RAAHE Vihanti, kirjasto Ukonkantti

15.3.2022

Teksti ja kuvat: Sirkku KiantoRaahen lähidemokratiatoimikunnan järjestämä ilta Vihannissa houkutteli paikalle mukavasti väkeä. Tilaisuuden järjestäjä, Raahen kaupungin kansalaistoiminnan ja osallisuuden päällikkö Ari Pietarinen oli kutsunut mukaan hankkeemme, ja miksi? Tilaisuuteen nimittäin toivottiin hankkeesta piristystä ja pontta sekä vinkkejä Raahen alueen kylien kehittämiseen, mutta myös hallinnon ja kyläläisten väliseen yhteistyöhön.


Hullun Älykkäät Kylät -hankkeen Anita Sievänen, Valtakunnan XVI Virallinen Kylähullu, toi esiin runsaasti esimerkkejä ja tarinoita oman kylänsä Pohjois-Iin kehittämistyöstä tai toisaalta kehittämisharrastuksesta. Sillä kuten Anita sanoi, kyläaktiivisuus, oman kylän kehittäminen ja etujen ajaminen on vapaa-ajan harrastusta, talkootyötä, josta saa itselleen paljon iloa ja energiaa, mutta samalla voi tuottaa hyvinvointia ja monenlaista hyötyä koko kyläyhteisölle.

Anitan esimerkit ja tarinointi kylien kehittämisestä hengästytti kuulijakuntaa positiivisesti. Illan päätteeksi, Anitan puheenvuoron innoittamana, käytiin innostunutta, mutta myös hieman huolestunuttakin keskustelua Raahen kaupungin monimutkaiseksi koetusta kylienkehittämismallista.
Kaupungin ja kylien yhteistyö on aikojen saatossa porrastunut eri tahojen kontolle; Raahen Kylät ry, kaupungin lähidemokratiatoimikunta ja lähiöiden kehittämisen työkalu Sofy. Hienoa on se, että kaupungissa kyläyhteistyötä halutaan parantaa ja tullaan myös pohtimaan tapoja sen edistämiseksi. Anita puolestaan kertoi Iin kunnan ja Iin kylien yhteistyömallista, kyläneuvostosta, joka toimii erinomaisesti, hyvässä hengessä ja yhteistyössä.

Kyläneuvosto: Kunnan kaikista kylistä saadut edustajat eli kyläneuvosto, osallistuu kyliä koskevaan suunnitteluun, tekee aloitteita ja esityksiä kunnanhallitukselle sekä antaa lausuntoja viranomaisille ja muille tahoille. Kyläneuvosto tuo kaupungin päätöksenteon lähemmäs asukkaita, asukkaat voivat kokea osallisuutta ja kylät sitoutuvat yhteisiin päämääriin.
Hullun Älykkäät Kylät tulevat pitämään webinaareja, jossa esitellään kyläneuvoston perustamista ja toimintaa.

Ari Pietarinen sai Pohjois-Pohjanmaan Kylien tuoman tervehdyksen ja kannustuksen puurtaa aktiivisesti Raahen kylien aktivoinnissa ja kehittämistyössä.

Tilaisuuteen osallistuneet olivat ilmeisen tyytyväisiä Anitan tomeraan kerrontaan ja tuumasivatkin, että joka kylällä pitäisi olla tuommoinen samanlainen Kylähullu. 🌞
Toivomme, että Vihantiin syttyi uutta kylien kehittämisen kipinää, ja että yhteistyö kaupungin ja kylien kanssa saa tulevaisuudessa uutta rakentavaa ja vuorovaikutteista virtaa. Kiitos myös kirjaston palvelupäällikkö Arja Nevalalle, joka illan alussa toi erinomaisen hyvin esille sen, kuinka tärkeä ja kunniakas, ja maksuton, julkinen laitoksemme kirjasto on.

Hullun Älykkäät Kylät -hanke kiittää ja jatkaa matkaa seuraavaan kyläiltaan. Palaamme Raaheen 5.4.2022, jolloin Kylähullua saa tulla kuuntelemaan Saloisiin. Seuratkaa ilmoituksia hankkeen Facebook-sivuilta.


Hyvää jatkoa Vihantiin!

Skip to content