RUKAJÄRVEN KYLÄILTA 8.4.2024

28.4.2024

Kyläillan pitopaikkana Kuusamossa oli tällä kertaa Korpikahvila, vuonna 2001 perustettu tunnelmallinen latukahvila Vuosselin ja Pyhävaaran hiihtoreittien varrella. Kahvila onkin monelle Rukan hiihtokeskuksen kävijälle tuttu paikka ja ne latukahvilan itsetehdyt uunituoreet pullat, keittolounas, letut, piirakat ja herkulliset megamunkit. Pihapiirissä on paljon erilaista tekemistä lapsille ja kota ja nuotiopaikka asiakkaiden vapaassa käytössä kahvilan aukioloajan. Rukajärven Maamiesseuralla ei ole omaa seurantaloa vaan kokoukset ja muut tapahtumat pidetään Korpikahvilassa yhteistyössä kahvilayrittäjä Olli Keräsen kanssa.

Tälläkin kertaa kyläillassa olivat mukana myös Kuusamon kaupungin maaseutuasiamies Heino Ervasti, Kuusamon kaupungin jätehuollon ja kiertotalouden palveluasiantuntija Marjukka Ronkainen ja Koillismaan Leader ry:n toiminnanjohtaja Pirjo Jaakkonen.

Rukajärvi on kyläalue, mutta myös iso järvi nimeltään Rukajärvi, jossa harjoitetaan  nuottakalastusta ja jonka ympärille elinvoimainen ja viehättävä kylä on muodostunut. Petäjävaara, Salminen, Kuontivaara, Pyhäjärvi, Aikkila, Tahkovaara ja Heikkala muodostavat yhdessä Rukajärven kylän.

Rukan hiihtokeskuksen vaikutus kylän työllisyyteen ja toimeentuloon on ollut ja on edelleen vahva. Asukasluku on pysynyt 600 tuntumassa ja monet alueen asukkaat työskentelevät matkailualalla tai muilla siihen läheisesti liittyvillä palvelualoilla. Koulua ei enää ole vaan lapset käyvät Rukan koulua, joka on 0-9 luokkien yhtenäiskoulu luonnon keskellä Rukatunturin kainalossa.

Valtavaaran ja Pyhävaaran luonnonsuojelualue sijaitsee Kuusamossa. Alue koostuu kolmesta erillisestä osasta: Valtavaarasta, Pyhävaarasta ja Juhannuskallion alueesta ja lähimmät kylät ovat Virkkula, Rukajärvi ja Rukankylä. https://www.luontoon.fi/valtavaara. Rukajärvellä on myös Venäjän Karjalassa kaima, jonka mukaan historiallinen sotatie Rukajärventie on saanut nimensä.

Rukajärven Maamiesseura ry on perustettu ja rekisteröity 15.10.1985. Toiminta on jatkunut monivaiheisesti, mutta yhteinen tahtotila on, että yhdistyksen toimintaa halutaan jatkaa ja kehittää. Vuonna 2023 toteutettiin yhteinen ulkoilu- ja pilkkipäivä Rukan Metsästäjien kanssa, vierailtiin uudistetussa Matkailukeskus Karhuntassussa, tehtiin teatteriretki Puolangan Askanmäkeen, elvytettiin vanhoja vastantekotaitoja ja pidettiin ruokakurssi Rukan koululla, kaikenkaikkiaan vuoden aikana eri tapahtumissa oli 232 henkilöä.

Maamieseuran kevätkokous pidettiin kyläillan päätteeksi ja kokouksessa päätettiin tehdä yhdistykselle kotisivut Yhdistysavaimen kautta ja päivittää kylän historiikki. Myös Kuusamon kaupungilta haetaan toiminta-avustuksia tapahtumiin ja retkiin. Kyläkummiksi lupautui yhdistyksen puheenjohtaja Jouni Säkkinen.

Kiitos mukavasta ja herkullisesta illastamme!

Anita XVI

Skip to content