UTAJÄRVI JUORKUNA, kylätalo Havula

20.5.2022

Teksti ja kuvat Sirkku Kianto

17.5.2022 oli aika ajella kohti Utajärveä. Vajaan 100 kilometrin päässä Oulusta sijaitsee Juorkuna, noin 100 asukkaan kylä samannimisen järven rannalla, Kiiminkijoen yläjuoksulla.

Olvasjärventie 1 osoitteella löytyy Kainuuntien varresta Juorkunan kodikas ja mukava maamiesseurantalo Havula, jossa Kyläseura kokoontuu ja toteuttaa tapahtumia.

Juorkunan kyläseura on perustettu vuosikymmeniä sitten. Kyläillassa huokui hyvä meininki, semmoinen yhteishenki. Juorkunassa tykätään asua ja mökkeillä. Savuja eli talouksia Juorkunasta löytyy 42 kappaletta. Kylän asukkaiden keski-ikä on 70-vuotta. Kylässä on kuitenkin yksi nuori ja aivan juuri kylälle on muuttanut lapsiperhe.

Kyläseuran talous on vakaalla pohjalla. Utajärven kunta tukee kylätalojen ylläpitoa, josta Juorkunan osuus on vuosittain 3000e. Hieno homma. Lisäksi Juorkuna on tehnyt hyvin toimivan diilin kunnan kanssa kylän tieosuuksien auraamisesta talvella. Kunta maksaa könttäsumman ja kyläläiset itse huolehtivat yhteistuumin teiden linkoamisesta. Kyläseura järjestää aina jotain toimintaa, josta saadaan seuralle lisärahoitusta.

Kyläseura haluaa pitää kyläläisistään huolen ja esimerkiksi joulun alla toimitti eli ajeli paikan päälle jokaiseen torppaan lahjottaen kukkakorin joulutervehdyksineen. Ensimmäisenä koronavuonna kaikki kylän äidit saivat äitienpäiväruusut. Kirkaslammella pidetään joka vuosi elokuun 1. sunnuntaina erämaakirkko. Vappuna kylätalolla paisteltiin munkkeja ja tehtiin simaa, ja tämä oli erityisesti mökkiläisille mieluisaa; käydä ostamassa vappuherkut omalta kylältä.

Juorkunan Kyläseura vuokraa upeaa kylätaloaan tapahtumia ja tilaisuuksia varten. Talossa on toimiva keittiö, kaunis sali ja esiintymislava. Saat kuvan isommaksi sitä klikkaamalla. Kuvan oikeaan ylänurkkaan ilmestyy rasti, jota painamalla pääset takaisin tälle sivulle.

Kyläillassa kerrottiin mm. Marttisjärven kunnostustalkoista. Järven tilan parantamiseksi perustettiin yhdistys Marttisjärvi Kuntoon ry, joka toimii yhteistyössä Kiiminkijoki ry:n kanssa. Täältä löytyy lisää Marttisjärvi kuntoon -hankkeesta.

Paljon on ollut Juorkunassa erilaista toimintaa ennen koronavuosia ja kuten niin monilla kylillä, toiminta kuitenkin väheni koronan vuoksi.

Mitä haluaisimme toteuttaa Juorkunassa? Mihin olisi syytä ryhtyä?

Monenmoista mukavaa toivottiin: Bingo, retkiä ja talkoita, pilkkikisat, nuotanvetoa, juhannusjuhlat, luontoretkiä, kuntosali, kimppalotto, tanssit ja karaokea, tyhjien talojen kartoitusta, peräkärrykirppis, porinailtoja, jumppailtoja, hirvipeijaat, uusia, aktiivisia toimijoita, frisbee-rata, kyläkirja, yhteistyötä muiden kylien kanssa ja rollaattorikisat. Lisäksi toivottiin, että kunta tukisi paluumuuttoa ja selvittäisi Olvasjärventien kuntoa.
Siinäpä monta mukavaa asiaa, jotka tuovat kylälle uutta eloa ja iloa.
Lisäksi puhututti aikoinaan kylällä toiminut matkailukeskus Rekihovi, jonka monipuoliset tilat tarjoaisivat jollekin yrittäjälle yhä hienot ja monipuoliset puitteet matkailuelinkeinon toteuttamiseen.

Kaikkein tärkeimpänä kyläläiset pitivät puheenjohtajan auttamista ja tukemista. Juorkunan Kyläseuran puheenjohtaja, topakka ja toimelias Raija Tomperi on vuosia ahkeroinut kylätoiminnan hyväksi toimien myös kyläseuran sihteerinä. Todettiin, että liian paljon kaatuu puheenjohtajan kontolle. Aihe on haastava, mutta ei mahdoton.
Hyvä, kun asia tuli puheeksi, sillä nyt asiaa voidaan pohtia yhdessä lisää siinä ensimmäisessä porinaillassa, jossa samalla laitetaan alkuun se kimppalotto! 👍

Tärkeintä on kyläläisten muistaa, että asiat eivät tapahdu itsestään. Kun kylällä on näinkin oivat kylätalopuitteet, hyvä henki ja rento meininki, nämä tarjoavat erinomaiset lähtökohdat yhdessä tekemiselle. On helppo tulla mukaan porukkaan, tehdä yhdessä. Kyläsuunnitelma ja toimintasuunnitelma luovat pohjaa järjestäytyneelle ja määrätietoiselle tekemiselle, sille elinvoimaa ylläpitävälle toiminnalle.


Raija on pitänyt huolta säännöllisestä ja näyttävästä viestinnästä Kyläseuran Facebook-sivuilla, mutta:
Maaseudunkehittäjä suosittelee lisäksi hankkimaan ostopalveluina staattiset, tarpeeksi yksinkertaiset, mutta näyttävät verkkosivut, joka antaa mahdollisuuden esitellä kylää laajemmin.
Verkkosivuilla voi rakentaa kylän imagoa, tarjota näkökulmia historiaan ja tarinoihin, esitellä tulevia ja menneitä tapahtumia, kertoa hallinnon tapaamisista ja kokoonpanosta, lisätä yhteystietoja tärkeille kylän verkostoille jne. Kun tarkoitus on myös vuokrata myös kylätaloa, on verkkosivuilla kätevää esitellä tilat ja hinnat yhteystietoineen.
Ja kun kyläseuran talouskin on hyvin hoidossa, voi verkkosivujen päivittäjälle maksaa hommasta myös korvausta.

Kiitos osallistumisesta ja rakentavasta keskustelusta. Erinomaista jatkoa Juorkunan kylälle! Iloa, eloa ja voimia jatkoon. 🦋

OLVASSUO

Vaikka viime kesänä ukkosmyrskyt kaatoivat metsää nurin ja maisemassa näkyy aika ajoin myrskyn vuoksi toteutettuja avohakkuita, on Juorkuna niin asukkailleen kuin mökkiläisille mieluisaa seutua luontoympäristön, vesistöjen ja maaseutumaiseman johdosta.

Tärkeä luontokohde on Olvassuo, jonne pääsee Marttiskylään johtavaa tietä pitkin, Ison Olvasjärven rannalle.

Metsähallituksen Luontoon.fi ylistää Olvassuon luonnonsuojelualuetta seuraavasti:

Suomalaisten soiden joukossa Olvassuo on yksi hienoimmista. Olvassuo on ylipääsemättömän märkiä, aavoja nevoja sekä käppyräisten mäntyjen miehittämiä isovarpuisia rämeitä ja suurten hiljaisten kuusten varjostamia reheviä korpia. Se on jättiläismäisiä kevättulvia, avovetisiä allikoita ja vilkkaita pikkupuroja. Olvassuo on yhdistelmä kaikenlaisia soita, jotka tuhansien vuosien kuluessa ovat lomittuneet toisiinsa ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi.

HOX! Olvassuolta löytyy upea Kirkaslammen Luontopolku, josta voi lukea lisää täältä.

Skip to content