Vepsä, myös Vepsänkylä tai Punaisen koivun kylä, on noin 130 asukkaan kylä, talouksia 70, 13 kilometriä Ylikiimingin kirkolta kaakkoon Vepsänjärven rannalla. Vuoden 2009 alusta kuntaliitoksella Vepsästä tuli Oulun 42. kaupunginosa entisen Ylikiimingin kunnan alueella. Ouluun matkaa kertyy noin 50 kilometriä.
Punakoivu (Betula pubescens f. rubra) on hieskoivun mutatoitunut erikoismuoto. Ensimmäisen punalehtisen koivun löysi paikallinen biologiopiskelija Vepsänkylältä 1970-luvulla, johon Punaisen koivun kylän nimi viittaa. Punalehtinen koivu ei lisäänny luonnollisesti. Sen solukkoviljelmät on aloitettu Oulun yliopiston puutarhassa ja se on nykyisin suosittu koristepuu, jota myydään taimitarhoissa.
Vepsän kylätoimikunta perustettiin 30.12.1981, kun Maamiesseuran, Maatalousnaisten ja Nuorisoseuran toiminta alkoivat hiipua. Kylätoimikunta alkoi vilkkaasti kehittää kylää järjestämällä erilaisia tapahtumia, kursseja, kylän kehittämisiltoja ja haettiin leaderrahoituksia ympäristön ja järven kehittämishankkeisiin. Vuodesta 2016 alkaen kylätalolla on pidetty joka viikko perjantaikahvituksia, jotka jatkuvat edelleen. Vuonna 1999 kylätoimikunta päätti 26.10.1999 rekisteröityä nimellä Vepsänkyläläiset ry. Vuonna 2020 naapurikylä Jokelan kyläyhdistys ry liittyi myös Vepsänkyläläiset ry:hyn ja jokelankyläläiset ovat nyt toiminnassa mukana yhdessä vepsäläisten kanssa.
Kun Vepsän koulu lakkautettiin vuonna 2008 ja Ylikiiminki liitettiin Ouluun vuonna 2009, Oulun kaupunki päätti laittaa lakkautettuja kouluja myyntiin. Kyläyhdistys teki ostotarjouksen uudesta ja vanhasta koulukiinteistöstä hintaan 50,00€. Tarjous hyväksyttiin ja näin saatiin kylätoiminnalle omat tilat. Myös koulun yhteydessä olevia kahta asuntoa alettiin vuokrata ympärivuotisesti. Koulurakennus liitettiin viemäriverkkoon ja leaderrahoituksella lämmitys vaihdettiin myös maalämpöön vuonna 2013. Kylätalo sijaitsee vuokratontilla, josta Oulun kaupunki perii vuosivuokran. Vepsän koululaiset kulkevat nykyisin oppiin kirkonkylälle ja kylätalo pidetään käyttökunnossa talkoovoimin.
31.7.2021 vietettiin Vepsänkyläläiset ry:n 40-vuotisjuhlia, Kylähullu Anita kutsuttiin juhlapuhujaksi ja nyt perjantaikahveelle 24.3.2023. Kyläyhdistyksessä on tehty myös onnistunut sukupolvenvaihdos. 13 vuotta yhdistystä johtanut Veli Koistinen luovutti tehtävän Tiina Parkkiselle ja sihteerinä jatkaa Sisko Brunni. Pohja Vepsän kylätoiminnalle on tehty vahvaksi Velin aikana ja siitä on nyt hyvä muiden uusien toimijoiden jatkaa.
Smart Village-toiminta tarkoittaa älykästä toimintaa yhteisössä, se ei rajaudu mihinkään tiettyyn teemaan tai aiheeseen tai ei ole pelkkää teknologiaa vaan on asioiden tekemistä uudella tavalla, suunnitelmallisesti, kestävästi ja kyläyhteisön tarve edellä. Se on yhdessätekemistä yhteisen hyvän eteen! Vepsän kylätalolta ei lamppu sammu eikä lämpö lopu ja intoa riiittää. Iltakahveella sovittiin myös, että tehostetaan tiedotusta ja perustetaan nettisivut fb-sivujen rinnalle. Vepsän kyläyhdistys tarjoaa toimintaa kaikille, vauvasta vaariin ja tapahtumia järjestetään ympäri vuoden, jokaiselle jotakin. Myös jäsenmaksuista keskusteltiin ja syksyllä Anitan johdolla aloitetaan tekemään Vepsän kylän kyläsuunnitelmaa seuraavalle viisivuotiskaudelle.
Yli 40 vuotta kylätoimintaa on saavutus, jota on syytä arvostaa. Kylätalolla kohtaavat niin uudet kuin vanhatkin sukupolvet älykkäästi – yhdessä!
Nähdään taas syksyllä ! Anita XVI