tien varrella. Kylätalo on ollut ja on edelleen monien juhlien, kokousten ja ja erilaisten kokoontumisten keskipiste, kylän sydän. Maaralan kyläyhdistys ry ja metsästyseurat Kamulankylän Eräveikot r.y. sekä Viitamäen Erä r.y. tekivät 500,00€ tarjouksen kunnan omistamasta kiinteistöstä ja siinä olevista rakennuksista, jonka Pyhännän kunnahallitus hyväksyi kokouksessaan 5.9.2022.  Pyhännän kunnan strategiana on ollut vuosien ajan edistää kylien kehittymistä myymällä kiinteistöjä nimellisellä hinnalla. Maaralan kylätalo on saanut nyt uudet omistajat ja on yksi hyvä esimerkki kehittyvästä pyhäntäläisestä kylästä ja rohkeista kylätoimijoista!

Pyhännän kylätoimijat, odottelen kutsuanne kylään!

Anita XVI

Skip to content