Warjakkalaiset ry (ent. Ervastinkylän kyläyhdistys ry) on Oulunsalossa, nykyisen Oulun kaupungin alueella toimiva kyläyhdistys, joka valittiin Pohjois-Pohjanmaan maakunnan Vuoden Kyläksi 2022 Pyhännällä maakunnallisessa kyläjuhlassa 4.9.2022. Warjakka on liki 1500 asukkaan kylä noin 20 km päässä Oulun kaupungin keskustasta. Niin kyläyhdistys kuin yrityksetkin käyttävät muotoa Warjakka, koska näin erottaudutaan Pohjois-Pohjanmaan Lumijoen Varjakan kylästä. Warjakka edustaa Pohjois-Pohjanmaata myös valtakunnallisessa Vuoden kylä 2023-kilpailussa.
Kevätkokouksessa 14.4. olikin selvästi havaittavissa kisajännitys, sillä Suomen Vuoden Kylä 2023 julkistaminen tapahtuu kyläpäivillä Tuurissa 19.4. Innostuneet kyläläiset ovat rakentaneet kylätalolle Kylästudion, jossa he voivat seurata suoraa lähetystä palkitsemistilaisuudesta.
Kevätkokouksen jälkeen kokoonnuttiin yhdessä kylän aktiivisten toimijoiden kanssa keskustelemaan kylän kehittämisestä ja samalla tutustumaan muihin yhdistystoimijoihin. Kylähullu Anita XVI oli kutsuttu niin kevätkokouksen puheenjohtajaksi kuin kehittämisillan emännäksi. Warjakkalaisten paras myyntivaltti on ilo ja hymy, kiitos siitä teille kylätoimijat!
Maakunnan Vuoden Kylä 2022 ja kunniamaininnalla 2021 palkittu kylä toteaakin itse, että nämä yhdessä ovat lisänneet kylän yhteisöllisyyttä ja ylpeyttä kylästä. Kävijämäärät eri tapahtumissa ovat lisääntyneet samoin kuin talkoolaisten määrät. Yritysyhteistyötä Warjakassa tehdään Warjakan Bar & Grillin kanssa, Loihakka Safarin, Warjakka B&B kanssa ja uuden Varjakan satamakahvila Hulinan kanssa. Tänä kesänä muutaman vuoden tauon jälkeen päästään myös festaritunnelmaan legendaarisessa pihapiknikissä SuviRockissa 1.7.2023 klo 14.00 alkaen.
Warjakkalaiset ry:n hallitus kokoontuu usein Oulunsalon Kylätalolla. Lisäksi suuri osa kyläyhdistyksen tapahtumista järjestetään Kylätalolla. Kylätalo sijaitsee osoitteessa Helasentie 13 ja on myös vapaasti vuokrattavissa erilaisten yksityistilaisuuksien järjestämistä varten.
Myös kyläyhdistyksen Varjakan kalamaja on tarkoitettu yleiseen yhdistyksen jäsenistön ja myös ulkopuolisten henkilöiden virkistyskäyttöön siten, että sen voi varata käyttöönsä aina maksimissaan vuorokaudeksi kerrallaan. Majassa on mahdollista yöpyä, esim. kala- tai metsästysretken aikana, mutta sitä ei voi varata pidemmän ajan asunnoksi.
Warjakkalaiset ry:n toimintakertomus vuodelle 2022 oli täynnä toimintaa ja tapahtumia joko pelkästään kyläyhdistyksen voimin tai yhteistyössä paikallisten yhdistysten ja yritysten kanssa. Oulun Seudun Sähkö Kuitu aloittaa valokuituhankkeen vuonna 2023, jota kyläyhdistys on ollut edistämässä. Hallituksella on myös käytössään Trello-tehtävänhallintaohjelma sisäisen toiminnan ideoimiseen, ohjaukseen ja seurantaan. Todella Älykästä kylätoimintaa – ei yksin vaan yhdessä ja selkeää suunnitelmallisuutta kylän kehittämiseksi.
Kevätkokouksen päätteeksi julkistettiin uusi nimi kyläyhdistyksen ostamalle soppatykille. Nimiehdotuksia tuli yhteensä 68 kpl ja soppatykki nimettiin KYLÄPADAKSI.
Jo vuonna 2022 pidettiin kylän keskeisille toimijoille kyläyhdistyksen järjestämä
verkostoitumistilaisuus, jossa kerättiin ajatuksia kylän kehittämiseksi. Tapahtuman jälkeen luotiin toimijoille yhteinen sähköpostiosoite kylaverkosto@warjakkalaiset.fi
Nyt 14.4. jatkettiin ajatustenvaihtoa ja ideointia Kylähullu Anitan johdolla. Yhdeksi kehitettäväksi asiaksi nostettiin kesäasukkaat, joiden kanssa tehostetaan viestintää sähköpostituksilla. Varjakan satamakahvila Hulinassa tullaan kesän aikana keräämään sähköpostiosoitteita ja aloitetaan kylätiedotteiden jako myös kesäasukkaille.
100 vuotta sitten Varjakka oli vilkas teollisuuskeskus, jonka saarella sijaitsi Varjakan saha – yksi Euroopan suurimmista tuolloin. Tehdas houkutteli työntekijöitä eri puolilta Suomea, Ruotsia ja Venäjää, ja suurin osa 700 työntekijästä oli Varjakassa. Tuosta sahanaikaisesta elämästä on aikoinaan tehty kuuden kappaleen postikorttisarja, joka nyt uusinta painatetaan ja myydään niin matkailijoille kuin muillekin saaren historiasta kiinnostuneille.
Varjakan laulun sanoin: ”Jos vaikka kauas matkamme vei, Varjakka meiltä unhoitu ei. Rannalta sieltä Varjakan tieltä niin moni muistot kauneimmat sai.”
Kiitos
Anita XVI