VALTAKUNTAAN ON VALITTU UUSI KYLÄHULLU XVII

18.7.2023

Valtakunnan Virallisia Kylähulluja on valittu julkisessa haussa vuodesta 1990 lähtien. Ylen toimittaja Heikki Ritavuori oli idean isä aikoinaan ja lähti organisoimaan ensimmäisen Virallisen Kylähullun saamista Suomeen. Ja ensimmäiseksi Kylähulluksi tuli valituksi  yrittäjä ja keksijä Helmer Pesonen Sumiaisen kunnasta nykyisestä Äänekosken kaupungista. Hän toi ensimmäisenä kasvatusetanat Ranskasta Suomeen ja on tehnyt etanankasvatusoppaan ja tunnetaan myös tyrninkasvattamisen kouluttajana Suomessa.

Helmer on todennut, että ”Meillä hulluilla ajatuksenjuoksu on poikkeava ja sen sanon, ettei normaalista tule koskaan kylähullua. Meissä on jotain hyvin suomalaista, meillä on taistelutahtoa hyvien asioiden puolesta.” Kylähulluksi ei voi hakea itse, vaan hakemisen tulee tapahtua muiden kuin ehdokkaan itsensä toimesta. Kylähullulla on tunnuksena viitta ja hattu, joihin on kirjoitettuna Valtakunnan Virallinen Kylähullu ja numero ja jotain ”tunnusomaista” edellisen kylähullun kotikunnasta.

Rivi hulluja takaapäin

Virallisen Kylähullun XVII haku käynnistyi Huilingin Museokahvilassa 27.maaliskuuta 2023 maailmanlaajuisella lehdistötilaisuudella ja livelähetyksellä tottakai! Samalla julkistettiin myös valintajuhlaa Iissä suunnittelemaan Kylähullukomitea. Hullun Älykkäät Kylät-hankkeessa yhtenä kirjoitettuna toimenpiteenä on todettu, että hankkeessa järjestetään Valtakunnan Virallisen Kylähullun XVII-palkitsemisjuhla yhdessä Iin kunnan kanssa.

Juha, Raimo, Heikki, Arja ja Jukka Huilingin näyttämöllä odottavat juhlan alkua

Iin kotiseutuviikon pääjuhla 2.7. Huilingin tapahtuma-alueella huipentui Valtakunnan Virallisen Kylähullun juhlaan, jossa meillä valituilla Kylähulluilla oli ilo ja kunnia saada Valtakunnan Virallinen XVII Kylähullu tähän ainutlaatuiseen valioyksilöiden joukkoon. Häntä odottaa mielenkiintoinen elämänvaihe ja toimialueena oma kylä, oma kunta, maakunta ja koko Suomi. Arvoisa valintaraati vakuuttui hänen soveltuvan erittäin hyvin Kylähullun virkaan ja hän on ansainnut elinikäisen Valtakunnan Virallisen Kylähullun arvonimen.

Iin kunnanjohtaja Marjukka Manninen toi tervehdyksen Hullun julkistamistilaisuuteen

Oululainen kansanmusiikkiyhtye Nope, Kokoonpano Virve Yli-Savola (harmonikka ja laulu) Erja Pätsi (viulu) Olli Seikkula (kitara) ja Mikko Alanne (kontrabasso).

Valtakunnan virallinen Kylähullu XVII on muinaistekniikan artesaani, käsityöyrittäjä Outi Räikkönen Ruokolahden Lassilasta Savisienkylästä Etelä-Karjalasta. 

Outi Räikkkönen, Valtakunnan Virallinen XVII Kylähullu

Outi Räikköselle Iin kunta luovutti Päivi Kurkelan suunnitteleman ja tekemän viitan, johon hän sai innoituksen Iin Wanhan Haminan historiasta.

”Laskemme täten sinun hartioillesi viitan ja solmimme sen solmulla, joka kuvastaa Iin merellisyyttä ja solmukohtaa Iijoen, Olhavajoen ja Kuivajoen alajuoksuilla ja Perämeren pohjukassa. Solmu on valmistettu vanhoista puhelimen laturin piuhoista, joka tulee muistuttamaan sinua resurssiviisaudesta ja yhteydenpidon merkityksestä kylätyössä. Asetamme päähäsi silinterihatun, joka korostaa sinun merkittävää rooliasi Valtakunnan Virallisena Kylähulluna suomalaisen kylätoiminnan tiennäyttäjänä ja tulevaisuuden väkevänä visionäärinä. Annamme täten viitan ja silinterihatun mukana kantajalle ripaukset Iin kunnan arvoja eli luovuutta, idearikkautta, innovatiivisuutta ja toisista välittämistä. Saat mukaasi myös ripauksen Iin lähes 650-vuotisesta historiasta, joka on maalattu viittasi helmaan.”

Valtakunnan Virallisten Kylähullujen Kilta ry:hyn kuuluvat vain valitut Viralliset Kylähullut. Killan sääntöihin on kirjattuna, että yhdistys voi jakaa harkintansa mukaan tunnustuspalkintoja ansioituneille henkilöille.

Outin XVII palkintopokaali ja kukat, Valtakunnan Virallisten Kylähullujen Kilta ryn standaari, Valtakunnan Virallinen Kylänuija, Kunniakirja ja Kylähullujen huoneentaulu

Vuonna 2021vuosikokouksessa päätettiin Kylähullujen 30- vuotisen toiminnan kunniaksi aloittaa Maaseudun Äänitorvi kunniamainintojen antaminen ja 24.7.2021 Kouvolassa 16. Kylähullun julkistamistilaisuudessa kunniamaininnan saivat Vaasan Yliopiston aluetieteen emeritusprofessori Hannu Katajamäki, Maa-ja kotitalousnaisten keskuksen toiminnanjohtaja Christell Åström ja kirjailija Heikki Turunen.

Iissä Kilta ry:llä oli kunnia antaa tunnustus musiikkineuvos Mikko Alatalolle. (https://www.ppkylat.fi/virallinen-kylahullu-xvii-ja-maaseudun-aanitorvi/)

Maaseudun Äänitorvi musiikkineuvos Mikko Alatalo

Iin tukkilaiskisat Raasakassa 1.7.2023

Lauantaina 1.7. oli myös järjestettyä ohjelmaa Killan jäsenille ja vieraiden majoituspaikkana toimi uniikki hirsikartano Villa Kauppila Iijoen rannalla. Tulokahveen jälkeen suuntasimme kohden SM-tukkilaiskisoja Iin Raasakkakoskelle, jossa saimme seurata sauvontaa ja koskenlaskua. Hannu Ukkolan kyydillä lähdimme kohden Jakkukylän riippusiltaa, joka on kevyelle liikenteelle tarkoitettu silta Iin Jakkukylässä. Silta ylittää Iijoen Jakun koulun kohdalta. Silta on jänneväliltään Pohjois-Euroopan pisin kevyelle liikenteelle tarkoitettu metallirakenteinen riippusilta. Wanhassa Haminassa ravintola Pikassossa meitä jo odotti seuraavaksi herkullinen Pelekka ja HotRock illallinen.

Pelkka on sahatuote, josta on hakettamalla tai sahaamalla poistettu kaksi sivua ja joka yleensä sahataan edelleen laudoiksi. Pikasson käytössä Pelekka tarkoittaa sitä, että hiotut ja lakatut pelkat toimivat tarjottimina, joiden päällä tarjoillaan pelkan pituudelta ja leveydeltä ruokia. HotRock on taas kypsennys eli voit itse paistaa 400C asteen kivellä ruokaa lihaa, kalaa tai kasviksia.

Täydellä vatsalla olikin mukava päästä seuraamaan Remakka Kesäpojat kiertuetta  Huilingin näyttämölle. Tukkilaistanssitkin olivat tarjolla, mutta Villa Kauppila kutsui omaan illanviettoon ja uusien https://www.virallisetkylahullut.fi/ sivujen julkistamistilaisuuteen.

Nämä kaksi vallassaolovuottani ovat tuoneet kovasti iloa elämääni, olen kiertänyt kyliä ympäri Pohjois-Pohjanmaata lähes jokaisessa kunnassa. Innostajia ja kannustajia ja neuvontaa tarvitaan kyläyhdistyksissä edelleen. Anita XVI arvonimi on elinikäinen ja työni jatkuu tästä päivästikin eteenpäin Hullun Älykkäät Kylät-hankkeessa ja kylien kehittämisessä, sydämeni sykkii vahvasti kylätoiminnalle ja teille kaikille kylätoimijoille.

Kylähulluus on loputon mahdollisuus ja viittaa hän kantaa loputtomasti, loppuun asti.

Ylpeydellä

Anita XVI

Skip to content