LAITASAAREN KEVÄTKOKOUS JA KYLÄILTA 27.3.

30.3.2023

22.6.2020 Kaleva otsikoi: ”Muhos karsii kou­lu­verk­koaan, lak­kau­tus­uhan alla kolme ala­kou­lua – Syynä kunnan vel­kaan­tu­mi­nen ja op­pi­las­mää­rien lasku. Keväällä Muhoksen alakoulun oppilasmäärä oli 1 012. Vuoteen 2025 alakoulujen oppilasmäärä laskee liki 170 oppilaalla”

Kyläyhdistys rakensi leaderrahoituksella kotalaavun Laitasaaren koulun Oulujoen rantaan, taustalla Laitasaaren kyläkoulu

Lakkautusuhan alla oli myös Laitasaaren koulu, kyläkoulu, mutta aktiivisten vanhempien ja  kyläläisten ansiosta lakkautusuhka peruttiin toistaiseksi ja 1-6 luokat ja varhaiskasvatusyksikkö Orvokit saavat jatkaa toimintaansa. Kyläkoulu pelastettiin ja on edelleen kasvava, vireä ja elinvoimainen noin 80 oppilaan koulu Oulujoen rannalla. Koulun lähiliikuntapaikka on rakennettu vuonna 2019 ja se on ahkerassa vapaa-ajan käytössä alueen lapsiperheillä. Koulun pihalta löytyy pulkkamäki, luistinkenttä, tekonurmi jalkapallokenttä ja leikkialue. Lakkautusuhan seurauksena katsottiin tarpeelliseksi perustaa myös Laitasaaren kyläyhdistys ry toukokuussa 2021, jonka tarkoituksena on alueen monipuolinen kehittäminen, asukkaiden hyvinvoinnin lisääminen sekä kyläläisten näkemysten esiintuominen aluetta koskevissa päätöksissä.

Laitasaaren kylä kattoi aikanaan lähes koko nykyisen Muhoksen alueen ja Laitasaari ja Muhos eriytettiin omiksi kylikseen jo vuonna 1607. Oulun pitäjä syntyi vuonna 1610, vuonna 1766 syntyi Muhoksen pitäjä ja Muhoksen kunta vuonna 1865.

Laitasaaren asutus on keskittynyt Oulujoen eteläpuolelle idyllisen Rantatien varteen, Ouluun matkaa kertyy 35 km ja kuntakeskukseen noin 20 km. Rantatien varrella sijaitsee myös Laitasaaren seurojentalo, joka on rakennettu vuonna 1888 kylän ensimmäiseksi kansakouluksi. Nykyisin seurojentaloa vuokrataan juhlatilana ja tila on myös Laitasaaren koulun oppilaiden ja kyläyhdistyksen käytössä. Laitasaaren alueella on myös paljon erilaista yritystoimintaa mm. Viskaalin tilan oma tehtaanmyymälä, Oulujoen taimisto ja Hieronta Ihanaolo.

Käy myös kylätoimijoille ohjeiksi – Laitasaaren koulu 5-6 luokka

Kyläyhdistyksen kevätkokous alussa luovutin puheenjohtajalle Suomen Kylien julkaiseman ”Kyläkoulujen pelastuspaketin” vielä jäljellä olevien kyläkoulujen pelastamiseksi. Vuosikertomus 2022 oli täynnä tapahtumia: Koulun rantaan pystyttiin syksyllä leaderrahoituksella kotalaavu, Rovan alikulkusilta valmistui vihdoinkin loppuvuodesta, jaettiin kaksi stipendiä koulun oppilaille, kerättiin lahjoitus Ukrainan sodassakärsiville ihmisille, 1.5. oli vapputapahtuma koululla, elokuussa järjestettiin koko perheen Elotapahtuma ja loppuvuodesta käynnistettiin palvelupäiväyhteistyö Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ry:n Eloa ja iloa-hankkeen kanssa. Kotalaavun avajaisetkin ehdittiin pitää 1.10.2022 ja joulumyyjäiset 10.12.2022 Laitasaaren seurojen talolla. Laitasaaren rukoushuoneella aloitettiin myös ikäihmisten toivoma tuolijumppa.

Varoja yhdistykselle kertyi jäsenmaksutuloista, t-paitatilauksista, tapahtumissa pidettyjen kahviloiden tuloksesta sekä joulumyyjäisten pöytävuokrista. Hallitukseen kuuluu viisi jäsentä ja kaikki he ovat syntyneet 80-luvulla!

Tämän ryijyn ovat tehneet Laitasaaren ala-asteen 5-6 luokkien tytöt käsityökerhossa. He ovat myös värjänneet käyttämänsä langat kasvivärein.

Kevätkokouksen jälkeen pidimme vielä työpajan, jossa keskustelimme kunnan ja kylien välisestä yhteistyöstä ja kyläneuvoston tarpeellisuudesta. Tiedotusta voidaan vielä tehostaa ja kyläsuunnitelman teko aloitetaan syksyllä. Ensin kuitenkin osallistutaan munkinmyyjinä Muhoksen vapputorille 1.5. ja järjestetään jo perinteinen Elotapahtuma Laitasaaren koululla.

Teidän kanssanne on hienoa tehdä yhteistyötä, nähdään ja kuullaan!

Anita XVI

Skip to content