HAAPAVEDEN KYLÄSUUNNITELMAILTA 29.3.

4.4.2023

Sain kutsun Haapaveden kaupungin Elinvoimaiset Kylät-hankkeen projektipäällikkö Raili Heikkilältä tulla pitämään Haapaveden kylille kyläsuunnitelmailtaa 29.3.2023 Kopsan kylätalolle Kytökylään. Ja mielellänihän minä kutsun otin vastaan. Elinvoimaiset Kylät-hankkeen päätavoite on Haapaveden kylien pito-, veto- ja elinvoimaisuuden lisääminen ja tehdä kylistä vetovoimaisia, yhtenäisiä ja yhteistyövoimaisia ja olla näin osa Haapaveden kaupungin elinvoimaa.

Kytökylä on yksi Haapaveden kylistä, joka sijaitsee noin seitsemän kilometrin päässä Haapaveden keskustasta kaakkoon ja 20 kilometrin päässä valtatie 4:ltä. Kytökylässä on toiminut aikoinaan kolme kauppaa ja kaksi koulua, jotka on kaikki lakkautettu. Nevalanmäen koulun ja Kytökylän ala-asteen koulurakennukset ovat edelleen olemassa ja Nevalanmäen koulun tiloissa toimii nykyään Nevalanmäen Perhekodit Oy. Pyhäjokeen laskeva Piipsanoja halkaisee kylän maisemallisesti keskustaltaan. Kytökylässä sijaitsee myös 50-vuotias oma lentokenttä, Haapaveden lentokenttä, jossa on ultrakevytlentotoimintaa, purjelentoa ja muun muassa Pyhäjokialueen Ilmailukerho r.y. Joka kouluttaa lentäjiä. Kerholla on kaksi purjelentokonetta ja lisäksi kentältä operoi puolenkymmentä yksityisomistuksessa olevaa konetta.

Kopsan kylätalo Kytökylällä

Kyläiltaa vietimme Kytökylän kylätalolla eli maamiesseurantalo Kopsalla. Osallistujia olikin saapunut paikalle ilahduttavan paljon kahdeksalta Haapaveden kyläalueelta – Rytky, Ojakylä, Kytökylä, Kirkonkylä, Mieluskylä, Humaloja, Vatjusjärvi ja Ainali. Mieluskylällä, Humalojalla ja Vatjusjärvellä toimivat vielä alle sadanoppilaan kyläkoulut.

Kopsan kylätalolla tapahtuu!

Sydäniskuripäivystys Kopsan kylätalolla 24_7

Kopsan kylätalolla sisätiloissa on myös Sydäniskuri Lifepak CR2. Sydäniskuri kuuluu valtakunnalliseen defi.fi-rekisteriin, jolloin se on sydänpysähdystilanteessa mahdollisimman nopeasti löydettävissä. Kopsan kylätalolla on päivystys 24/7. Ovi kylätalolle avautuu soittamalla hätätilanteessa numeroon, joka löytyy oven vierestä ja ovi avautuu sähköisesti.

Osan kyläläisistä olinkin tavannut jo Railin hankkeen järjestämässä asukas- ja turvallisuusillassa 15.3. jossa julkaistiin Haapaveden asukas- ja turvallisuuskyselyn tulokset. Kokonaisuutena elämä kylillä koetiin turvalliseksi, mutta parannettavaa löytyi erityisesti liikenneturvalliisuuten liittyvissä asioissa. Suomen Kylät ry:n Turvallisuus osana hyvinvointia- hankkeen projektipäällikkö Pekka Rintala totesikin illan aikana, että pohjoisemmassa Suomessa osataan varautua paremmin kuin etelässä, siihen on kasvettu ja opittu.

Haapaveden kyliltä kuultuna kyläillassa: Rytkynkylän vesienhoitoyhdistys ry toimii kyläyhdistyksenä ja Kopsan kylätalon omistavat yhdessä Kytökylän Maa- ja kotitalousseura ry ja Lehonsaaren kyläyhdistys ry – älykästä kylätoimintaa, hienoa! Myös kyläkoulujen tiloja voitaisiin hyödyntää enemmän ja varmistetaan, että myös kylätaloille hankitaan  valokuitu. Kylätalo Kopsa saa ilmaisen liittymän, koska ovat olleet aktiivisia valokuidun markkinoinnissa.

Kyläillastamme 29.3. Mieluskylän Antti teki muistion, joka on jaettu kaikille osallistujille sähköpostitse. Lisäksi muistutettiin Elinvoimaiset Kylät-hankkeen nettisivujen alle tulevista alasivuista, joissa esitellään jokaisen kylän historia, nykytilanne ja yhteystiedot.

Kahveet kuuluvat kyläiltoihin!

Haapavedellä on hyvä asua, elää ja olla. Kiitos siitä Teille kylätoimijat!

Anita XVI

Skip to content