KUUSAMON IIVAARAN ALUEEN KYLÄILTA 14.3.2024

19.3.2024

Iivaara sijaitsee Etelä-Kuusamossa 31 km Kuusamon keskustasta etelän suuntaan valtatie E63 (5-tie) itäpuolella. Lähimmät kylät ovat Hiltunen, Kallioluoma ja Pikkarainen. Iivaaralla luonto on ainutlaautuista tunturikasveineen ja vanhan metsän lintulajeineen ja Iijoen lähtöpisteenä pulppuava lähde sekä Paula-myrskyn vuonna 2021 laajalta alueelta kaatamat puut, jotka muistuttavat myrskyn hurjasta voimasta. Talvisin Iivaaralla ihastuttavat tykyn peittämät puut ja kesällä ja syksyllä voit nauttia kaatuneista puista, jotka luovat elinympäristöjä monille lajeille. Iivaaralla elää myös harvinaisia ja uhanalaisia lajeja, joille lahopuu on elinehto.

Alue tarjoaa luonnon monimuotoisuuden ja rauhan lisäksi yhteisöllisyyttä ja fyysistä kuin henkistäkin hyvinvointia kylätoiminnan kautta. Iivaaran kyläseura ry rekisteröitiin 14.5.1998 ja siihen kuuluvat nykyisin Iivaaran, Hiltusen ja Kallioluoman kyläalueet. Vakituisia asukkaita on noin 50 ja kesäasukkaita noin 100.

Iivaaran kylätalo

Kylätalolla on joka viikko maanantaisin ja torstaisin jumppaa kaikenikäisille ja erilaisia käsitöitä tehdään paljon yhdessä, viimeksi linnunpönttöjä. Talon pihalta lähtee perinteinen hiihtolatu 6 km Iivaaran Eräkartanolle, josta löytyy tilausravintola, mökkimajoitusta ja rantasauna. Kylätalon omistaa Iivaaran kyläseura ry, joka osti maapohjan ja talon 2000-luvun alkupuolella ja kunnosti sen talkoilla yhteiseksi kokoontumis- ja kohtaamispaikaksi. Kuusamon seurakunnan kanssa on järjestetty Kauneimmat joululaulut-tapahtumia perinteisesti joulukuussa ja kyläseuran järjestää jouluruokailut asukkaille ja mökkiläisille. Pihapiirissä on Penikan Erän lahtivaja ja yhteistyötä tehdään myös Hiltusen kalastuskunnan kanssa. Erämaa-Kuusamon pilkkiviikko järjestetään jo 23. kerran 14.-20.4.2024 ja yksi osakilpailu pidetään Penikka-järvellä 18.4. klo 11.00-16.00 yhdessä Iivaaran kyläseuran kanssa.

Kyläillan alkutunnelmia, paikalla oli kaikenkaikkiaan 22 kyläläistä!

Iloista ja toimeliasta kylän väkeä löytyy Iivaaralta ja mieleeni jäivät teidän yhteiset läskipottuillat, muikkupotut ja tuppiperunat. Vuonna 2023 Lähi-Tapiola Kainuu-Koillismaa lahjoitti 1500,00 euroa Iivaaran Kyläseura ry:n käyttörahastoon kiittäen näin yhdistystä ja talkoolaisia monipuolisesta toiminnasta kyläläisten hyväksi.

Terveiset meille kaikille Iivaaralta

Luontoihmisille Iivaara tarjoaa upeita mahdollisuuksia retkeilyyn ja luonnon ihailuun. Jotta myös matkailijat ja uudet mökkiläiset ja asukkaat löytävät tämän upean kyläalueen, pitää nykypäivänä olla myös kylästä ja kylän tapahtumista ja nähtävyyksistä kertovat kyläseuran omat nettisivut. Kyläillan päätteeksi lupauduttiin tehostamaan tiedottamista ja perustamaan Iivaaran kyläseura ry:n nettisivut.

Puuseppä ja taiteilija Ahti Pietilän tekemä veistos Kalasääski kylätalon pihalla. Ahti oli kotoisin Kallioluomalta ja kuoli vuonna 2023

 

Kiitos iloisesta illastamme!

Anita XVI

Skip to content