SIURUAN KYLÄPÄIVÄT 10.6.

26.6.2023

10.6.2023 oli koko Suomessa Avoimet Kylät-tapahtumapäivä, valtakunnallisesti jo yhdeksättä kertaa. Se oli myös samalla Suomen suurin yleisötapahtuma, mukana 630 kylätapahtumaa ympäri Suomen. Siuruan kylä Pudasjärven Ikosenniemellä oli myös yksi tapahtumaan osallistuva kylä. Lisäksi tapahtumapäivässä olivat mukana kyläkaupat, joita on tällä hetkellä Suomessa 190.

Kylät ympäri Suomea olivat lähteneet upeasti järjestämään erilaisia tapahtumia ja kävijäarvio yli 100 000 vierailijaa eri kylätapahtumissa ja paikallisisssa kyläkaupoissa yhden päivän aikana.

Pohjois-Pohjanmaalla  Avoimet Kylät-päivään osallistui 45 kylää, Pudasjärveltä Siuruan lisäksi myös Jongun alueen kyläyhdistys ja Syötteen kyläyhdistys. Kun kävi etukäteen www.avoimetkylat.fi sivulla kurkkaamassa tapahtumia, sieltä löytyi muun muassa kylätalojen avoimia ovia, saunan avajaisia, melontaa, taidenäyttelyitä, musiikkiesityksiä, lähiruokaa, kirpputoreja, pomppulinnoja, teatteriesityksiä, poniratsastusta, lettukestejä, letkunheiton MM-kisoista saunaralliin ja polkujuoksutapahtumaan ja vieraslajien kitkentää kuten Iin kylissä tehtiin.

Siuruan kylä sijaitsee Pudasjärven kaupungin luoteisosassa, Yli-Iin Tannilaan ja siitä edelleen Iin Olhavaan vievän seututie 855 varrella. Pudasjärven keskustaan Kurenalalle on matkaa noin kolmekymmentä kilometriä. Kylän asutus keskittyy Siuruan joen varteen ja erikoisuutena suoalueitten suuri määrä. Pohjoisosassa onkin yksi Suomen suurimpia soidensuojelualueita Litokaira https://www.luontoon.fi/litokaira. Siuruan korkein kohta on Puolakkavaara, joka oli jääkauden jälkeen saari makeavetisessä Litorina-meressä ja josta on muistona noin viiden hehtaarin ”rantakivikot”. Myös Euroopan unionin vanhin kallioperä löytyy Siuruan kylän Siuruankankaalta. Päällisin puolin varsin vaatimattoman näköinen kalliokko on kuitenkin 3,5 miljardia vuotta vanha. Sen pintaa on siis hionut monet jääkaudet ja mikäli se kykenisi inhimilliseen ajattelukykyyn, se muistaisi sijainneensa myös nykyisen päiväntasaajan seudulla.

Tunnettuihin siurualaisiin kuuluu Yli-Siurualla asuva taiteilija, muusikko, kuvanveistäjä Kari Tykkyläinen. Hän opettaa myös moottorisahalla veistoa ja järjestää kesäisin Korkokenkäkukkamekkosuohiihdon Kapustasuolla Pudasjärvellä.

Kari Tykkyläinen avasi Siuruan kyläpäivät 10.6.2023

Vierailin Siurualla nyt toista kertaa ja jo silloin vuosi sitten ihastuin kylän iloiseen olemukseen, luovuuteen, sinnikkyyteen, rohkeuteen, yhdessätekemiseen ja talkoohenkeen. Saitte ansaitun kunniamaininnan Pohjois-Pohjanmaan Vuoden Kylä 2022 kisassa ja yhtenä perusteluna todettiin: Paikalliset olosuhteet ja pienet resurssit huomioiden Siuruan kylä tekeee aitoa kehittämistyötä oman mottonsa mukaisesti: Periksi ei anneta!

Olen huomannut, että täällä on ymmärretty myös yhteistyön merkitys eri toimijoiden kesken ja Siuruan kylän väkeä olen kohdannut usein eri tilaisuuksissa ja näin tuotu kylää tutuksi ja tunnetuksi myös muille. Kuulin myös, että vajaan vuoden sisällä kylään on muuttanut kolme lapsiperhettä, rakennettu tai ostettu talo Siuruan joen varrelta. Siuruan kylä ry on aloittanut toimimaan innolla ja uusilla ideoilla ja se on tuottanut tulosta, kylä elää ja kasvaa.

 

Siuruan kyläpäivään tervehdyksen toi myös Pudasjärven kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja uusi kansanedustaja Olga Oinas-Panuma. Puheessaan hän viittasi mm. kaupungin strategiaan, jossa painotetaan Pudasjärven olevan kyliensä kaupunki ja tavoitteena on kylien pitäminen elävinä ja kyläkoulujen säilyttäminen viimeiseen saakka.

Valto Savolainen ja lasten konsertti

Päivän aikana Eläkeliiton Pudasjärven yhdistys esitti hauskan näytelmän ja Annika Heikkinen ohjasi tanssijumppaa. Monitaiturimuusikko Valto Savolainen soitti lapsille oman konsertin, taiteltiin ilmapalloista erilaisia figuureja, saippuakuplakone ja savurenkaat lisäsivät tunnelmaa ja aurinkoinen päivä huipentui yhteislauluhetkeen.

Eläkeliiton Pudasjärven näytelmäryhmä esiintyy

Kiitän kutsusta ja olin hyvin mielelläni mukana päivässänne. Kesäfiilis löytyy kotimaiselta maaseudulta, maaseudun kylistä.

Anita XVI

Skip to content