VAALA Veneheitto, Vastus talo

8.4.2022

Teksti ja kuvat: Sirkku Kianto

Hanke kävi vierailemassa Vaalan Veneheitossa, jossa perillä odotti niin erityisen viihtyisä ja komea hirsitalo. Vastuksen talo on kengitetty, katto korjattu ja muutenkin rempattu EU-rahalla kuntoon. Useilla kylätaloilla vierailleena tämä Vastuksen talo asettuu ihan kärkipäähän. Sisäilma on raikas, tilat ovat valoisat ja siistit. Näin maaseudunkehittäjän näkökulmasta puitteet ovat siis mitä parhaimmat.

Klikkaa kuvaa, niin saat sen isommaksi.

Veneheiton kyläillassa oli reilu kymmenen kyläläistä. Kyläillan teemana oli muistella menneitä, nähdä tämän päivän mahdollisuuksia ja heittää toiveita tulevaisuudelle. Pohdittiin myös, mitä pitäisi tapahtua, että toiveet toteutuisivat ja lopulta: mihin aiomme nyt ryhtyä.

HOX! KLIKKAA KUVAA, NIIN SE AUKEAA ISOMPAAN IKKUNAAN!
Kun kuva on aukaistu, oikeaan ylänurkkaan ilmestyvää ruksia klikkaamalla pääset palaamaan takaisin sivulle.


Pienimuotoisessa työpajassa muisteltiin, kuinka kylällä oli ennen jopa viisi kauppaa yhtä aikaa. Oli elinvoimaa, tapahtumia, toimiva koulu, Talolla pidettiin tansseja, myyjäisiä ym. Mahdollisuuksia kylälle antavat mm. valokuitu, koulun ja Vastuksen tilat, alkutuotannon työpaikat ja tyhjillään olevat talot. Koronavuodet ja väen ikääntyminen ovat kuitenkin hiljentäneet toimintaa.

Vaikka kyläillassa olikin vain reilu kymmenen kahvittelijaa, porukka on niin monitaitoinen ja -tietoinen, ilmapiiri tosi mukava ja rento. Väen viesti koko Veneheiton kyläläisille on —->

Tarvitaan lisää vapaaehtoisia, toimijoita, ideoita, aktiiveja, touhua ja meininkiä, yhteistä tekemistä sisälle ja ulos. Toivottiin, että naapurissa säilyvät valot, olisi etätyömahdollisuuksia, kyläilykulttuuria, kohtaamisia, kokoontumisia, istujaisia ja tietenkin tansseja! Uusina ideoina syntyi: Tietovisa / bingo, kyläjumpat, taidetapahtumat, kurssit, koulutukset, Kyläkahvila, nyyttikestit, muuten vain illanistujaiset, turinatuokiot, digipaja, käsityö/kulttuuri-illat, ehkäpä jopa elokuvailta ja entäpä yhteiset kyläkävelyt, nuotioillat, jouluiset tapahtumat/juhlat!

Kunnan kanssa halutaan enemmän tehdä yhteistyötä ja siitäpä terveiset Vaalan kunnalle. Kyläläiset kokivat, etteivät tunne hallinnon väkeä. Maaseudunkehittäjä muistuttaa, että kunta on yhtä kuin sen kylät, kylät ovat kunta ja kylissä asuu kunnan väki.

Illan turinoissa tuli usein esiin Pelson vankila, jossa itse kukin paikallinen on ollut ja on yhä töissä. Onneksi vankila työllistää myös tulevaisuudessa. Lue tästä lisää Pelson Vankilan tulevaisuudesta.

Selkein asia Veneheiton olemuksessa on sen näkymättömyys.

Kylä ei näy eikä kuulu. Sitä ei esitellä kunnan sivuilla eikä se esittele itseään missään, koska ei ole verkkosivuja, jossa voisi avata kylän ja Vastuksen historiaa, tapahtumia ja ihmisiä.

Piiloon jäävät upeat puitteet, valtavat ponnistukset ja yhteiset talkoot talon kunnostuksen osalta. Näistä kerrotaan kyllä erinomaisin kuvin talon seinällä.

Facebook-sivuilta ei oikein selviä, mistä porukasta on kyse, miten pääsee mukaan…

MUTTA! Tämä pieni, mutta pirteä porukka aikoo nyt kääriä hihat!

Vastuksen väki on ansiokkaasti aikoinaan tuottanut kyläkirjeen ja jakanut sitä taloihin. Tiedottamisen tärkeys ymmärrettiin ja siihen aiottiin nyt puuttua. Verkkosivujen tuottamiseen voitaisi hakea Leader-tukea ja sitä kautta ostopalveluilla tuottaa näyttävät ja informatiiviset sivut.
Lisäksi hiipuneen kyläyhdistyksen tilanne aiottiin selvittää ja yhdessä Vastuksen kanssa miettiä yhdistymistä. Koululle on pitkään haaveiltu kuntosalia ja sen saaminen aiotaan nyt selvittää, mahdollisesti hakea siihenkin Leader-tukea.
Lisäksi selvitetään unohtuneen kodan arvoitus ja siirto.

Erinomaista Veneheitto!

Edessä Sisko-Liisa Rusanen, Elsa Tervonen ja Aune Sallila. Keskirivillä Marika Juka-Lämsä, Olli Rusanen, Reijo Virkkunen ja Pentti Sallila. Takana Heini Lindroth ja Pentti Aho.

Jospa ensi kesänä viimeistään talossa kuuluu tanssijalkojen töminää ja saamme lukea tulevista kylän ja Vastustalon tapahtumista Veneheiton omilta verkkosivuilta.

Hyvää jatkoa Veneheittoon!

Skip to content