YLIVIESKAN KYLÄNEUVOSTO 11.4.2024

22.4.2024

Pohjois-Pohjanmaalla toimii tällä hetkellä 13 kyläneuvostoa, kylien neuvottelukuntaa, kyläfoorumia tai vastaavaa. Ylivieskan kyläneuvosto on tällä hetkellä nuorin, perustettu 26.1.2024.  Toimintavuosiltaan vanhin on puolestaan Pyhäjärven kyläneuvosto, joka on aloittanut toiminnan jo 24.3.2003. Neuvostojen tarkoituksena on toimia kylien välisenä sekä kylien ja kunnan välisenä yhteistyöelimenä ja keskustelufoorumina, joihon kunnan kyliä on pyydetty nimeämään oma edustajansa ja varaedustajansa.

Riemukas räsymatto johti Kylähullu Anitan Pylvään kylätalolle kyläneuvoston kokoukseen

Ylivieskan kyläneuvosto kokoontui nyt jo toisen kerran tänä vuonna ja paikkana oli Pylvään kylätalo, entinen Pylvään koulu, nykyinen juhlatila ja paikka kokouksille ja koulutuksille. Kylätalon  käyttökustannuksista huolehtii vielä tällä hetkellä Ylivieskan kaupunki ja tilan siisteydestä ja tapahtumien järjestämisestä Vähäkangsa-Pylväs kyläyhdistys ry. Vuonna 2023 kylätalolla kirjattiin 2200 kävijää. Kokouspäivänäkin talolla kokoontui seniorikahvila ja pelattiin bingoa ja iltapäivällä Ylivieskan seudun kansalaisopiston kankaankutojat viimeistelivät vielä töitään.

Kyläneuvoston kokous aloitettiin maukkailla kahveilla.

Ylivieskan kyläneuvoston puheenjohtajana toimii Tarja Koutonen Löytyn kyläyhdistys ry:stä ja sihteerinä Anja Takkunen Ylivieskan kaupungin Potkua kasvuun kyliltä-hankkeesta. Iltaan oli kutsuttu myös hyvinvointijohtaja Joose Kemppainen ja kuntatekniikan päällikkö Karoliina Mustonen. Ja paikalla oli myös Anita XVI, joka kertoi Hullun Älykkäät Kylät-hankkeen toiminnasta ja toi terveiset myös Iin kylien neuvottelukunnasta. Iin kylien neuvittelukunta on toiminut tänä vuonna 10-vuotta puheenjohtajanaan Anita ja sihteerinä Iin kunnan hyvinvointikoordinaattori Riitta Räinä.

Pylvään kylätalolla toimii myös Löylylintu-yritys, joka tarjoaa asiakkailleen mm. turvehoitoja, hierontaa, kuppausta ja energiahoitoja.

Kyläneuvosto keskusteli vilkkaasti erityisesti teiden aurauksissa tapahtuvista muutoksista ja kyläyhdistyksille kaupungin tarjoamista lahjakirjoista. Teknisten palveluiden lautakunta tarjoaa lahjakirjalla Kantokylän, Vähäkangas-Pylvään, Sorviston ja Löytyn kylätaloja 1.7.2024 alkaen ja kirjalliset ilmoitukset pyydetään 30.4.2024 mennessä. Päätös on iso ja tehtävä varsin nopealla aikataululla ja siksi Kyläneuvosto päättikin tehdä asiasta ensimmäisen virallisen kannanoton lautakunnalle.

Anja Takkunen muistutti myös 4.5. toteutettavasta maksuttomasta kiertoajelusta Ylivieskan kylille, jonka toteuttaa Potkua kasvuun kyliltä -hanke. Noin parin tunnin matkalla kuullaan ajankohtaista tietoa kyliltä ja linja-autosta maalaismaisemat näkyvät mukavasti. Löytyn kyläyhdistys tarjoaa retkiläisille kahvit.

Pylvään kotiseutukirjan takakannessa todetaan ”Kaikesta huolimatta kyläläiset tuntevat asuvansa elinvoimaisella alueella, jolla on tulevaisuutta, maalla vaan ei kaukana.”

Kiitos yhteisestä illastamme!

Anita XVI

Skip to content