PYHÄJOKI Pirttikoski, Pirttikosken koulu

11.4.2022

Teksti ja kuvat: Anita Sievänen

Sain kutsun tulla pitämään Kylähullun Klinikkaa Pyhäjoen Pirttikoskelle ja siellä odottikin jo heti tien varrella hauska mainos:

Kylähullu koululla 7.4. klo 17.30 ja olihan sinne kyläläisiä sitten saapunutkin lähemmäs kolmekymmentä!

Pirttikosken kylä sijaitsee Pyhäjokivartta ylöspäin, noin 6 km Oulaisten suuntaan. Siellä heillä on myös mainio slogan: Vaikka lähtisit Pirttikoskelta, Pirttikoski ei lähde sinusta! Ajatuksena sopiva myös monille muille kylille.

Valtakunnan Virallinen XVI Kylähullu Anita Sievänen muistuttaa kyläkehittämisen ja yhteistyön tärkeydestä.

Illan keskustelun yhtenä isona aiheena oli Pirttikosken koulu, joka lakkautetaan lukuvuoden 2022-2023 alusta alkaen. Koulu on kaksiopettajainen peruskoulu, jossa ovat luokat 1-2 ja 3-6. Päätös on siis tehty ja nyt alkaakin uusien päätösten aika eli pystyykö Pirttikosken kyläyhdistys ottamaan koulurakennuksen haltuunsa kylätaloksi vai joudutaanko siitä luopumaan kokonaan.
Pyhäjoen kunta tullee myymään koulun pientä korvausta vastaan kyläyhdistykselle, mutta ennen sitä on tehtävä tarkat analyysit siitä, miten nykyisen rakennuksen käyttökustannuksista selvitään, öljylämmitys noin 20 000,00€ vuodessa ja muut kulut päälle.

Asukkaita kylällä on 328 ja kyläkoulu on ollut aina kylän tapahtumien keskipiste ja paikallaolleiden mielipiteistä päätellen, se myös sellaisena halutaan pitää. Nyt tarvitaan yhteistyötä, suunnittelua ja uusia ideoita ja talkoohenkeä, jotta kyläkoulu saadaan muutetuksi kylätaloksi kylän palveluiden keskukseksi ja vuokrauskohteeksi, joka erottuu jotenkin muista vastaavista.

Positiivisuus, hymyily ja kiitos ovat myös valtteja kylätoiminnassa ja niitä myös löytyy kokemukseni mukaan Pirttikoskelta!

Skip to content