VIRALLINEN KYLÄHULLU XVII JA MAASEUDUN ÄÄNITORVI

3.7.2023

Valtakunnan Virallisten Kylähullujen Kilta ry:n lehditötiedote:

Tänä vuonna ensimmäisen Valtakunnan Virallisen Kylähullun valinnasta tulee kuluneeksi 32 vuotta. Valintaraati on valinnut elinikäiseen XVII Valtakunnan Virallisen Kylähullun virkaan Outi Räikkösen Ruokolahdelta Etelä-Karjalan maakunnasta.

Meillä on ilo ja kunnia saada 17. Valtakunnan Virallinen Kylähullu tähän ainutlaatuiseen valioyksilöiden joukkoon. Uusi 17. Kylähullu täyttää kaikki kriteerit ja nyt häntä odottaa mielenkiintoinen elämänvaihe ja toimialueena oma kunta, maakunta ja koko Suomi.

Valtakunnan Virallinen Kylähullu XVII on muinaistekniikan artesaani, käsityöyrittäjä Outi Räikkönen (Lassilantie 573, 56550 Niska-Pietilä Ruokolahti, Etelä-Karjala – 040 8466759, outinblogi0@gmail.com)

Outi Räikkönen

Valintaraati vakuuttui Outi Räikkösen soveltuvan erittäin hyvin Kylähullun virkaan ja hän on ansainnut elinikäisen Valtakunnan Virallisen Kylähullun arvonimen. Idearikkaudella ja itsensä peliin laittamalla Outi Räikkönen on saanut aikaan merkittävää ja konkreettista jälkeä. Hän on innostunut ja innostava kotiseutuihminen, kyläläinen, joka asuu lapsuudenkodissaan Ruokolahden Lassilassa, vain muutaman sadan metrin päässä Venäjän rajasta. Outilta löytyy huumoria, karjalaista iloisuutta, esiintymistaitoa ja yhteistyötaitoja. Musiikki, laulu ja nahkan parkitseminen, luonnonantimilla värjätyt langat ja itse pyydettyjen pienpetojen padassa porisevat luut koruiksi ja koristeesineiksi työstettyinä ilmentävät hänessä luovaa tekemistä ja kylähulluutta. Luovuus ja kylähulluus mikä ihana yhtälö luovat pohjan perinteiselle kylätalo- ja kyläteatteri toiminnalle. Ruokolahden Eukkona Outi on vaalinut karjalaisen naisen olemusta ja paikkakunnan perinteitä Etelä-Karjalan aidolla murteella, jossa kuuluvat iloisesti tunnistettavat persoonapronominit mie ja sie, minnuu ja sinnuu. Outi on myös sanoittanut tunteikkaan ”Evakon laulun” Etelä-Karjalan murteelle ja esittää sitä yleisön pyynnöstä lähes viikottain.

Valtakunnan Virallinen Kylähullu on nyt valittu 17. kerran ja nimitys on voimassa koko valitun eliniän, mutta ei periydy lapsille kuin uuden valinnan kautta.

Maaseudun Äänitorvi kunniamaininnan saaja musiikkineuvos Mikko Alatalo.

Maaseudun Äänitorvi Mikko Alatalo ja Anita XVI

Musiikkineuvos Mikko Alatalo on niin työssään toimittajana, kansanedustajana kuin laulajana ja lauluntekijänä tuonut maaseutua ja sen asukkaiden elämää esille monipuolisesti ja ennakkoluulottomasti. Hänen suurimmissa hiteissään jo vuodelta 1974 ”Maalaispoika oon”, 1980-luvulla ”Ihmisen ikävä toisen luo” ja vuonna 1990 julkaistu kokoelmalevy ”Viivy vielä hetki” – kaikkien näiden laulujen sanoitukset ovat yhä edelleen ajankohtaisia, maaseudun elämään liittyvine iloineen ja suruineen ja sisältävät myös tärkeää yhteiskunnallista viestiä. Maalta on moni poika vielä tänäänkin lähtenyt kaupunkiin töihin, ”Mä maalaispoika oon” levyllä oli aikanaan sosiaalinen tilaus ja on yhä edelleen tänäänkin ajankohtainen asia laulun muodossa.

Kuten hän itse toteaa: ”Musiikkini syvin olemus mulla varmasti on siinä, että olen maaseudun muuttoliikkeen ja pienen ihmisen kuvaaja. Ihmiset ovat eläneet maaseudun muuttoliikkeestä kertovien laulujeni mukana. Se on mielestäni suosioni syy. Totta kai on ollut Syksyn säveliä ja kevyempiä juttuja, mutta kuitenkin maaseudun laulut ovat olleet pysyvimpiä”. Kovin kuvaavaa on teksti myös laulussa ”Kolmannen tasavallan vieraana”, jossa todetaan, että ystäväin, eikö ois aika myöntää, että kotikyliin et palaa. Ja niinhän se on, vaikka ehkä palaisikin eivät ne kotikylät ole enää samoja.

Skip to content