ALARANNAN KYLÄILTA 8.6.

26.6.2023

Hei Iiläiset!

Nyt olisi Alarannan kyläyhdistyksellä aika tehdä comeback muutamien vuosien tauon jälkeen. Pistäkää kalenteriin ylös torstai 8.6.2023 klo: 18:00, silloin pidetään kaikille avoin ilta Alarannan koululla ja laitetaan yhdessä kyläyhdistys takaisin pystyyn. Tilaisuuden vetäjinä toimivat Pohjois-Iin kyläyhdistyksen puheenjohtaja, Hullun Älykkäät Kylät -hankkeen kiertävä aktivaattori ja Valtakunnan Virallinen XVI Kylähullu Anita Sievänen, Iin kunnan hyvinvointikoordinaattori Riitta Räinä ja kokouksen puuhamies Matti Kreus.

Näin me voimme yhdessä ideoida miten Alarannan kylää voisi lähteä kehittämään.

Kaikki asukkaat, jotka haluavat tehdä Alarannasta vieläkin elinvoimaisemman, tervetuloa paikalle. Kaikilla asukkailla on mahdollisuus vaikuttaa omaan asuinkyläänsä.

Mikäli nyt jo tuli ajatus, että tähän haluan lähteä mukaan tai tuli ideoita, niin ei muuta kuin kommenttikenttään, inboxiin tai s.postiin alarannankylayhdistys@gmail.com viestiä.

Saa ja pitää jakaa!! https://www.facebook.com/profile.php?id=100092440675533

Ja kutsuhan tavoitti alarantalaiset ja paikalle saapui noin 50 eri ikäistä ja innostunutta kyläläistä.

Tilaisuudessa keskusteltiin vilkkaasti miten kyläyhdistyksen toimintaa lähdetään aktivoimaan. Lasten ohjattuja liikuntakerhoja pidettiin tärkeänä ja pelivälineisiin päätettiin hakea kunnalta 600,00 euron avustusta. Kylällä jo olevien yhteisten palvelujen kuten uimarantojen varustelun kehittämistä pohdittiin samoin kuin yhteisiä talkoita ja mahdollisen ilkivallan ehkäisyä. Myös liikenneturvallisuus herätti huolta ja kevyen liikenteen väylän jatkamiselle alajuoksun suuntaan nähtiin tarvetta.

Kyläyhdistyksen nettisivut pitää uusia ja muutenkin aktivoitua tiedottamisessa. Sonja ja Päivi lupautuivatkin heti hoitamaan yhdistyksen tiedotusta ja kokouksessa saatiin myös valituksi uusi hallitus, joka vie toimintaa eteenpäin ”toimitusministeristönä”, kunnes tammikuussa kutsutaan koolle virallinen vuosikokous. Kyläyhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin Alpo Kaisto ja uusi hallitus kokoontui uuden puheenjohtajan johdolla 19.6.2023. Samalla nimettiin Iin kylien neuvottelukunnan varsinaiseksi jäseneksi Alpo Kaisto ja varalle Matti Kreus.

Alaranta on yli 1000 asukkaan kylä Iin kunnassa Perämeren rannalla Iijoen suistossa, Iijoen etelärannalla noin kolme kilometriä Iin Haminan eli kuntakeskuksen länsipuolella. Kylä levittäytyy noin kolmen kilometrin matkalle Iijoen etelärannalle ja käsittää Alarannan, Rantakestilän (Kestilän), Valassaaren ja Tupakkaperän alueet.

Alarannalle valmistui vuonna 2020 aivan uusi 1-6 luokkainen koulu, jossa on noin 150 oppilasta. Koulu sai myös Joutsenmerkin Suomen ensimmäisenä alakouluna. Joutsenmerkki on Pohjoismaiden yhteinen ympäristömerkki, joka asettaa vaatimuksia rakennuksen koko elinkaaren ajalle. Edistetään energiatehokkuutta, vähähiilisyyttä, kiertotaloutta, rakentamisen laatua, hyvää sisäilmaa ja luonnon monimuotoisuutta. Myös viihtyisyydestä huolehditaan päivänvalon määrään ja tilojen meluisuuteen liittyvillä vaatimuksilla.

Alarannan Rantakestilään tulee Perämereltä viitoitettu veneväylä. Rantakestilässä sijaitsi myös Kestilän saha, joka oli Suomen ensimmäinen höyrysaha. Sahan perustivat oululaiset liikemiehet J.G.Bergholm, J.W.Snellman, F.J.Frantzén, J.S.Hedman ja F.Granberg. Rakennustyöt aloitettiin vuonna 1858, ja senaatin lupa saatiin vuonna 1859. Saha valmistui ja toiminta alkoi vuonna 1860. Sahan nimeksi tuli Gestilä Ångsågverk (myöhemmin Iin höyrysaha Oy). Saha lopetti toimintansa vuonna 1908. Sahan piippu on säilytetty muistomerkkinä.

Rantakestilän vierasvenesatama Iin Alarannalla, kuva kyläyhdistys

Samalla alueella pidetään myös elokuussa suosittu Piippurock-tapahtuma, tänä vuonna 5.8.2023. Tarjontaan kuuluu aitoa rockia, kitaroiden jytinää, energistä punkkia, purevaa metallia ja jopa sielukasta bluesia – valikoimasta löytyy jokaiselle rokkifanille sopivaa musiikkia.

Piippurockissa Alarannalla on hyvä meininki, tänä vuonna 5.8.2023, kuva piippurock.com

 

Kiitos, kun sain olla mukana kehittämässä kylänne toimintaa!

Anita XVI

Skip to content