TYRNÄVÄ Temmeksen upea kylätalo: Wäinölä

22.3.2022

Teksti ja kuvat: Sirkku Kianto

22.3.2022 TYRNÄVÄ Temmeksen upea kylätalo: Wäinölä

Temmes on siitä jännä kylä, että se on aikoinaan ollut oma kuntansa. Tällaisella historialla on vaikutuksensa kyläprofiiliin. Miten Tyrnävän kunta suhtautuu Temmekseen kylänä, miten Temmes suhtautuu itse itseensä kylänä, miten sitä katsovat muut kylät? jne.

Kylätalo Wäinölän rakentaminen ja kunnostaminen on ollut mittava kylän vapaaehtoisen talkootoiminnan aikaansaannos. Temmeksen kotiseutuyhdistys huolehtii museoalueesta ja Temmeksen kyläyhdistys kylätalo Wäinölästä.

Tiistaina Wäinölän kylätaloon kokoontui kyläläisiä kuuntelemaan Sieväsen Anitan ansiokasta kerrontaa kylien kehittämisen tärkeydestä. Anitan kotipitäjässä Iissä kylien neuvottelukunta on yhdessä kunnan kanssa toteuttanut valtavasti monenlaista hyvää kylille ja saanut nostettua koko Iin kunnan hyvinvointia, viihtyisyyttä ja houkuttelevuutta monella tavalla.

Tyrnävän kunta kertoo sivuillaan, jossa se esittelee kyliään, että kunta haluaa olla tukemassa kylien kehittymistä. Temmesläiset puolestaan toivat esille sen, kuinka Tyrnävän kunnassa kyläyhteistyö ei kuitenkaan heidän kokemuksien mukaan ole saavuttanut parhainta mahdollista tasapainoa, joka monella tavalla huolestutti kyläläisiä. Keskustelu aiheesta oli vilkasta. Anitan pitkä ja aktiivinen rooli kylänkehittäjänä toi keskusteluun mukaan hyviä vinkkejä ja eväitä, joiden avulla temmesläiset voisivat jatkaa pontevaa työtään kylän viihtyisyyden ja elinvoimaisuuden hyväksi.

Tyrnävän kunta on järjestänyt kaikille kylilleen maankäyttösuunnitelmaan liittyvän kokoontumisen, josta löytyy lisää täältä (klikkaa tekstiä):

Maankäyttösuunnitelman työpaja Temmes


Kyläläiset ovat hyvin ylpeitä kylästään eikä suotta, sillä Temmes on vanha kulttuuripitäjä, jolla on mahdollisuuksia tarjota hyvää ja rikasta elämää kyläläisille sekä mahdollisuuksia yrittäjyydelle ja myös antoisaa yhteistyötä kylien kesken.

Kyläiltoihin ovat erityisesti tervetulleita lapset ja nuoret, muiden muassa. Hugo on Temmeksen kylän poikia.

Anita Sievänen on Valtakunnan virallinen XVI Kylähullu. Anita kertoo mielenkiintoisia esimerkkejä kylien kehittämisestä peilaten oman aktiivisen kotikuntansa Iin ja sen kylien yhteistyöhön.

Hyvää jatkoa Temmekselle!

Skip to content