PIIPPOLAN KYLÄILTA 2.3.2023

7.3.2023

Piippola sanana tunnetaan ainakin vaarista tuosta ”Piippolan vaari” nimisestä lastenlaulusta, jonka säveltäjä ja sanoittaja ovat tuntemattomat. Piippolan vaarilla oli talo, hiiala hiiala hei! Vaari se hoiteli lampaitansa, hiiala hiiala hei! Mää mää siellä ja mää mää täällä ja siellä…

Piippolan vaarin väkeä.

Piippola on muutakin, se on Siikalatvan kunnassa sijaitseva yli 500 asukkaan taajamakylä, noin 11 kilometriä Pulkkilan kuntakeskuksesta kaakkoon päin, kantatien 88 ja seututien 800 risteyskohdassa. Piippola oli entisen Piippolan kunnan kuntakeskus, kunnes vuoden 2009 alusta Piippolan, Kestilän, Pulkkilan ja Rantsilan kunnat yhdistyivät Siikalatvan kunnaksi.

Piippolan kunnan entisellä alueella on myös Suomen manneralueen keskipiste, joka sijaitsee Kestilän ja Piippolan välillä Talasnevan suoalueella. Kivistä muurattu Keskipisteen merkki pystytettiin vuonna 1958 Suomen Kuvalehden avustuksella Leskelän kylään valtatien 4:n (E75) varteen Kairanmaan talon pihapiiriin. Talon omistaa nykyisin Leskelän kyläyhdistys ry ja sitä on mahdollisuus vuokrata juhla- ja tapahtumakäyttöön. Pihapiirissä on myös Leskelässä syntyneen kirjailija Pentti Haanpään muistopatsas.

Piippolassa sijaitsee Pentti Haanpään koulu (1-6 lk ), Piippolan ammatti- ja kulttuuriopisto sekä Pulkkilan kuntakeskuksesta Piippolaan siirtynyt Siikalatvan lukio. Perusopetusta kunnassa tarjoataan lisäksi Kestilän, Pulkkilan ja Rantsilan kylillä.

Siikalatva on Pohjois-Pohjanmaan neljänneksi suurin kunta, joka tarjoaa asukkailleen tervettä elämää, puhdasta ympäristöä ja elämisen laatua. Uljuan tekojärvi 28 km2 laajuisena ja Euroopan suurpatoihin kuuluvine patopenkereineen on sekä nähtävyys että tärkeä virkistysalue aivan valtatien 4:n (E75) vieressä. Tekojärven tunnetuin saaliskala on made.

Siikalatvalla on myös monipuolista järjestö- ja yhdistystoimintaa ja kunnan elinvoimaisilla kylillä on rohkeutta tarttua hulluiltakin kuulostaviin ideoihin. Siikalatvan kunnan ja järjestöjen välistä yhteistyötä vahvistamaan on tehty Pohjois-Pohjanmaan liiton suosittelema järjestöyhteistyön suositus kunnille, johon on kirjattu kunnan ja järjestöjen väliset yhteistyön muodot. Lisäksi Siikalatvan kunta liittyi 20.2.2023 Pohjois-Pohjanmaan Kylät ry:n kannatusyhteisöjäseneksi ja nimesi kylien yhteyshenkilöksi kulttuurisihteeri Taina Jordanin. Tainalle lähtikin viesti kokouksesta kylien yhteystietojen päivittämisestä Siikalatvan kunnan sivuille.

Piippolassa toimivat Piippolan kyläyhdistys ry, Leskelän kyläyhdistys ry ja Piippolan Nuorisoseura ry. Yhteistyötä tehdään ja suunnittelussa ovatkin Pitäjänpäivät heinäkuussa tuomaan eloa ja iloa kylälle. Illan kokouspaikkana toimi Piippolan kunnan entinen kunnantalo nykyinen Piippolan asukas- ja kulttuuritalo. Ennen kokousta kyläyhdistys tarjoili kahveet korvapuustien ja kinkkupiiraiden kera höystettynä iloisella naurulla. Löytyipä Piippolan illasta myös Marjatta, joka oli muuttanut vuosia sitten Iin Alarannalta Piippolaan. Hän olikin Iin kunnan kylien yhteyshenkilön Riitta Räinän puolison sisko. Mukana kohtaaminen tämäkin!

Sanna Viljanen Piippolan kyläyhdistyksen somevastaava

Piippolan kyläyhdistyksen uudet nettisivut työnalla

Miltä kyläsi näyttää ulkoapäin? Piippolan kyläyhdistys on ottanut haasteen vastaan. Työnalla on uudet nettisivut, yhdistyksellä on oma somevastaava ja kesäksi ideoitiin kaksi nuorta kesäsomettajiksi. Jäsen- ja kannatusmaksua yhdistyksellä ei vielä ole, mutta tulee päätettäväksi kevään vuosikokoukseen. Samoin Piippolan kylän kyläsuunnitelman teko yhdessä muiden yhdistystoimijoiden kanssa on lähitulevaisuuden tavoitteena.

Teillä Piippolassa on tietoa ja taitoa kehittää kyläänne ja kykyä yhteistyöhön!

Ilo oli olla kanssanne kyläillassa, yhteistyöterveisin Anita XVI

Skip to content