SAVELA-OJAKYLÄ KYLÄILTA 21.2.2024

2.3.2024

Savela-Ojakylän kyläiltaa vietettiin Ylivieskan Ojakylän koululla, joka on valmistunut jo vuonna 1909, mutta edelleen hyväkuntoinen 1-6 luokkainen 51 oppilaan kyläkoulu. Kyläyhdistykset voivat käyttää entisten ja nykyisten koulujen tiloja, kun vain huolehtivat niiden siisteydestä ja tilaisuuksien järjestelyistä. Tilojen käyttökustannuksista huolehtii Ylivieskan kaupunki. Kaupungissa toimii tällä hetkellä Savela-Ojakylän kyläyhdistyksen lisäksi Löytyn kyläyhdistys ry, Niemelän kyläyhdistys ry, Kantokylän kyläyhdistys ry, Raudaskylän kyläyhdistys ry, Sorvistön kyläyhdistys ry ja Vähäkangas-Pylväs kyläyhdistys ry. Lisäksi Ylivieskan kaupunkiin perustettiin 26.1.2024 Ylivieskan kyläneuvosto.

Ojakylän koulun entisiä oppilaita yhteistapaamisessa ennen kyläiltaa 21.2.2024

Yleisön pyynnöstä ennen kyläkokousta oli Ojakylän koulun esittelykierros, joka oli suunnattu nimenomaan koulun entisille oppilaille. Esttelykierroksen piti koulun entinen opettaja ja nykyinen kylämummo Maija-Liisa Vuolteenaho. Vanhin osallistuja kierroksella oli käynyt koulua vuosina 1944-1948. Koulun oppilasmäärä on kasvussa, sillä lapsiperheitä muuttaa rauhalliselle ja luonnonläheiselle kyläalueelle koko ajan.

Savela-Ojakylän kyläyhdistys ry on perustettu 28.2.1991 ja siihen kuuluvat niin Savelan kuin Ojakylän alueet. Kalajoelle vievän tien varrella Savela on oikella puolella ja Ojakylä vasemmalla. Ojakylän koulun läheisyydessä on monipuoliset ulkonaliikkumisalueet ja piha-alueella kyläyhdistyksen omistama liikuntasali, jota vuokrataan myös yksityiskäyttöön.

Savela-Ojakylän kyläyhdistyksen liikuntasali koulun yhteydessä

Todellakin kyläyhdistyksen omistama liikuntasali, joka koettiin tarpeelliseksi, sillä koululla ei ole ollut omaa salia vaan kylän miehet pelasivat lentopalloa yhdessä koulun luokassa ja toisessa jumppasivat naiset. Koulun pihapiirissä oli vain vanha rakennus, jonka toisessa päässä oli koulun keittiö ja kaupungin kirjastohuone ja toisessa päässä vanha sauna, liiteri ja ulkovessat. Ko.rakennus sai väistyä vuonna1999 uuden rakennuksen tieltä, kaupunki lähti rahallisesti mukaan rakennushankkeeseen ja vajaa parikymmnetä miestä sitoutui rakennsutyöhön talkoilla ja uusi liikuntasali oli käyttövalmis vuonna 2001. Töitä tehtiin oman päivätyön ohessa iltaisin ja viikonloppuisin ja hankkeeseen saatiin myös pieniä rahallisia avustuksia kyläläisiltä ja paikallisilta yrityksiltä. Liikuntasalissa voi pelata monenlaisia pelejä, muun muassa lentopalloa, koripalloa, sählyä yms. Sali on myös koulun käytössä ja vapaasti varattavissa kyläyhdistykseltä. Vuonna 2022 kyläyhdistys teki rakennuksessa pientä pintaremonttia, tehtiin tytöille oma pukkari ja maalattiin ja paneloitiin eteistä ja pukuhuonetiloja. Vuokratuloilla on saatu kyläyhdistyksen talous kuntoon ja uusittu ja monipuolistettu liikuntavälineistöä, huollettu kyläalueen laavuja ja kunnostettu koulun piha-aluetta.

Uutta kyläsukupolvea kasvamassa

Savela-Ojakylän kyläyhdistys ry kehittää kylää kaikenikäisten iloksi, takootyö on voimissaan ja hallitus on nuorekas, keski-ikä alle 40 vuotta. Meillä on hyvä porukka, kuten he itse toteavat, mutta uudet toimijat ovat aina tervetulleita mukaan toimintaan, tekemään ja ideoimaan.

 

 

Opettajan vanha pulpetti on säilynyt vielä koululla

 

Kyläkummitoiminta on yksi tapa kertoa kunnan ja kylän parhaista paikoista, palveluista ja tapahtumista. Kyläkummi saa uuden asukkaan kotiutumaan ja sitoutumaan kylään. Tämä koettiin myös illan aikana kehitettäväksi ideaksi, samoin kuin kyläsuunnitelma, jota lähdetään työstämään työpajassa elo-syyskuun aikana.

Ylpeydellä kylästänne, kiittäen Anita XVI

Skip to content