TAIVALKOSKEN METSÄKYLÄN KYLÄILTA 4.3.2024

10.3.2024

Kylähullun Älykkäät Kylät-hankkeen aikana olen saanut pitää kyläiltoja hyvinkin mielenkiintoisissa paikoissa kuten Lissun Baarissa Alavieskalla ja nyt aidossa Metsäkylän kyläkaupassa Riitun Puodissa. Kauppias Sulo Kaijala on pitänyt kauppaa Metsäkylän tien varrella ja samalla paikalla vuodesta 1986 alkaen. Puodin nimi viittaa Kalle Päätalon äitiin Riitu Päätaloon, jonka synnyinjuuret ovat kylällä. Kauppa on todellinen kyläyhteisön keskus, kauppais itse kylän sykkivä sydän. Yhteisöllisen tunnelman lisäksi puodista löytyy elintarvikkeita, toimistotarvikkeita, pienrautaa, polttoainetta, kokoustilat yhdistyksille, Postin noutopiste, Veikkaus ja suositut karaokeillat kyläläisille ja mökkiläisille.

Ja kauppa käy kyläkaupassa!

Suomen kyläkauppojen verkosto on supistunut supistumistaan ja nyt jäljellä on enää 177 kyläkauppaa, kun niitä vuonna 2022 oli vielä 191 ja vuosituhannen vaihteessa vielä 700 kyläkauppaa. Onpa jopa laskettu, että viimeinen kyläkauppa katoaa Suomesta 1930-luvulla. Kyläkauppoja on tuettu kyllä monin eri tavoin, viimeksi vakinaistettiin kyläkauppatuki, jota yrittäjä voi saada jopa 20 000 euroon asti.

Kyläläisten tekemiä käsitöitä on myös myynnissä kyläkaupan kokoustilassa.

Taivalkoski on poikkeus, sillä kunnasta löytyy vielä kaksi toimivaa kyläkauppaa Jalavan Kauppa ja Metsäkylän kyläkauppa. Jalavan kaupan rakensivat vienankarjalaiset työmiehet vuonna 1883 ja omistajat ovat edelleen vienankarjalaisen laukkukauppiaan, Stephan Jakowleffin jäkeläisiä, viidennessä polvessa. Kunnon vanhan ajan sekatavarakaupan tapaan myynnissä on kaikkea mahdollista vaatteista metsästystarvikkeisiin, mutta varsinaisena erikoisuutena ovat hyvälaatuiset perinnevaatteet ja kengät, joita tullaan ostamaan kauempaakin.

Kauppias Sulo Kaijalan saamat tunnustukset vuosien varrelta

Metsäkylä on siis Taivalkoskella, noin 37 kilometriä kuntakeskuksesta Puolangalle päin, seututie 800 varrella. Metsäkylä on peltomuotoon perustuva kylätyyppi ja Metsäkyliä kylän nimenä löytyy Suomesta 26 kappaletta. Taivalkosken Metsäkylässä asuu noin 300 ihmistä ja asutuksen 400-vuotisjuhlia vietettiin 12.syyskuuta 2010. Kylässä harjoitetaan maataloutta, metsätaloutta, luontomatkailua ja kylän luonto houkutteleekin niin satunnaisia matkailijoita kuin kesäasukkaita, sillä kylän alueella on monia vetovoimaisia luonnonnähtävyyksiä.

Metsäkylä on Pohjois-Pohjanmaan alueen suurimpia vanhojen metsien aluetta, noin 1000 hehtaarin rauhoitettu alue, jossa on aarnimetsää, arvokkaita soita, jokivesistöjä ja harvinaisia kasveja. Alueella on myös yksi Pohjois-Pohjanmaan tiheimmistä liito-oravakannoista. Tunnetuimmat nähtävyydet ovat Ölkky, jyrkkäreunainen kalliojärvi ja kunnan virallinen kalliokiipeilypaikka, Portinloma jyrkkäreunainen kuru, jonka pohjalla virtaa pieni puro Isoonjärveen. Suomen geologisen historian kannalta merkittävä on myös Saarijärvi, 600 miljoonaa vuotta sitten maahan syöksyneen meteoriitin seurauksena syntynyt kraatterijärvi.

Muita nähtävyyksiä ovat Korvuanjoki ja Kenttärata, jonka Saksan armeija rakennutti pakkotyövoimalla vuosina 1942-1944  Hyrynsalmelta Kuusamoon. Kolme tärkeintä leiri- ja asemapaikkaa Taivalkoskella on kunnostettu niin, että niihin pääsee tutustumaan sulan maan aikana opastetuilla poluilla. https://www.taivalkoski.fi/palvelut/kirjasto-ja-kulttuuri/taivalkosken-kulttuuripalvelut/kenttarata/

Lisäksi Metsäkylältä löytyy lentopaikka, Maanrakennus Vääräniemi Oy:n tekemä lentoonlähtö- ja laskupaikka avattiin kylätapahtumana 22.8.2018. Perusajatuksena oli, että näin saadaan kylän elämä vilkastumaan ja luodaan tulevaisuudenuskoa.

Elvis ja muita osallistujia kyläiltaan Metsäkylässä

Kylällä yhdistyy niin menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus ja se onnistuu vain yhteistyöllä ja siihen tarvitaan tahtoa ja uskoa kylätoimintaan. Metsäkylä on myös tehtävä näkyväksi ja se tarkoittaa nykypäivänä ajantasaista verkkonäkyvyyttä. Nykyaikana tiedonhankinta aloitetaan aina ensin netin kautta, siksi kylällä on oltava ajantasaiset netti- ja facebook-sivut. Jos niin ei ole, kylä ei ole myöskään olemassa!

Kiitos, olipa mukava vierailu, jatketaan yhteistyötä!

Anita XVI

 

Skip to content