RAUTION ON POHJOIS-POHJANMAAN VUODEN KYLÄ 2021

5.9.2021

Rautio on Pohjois-Pohjanmaan Maakunnallinen Vuoden Kylä 2021. Pohjois-Pohjanmaan Kylät ry painotti valinnassa erityisesti kylän elinvoimaisuutta, elinkeinojen toimintaympäristön edistämistä, uusia palveluita ja kestävää kehitystä. Raution näkyvimpänä ponnistuksena viimeisen vuoden aikana on ollut valtakunnallista mediajulkisuuttakin saanut oman kauppaosuuskunnan perustaminen ja oman kyläkaupan avaaminen laajalla palveluvalikoimalla.

Rautio sijaitsee Pohjois- ja Keski-Pohjanmaan maakuntien rajalla Kalajoen sivuhaaran, Vääräjoen, varrella. Itsenäinen Raution kunta liittyi Kalajokeen vuonna 1973. Rautio on valittu Keski-Pohjanmaan vuoden kyläksi 1990 ja edellisen kerran Pohjois-Pohjanmaan vuoden kyläksi 2004. Rautio sijaitsee ”keskellä kaikkea”, etäisyys ympäröiviin kuntakeskuksiin (Kalajoki, Kannus, Sievi, Ylivieska, Alavieska) on jokaiseen alle 30 km.  Kylä on tunnettu mm. aktiivisesta yhdistys- ja yritystoiminnastaan. Asukkaita entisen Raution kunnan kyläkeskuksessa on noin 600.

Raution kyläyhdistyksen puheenjohtaja Vesa Hihnala:

Pohjois-Pohjanmaa on laaja maakunta monine aktiivisine kylineen ja kuntineen, arvokasta työtä oman kotiseudun kehittämiseksi tehdäänkin laajasti.  Tämän tiedostaen Raution valinta Pohjois-Pohjanmaan vuoden kyläksi 2021 tuntuu erittäin mieluisalta, kiitokset huomionosoituksesta Pohjois-Pohjanmaan Kylät ry:lle. Viimeisen vuoden aikana on Rautiossa tapahtunut paljon, erityisesti kyläkaupan sulkemiseen ja viimein sen uudelleen avaamiseen liittyen. Kehittämistä kuten myös huolenaiheita riittää edelleen, näistä suurimmat liittyvät liikenneturvallisuuteen. Kevyenliikenteenväylän rakentamisessa odotetaan Elyltä positiivista päätöstä varmistamaan mm. uuden valmisteilla olevan monitoimitalon yhteyteen tulevaan kouluun ja päiväkotiin tulijoille turvallinen matkareitti.

Kuusamossa 4.9.2021 pidetyn maakunnallisen kyläjuhlan yhteydessä palkittiin pitkäaikaisia kylätoimijoita kylätoiminnan ansiomerkeillä sekä Maakunnallinen Vuoden Kylä 2021 -kilpailun voittaja ja kunniamaininnan saaneet kylät. Koska vuoden 2020 juhlaa ei pystytty järjestämään, niin samassa yhteydessä luovutettiin myös vuoden 2020 voittajalle, Siiponkoskelle, ansaittu palkinto ja kunniakirja.

Kunniamaininnalla muistettiin Kuusamon Vuotunkia ja Oulun Varjakkaa.

Hopeinen kylätoiminnan ansiomerkki luovutettiin seuraaville henkilöille: Seppo Pyy (Vuotunki), Kirsti Tasala (Vuotunki), Maili Määttä (Vuotunki), Jouni Niemisalo (Varjakka) ja Eva-Maija Maijala (Vihiluoto).

Kyläjuhla kokonaisuudessaan on katsottavissa täällä.

KoillisSanomat 5.9.2021

 

Skip to content