Pohjois-Kuusamon kyliin kuuluvat Juuma, Käylä, Rukajärvi ja Virkkula. Kyläkierrokset päättyivät 9.4. Virkkulaan ja sen vanhaan kyläkouluun, joka rakennettiin vuonna 1954 ja toimi peruskouluna vuoteen 1969 asti, jonka jälkeen se toimi vielä 3 vuotta Pohjois-Pohjanmaan kansalaiskouluna ja siirtyi sitten Finnairin omistukseen edustus- ja virkistyskäyttöön.
Kuusamossa oli enimmillään lukuvuonna 1959-1960 niin sanottuja kyläkouluja 67 ja nyt yhdessä näistä Virkkulassa toimii House of Northern Senses Timo Kousan ja Leena Harkimon omistama kansainvälinen matkailuyritys Pikku Porontima järven rannalla. Ja kuten he itse toteavat: ”Toivotamme koko kyläyhteisön mukaan toimintaamme ja yrityksemme tarjoaa aitoja elämyksiä ja haluamme otttaa Virkkulan ja sen asukkaat mukaan matkallemme.”
Virkkulan kylä sijaitsee keskimäärin korkeammalla kuin muut Kuusamon kylät. Korkein piste on Virkkulanvaara, joka on noin 340 metriä merenpinnan yläpuolella. Alue kuuluu Koutajoen vesistöalueeseen, jonka vedet virtaavat itään ja ulottuu Venäjällä Muurmanskin alueelle ja Karjalan tasavaltaan sekä Suomen puolella Sallaan ja Kuusamoon. Kylätie vei meidät korkealle, lumisen ja perinteisen paikallisen asutuksen keskelle ja josta oli upeat talviset maisemat Porontima-järvelle.
Konttaisen reitti ”Konttaisen kuhaus”on osa Suomen suosituinta vaellusreittiä Karhunkierrosta. Lyhyt, mutta vaativa reitti vie Konttaisen huipulle ja takaisin. Huipulta avautuvat huimat maisemat Konttaisenjärvelle ja Rukan ympäristöön. Konttaisen reitin lähtöpaikka on Konttaisen pysäköintipaikka Virkkulantien varrella, josta polku lähtee nousemaan ylös Konttaisen huippua.
Kylän ensimmäinen asukas asettui kylään asumaan 1770-luvun loppupuolella ja Virkkulan kylä oli 1950-luvulle saakka eristetty, kinttupolkujen ja hevosteiden päässä oleva kyläyhteisö. Vasta kantatie 8694 rakentaminen toi kylään uutta elämää. Yhteydet naapurikyliin Suorajärveen. Säkkilään, Juumaan ja Rukajärvelle ovat kautta aikain olleet vahvat. Syrjäisestä sijainnnista johtuen kylä jäi polttamatta jatkosodan aikana, joten kylän kauniit rakennukset säästyivät jälkipolville.
Virkkulan Maamiesseura ry on lopetettu vuonna 2022 eikä seuralla ole ollut omaa seurantaloa. Kyläkokoukset pidetään joko kyläläisten kotona tai uutena kokoontumispaikkana Timon ja Leenan omistama entinen kyläkoulu.
Virkkulan kylän historia ”Kylä Jumalan selän takana” julkaistiin vuonna 2016, kirjoittajana toimittaja Jaakko Heikkinen, joka vietti lapsuusvuotensa Virkkulan kylässä.
Virkkulan kylyhdistyksen perustamisesta keskusteltiin illan aikana vilkkaastikin ja tiedottamisesta. Nettisivuja kylällä ei ole, mutta vain yksityinen Virkkulan väki-fb-sivu. Rekisteröity kyläyhdistys mahdollistaisi niin Kuusamon kaupungin avustukset kuin Leader-rahoituksen kylän kehittämiseksi. Rukan Metsästäjät ry on ollut ja on edelleen Virkkulan kylän monivuotinen yhteistyöyhdistys.
Kutsu kyläiltaan oli saavuttanut niin nuoret kuin kyläkouluakin käyneet. Illasta jäi hyvä mieli, sillä tahtoa ja innostusta kylän kehittämiseen yhdessä löytyy. Nyt on vain tartuttava tuumasta toimeen ja tehtävä kylä näkyväksi myös muille.
Haaste onkin nyt heitetty teille nuori sukupolvi, teidän tehtävänne on puolestaan pitää kylä voimissaan!
Terv. Anita XVI