KYLÄT JUHLIVAT PYHÄNNÄLLÄ

6.9.2022

Maakunnallinen kyläjuhla 2022 vietettiin Pyhännällä 4.9. Päivän aikana tutustuttiin ensin Pyhännän kyliin kiertämällä ne kahdella linja-autolla. Varsinainen kyläjuhla pidettiin Pyhännän koulukeskuksessa.

Kyläjuhlassa nähtiin ja kuultiin upeita musiikki- ja lauluesityksiä sekä ajankohtaisia puheita, juhlapuheen piti Suomen Kylät ry:n puheenjohtaja Jari Koskinen.

Suomen Kylät ry pj Jari Koskinen

Valtakunnan virallinen kylähullu XVI Anita Sievänen

Pyhännän kunnanjohtaja Ismo Mäkeläinen

Jyrki Kamula

Virpi Piippo

 

Kylätoiminnan kultainen ansiomerkki myönnettiin Anita Sieväselle (Pohjois-Ii) ja Keijo Pylväälle (Petäjäskoski). Hopeisen ansiomerkin saivat Eino Moisanen (Viitamäki-Maarala), Mauri Konola (Viitamäki-Maarala), Hannu Portti (Piipsjärvi), Arto Ylikulju (Petäjäskoski) ja Tapio Moilanen (Varjakka). Pronssisen ansiomerkin saivat Seppo Salmén (Petäjäskoski) ja Mauri Myllykangas (Petäjäskoski). 

Kylätoiminnan ansiomerkkien saajat.

Oulaisten kylien ansiomerkkien saajat.      

 

Pohjois-Pohjanmaan maakunnalliseksi Vuoden kyläksi 2022 valittiin Oulunsalon Varjakka. Kunniamaininnan saivat Luohua Siikajoelta, Siurua Pudasjärveltä ja Ala-Temmes Limingasta.

Vuoden kylät 2022; Siurua, Luohua ja Varjakka.

Varjakka on noin 1500 asukkaan kylä, joka sijaitsee Oulun kaupungin Oulunsalon suuralueella vajaan 20 km:n etäisyydellä keskustasta. Yleisesti alueesta käytetään nimitystä Oulunsalon Varjakka erotuksena Lumijoen Varjakasta. Kyläyhdistys ja alueen yritykset käyttävät myös Warjakka-nimitystä.

Warjakkalaiset ry (ent. Ervastinkylän kyläyhdistys) on määrätietoisesti, suunnitelmallisesti ja alueen historillista kulttuuriperintöä kunnioittaen kehittänyt kylän toimintaa.  Kehittämistyön kulmakiviä ovat olleet yhteistyö sekä yritysten että yhdistysten kanssa, yhteisöllisyys, tiedottaminen, nuorten ja lasten huomioiminen, kulttuurin ja alueen oman identiteetin vahvistaminen, kestävän kehityksen ja turvallisuuden edistäminen sekä alueen elinvoimaisuuden parantaminen.

Warjakkalaiset ry:n sihteeri Kristiina Valtanen:

  • Meillä Warjakassa on kiehtova historia ja upea luonto, josta riittää ammennettavaa kyläyhdistyksemme toimintaan. Kantavana ajatuksenamme on pyrkiä lisäämään vireyttä ja yhteisöllisyyttä. Kyläkoulun säilyttäminen on elinvoimaisuuden kannalta avainasemassa ja sen eteen kyläyhdistys teki vuosia töitä. Yhteisöllisyyden lisäämisessä olemme saaneet huomata sen parhaiten toteutuvan tuottamalla merkityksellisiä tapahtumia ja tempauksia kaikenikäisille. Tässä oivana välineenä toimii muun muassa taide.”

Varjakka tulee olemaan Pohjois-Pohjanmaan ehdokas vuoden 2023 valtakunnallisessa Vuoden kylä -kilpailussa. Pohjois-Pohjanmaan kylistä valtakunnallisen tunnustuksen ovat saaneet 2000-luvulla Pohjois-Ii (2009), Alpua (2015), Markkuu (2019) ja Rautio (2022).

Maakunnallinen kyläjuhla 2023 järjestetään Kalajoella ja Rautiossa. Kyläluudan luovuttivat Matti Leiviskä ja Ismo Mäkeläinen Pyhännältä, Kalajoen ja Raution puolesta vastaanottamassa olivat Vesa Hihnala ja Heidi Pasanen.

Siuruan kylän delegaatio vastaanotti kunniamaininnan.

PPKylät pj Heino Ervasti, kunnanvaltuuston pj Matti Leiviskä, kylähullu Anita Sievänen, kunnanjohtaja Ismo Mäkeläinen, Suomen Kylät pj Jari Koskinen.

Pyhännän seurakunnan lapsikuoro, johtajana kanttori Veijo Kinnunen.

Siikajokilaakso 7.9.2022

Skip to content