Joko olet kuullut kyläkummeista? Heitä saatetaan kutsua myös maallemuuttokummeiksi, muuttokummeiksi tai muuttoagenteiksi – nimiä on monia! Toiminnan tarkoitus on kuitenkin sama: uusien asukkaiden houkuttelu maallemuuton kynnystä madaltamalla ja kylien sekä kuntien vastaanottokykyä vahvistamalla. Kyläkummit ovat maaseudun ”sisäänheittäjiä” – he ovat linkki maallemuuttohaaveilijan, uuden asukkaan, monipaikkaisen sekä kesäasukkaan ja kylän välillä.
Kyläkummit ovat kylien ja kuntien vapaaehtoisia, jotka auttavat sekä alueelle muuttoa suunnittelevia toteuttamaan haaveensa maallemuutosta että uusia asukkaita kotiutumaan uuteen asuinpaikkaansa. He osaavat kertoa alueen palveluista ja harrastustoiminnasta, vapaista asunnoista, taloista ja tonteista sekä toivottavat uudet asukkaat tervetulleiksi ja kutsuvat mukaan kylän ja kunnan toimintaan.
Jokainen kylä ja siellä toimiva kyläkummi saa muokata toiminnastaan omannäköistään ja kyläkummeina voi toimia yksi tai useampi vapaaehtoinen kylältä, asuinalueelta tai kunnasta.
Hyviä esimerkkejä kyläkummitoiminnasta löytyy Etelä-Pohjanmaalta, jossa Landemia-hanke käynnisti kyläkummitoiminnan jalkauttamisen kyliin heti hankkeen alkaessa vuonna 2021. Siellä ensimmäiset uudet kyläkummit aloittivat Soinin kunnassa. Tänä vuonna Evijärvelle on saatu 14 kyläkummia ja toimintaa ollaan käynnistämässä Ähtärissä, Teuvalla sekä Karijoella.
Myös Hämeen Kylät ry on aktivoinut kyläkummitoimintaa Hämeenlinnan seudulla kaupungin sekä Janakkalan ja Hattulan kuntien kanssa. Siellä vapaaehtoisia kyläkummeja on ilmoittautunut mukaan jo kaksikymmentä.
Suomen Kylät on julkaissut yhteistyössä Landemia-hankkeen kanssa tänä kesänä kyläkummioppaan. Se antaa selkeät askelmerkit ja helpottaa kyliä ja kuntia aloittamaan oman kyläkummitoimintansa.
Lähde rohkeasti käynnistämään toimintaa omalla kylälläsi tai vie viestiä eteenpäin kyläyhdistykselle ja kuntapäättäjille!