Oulainen, WETERAANIKONEPÄIVÄT OULAISISSA

8.8.2022

 

Teksti ja kuvat Anita Sievänen

.

WETERAANIKONEPÄIVÄT OULAISISSA
KYLÄKLINIKKA 8. – 10.7.2022

 

Waltakunnalliset 29.Weteraanikonepäivät pidettiin Oulaisissa Törmänhovin ja perinnekeskuksen alueilla teemana ”Kultainen 60 luku”. Tämän vuoden päivillä kävi noin 19 000 vierailijaa ja vuosi 2023 on siis tapahtuman juhlavuosi, jonka suunnittelu on jo aloitettu. Itselleni 60 luku oli lapsuutta, joista muistoina ovat mummolan aurinkoiset ja lämpimät kesät ja talven lumivalkoiset hankikelit.

60 luvulla Suomi autoistui, moneen taloon hankittiin ensimmäinen traktori ja kodeissa katsottiin mustavalkotelevisioista ensimmäistä jatkuvajuonista televisiosarjaa tuotantonimeltään Payton Place. Joka keskiviikko television ääreen kerääntyi puolitoista miljoonaa suomalaista katsomaan sarj aa, jossa Mia Farrow tuli tunnetuksi Peyton Placen Allison Mackenzien osastaan ja Ryan O’Neal roolistaan Rodney Harringtonina.


Maamoottorit, woimakoneet, traktorit, klassikkoautot mm. Jaguarit pohjoisesta, kaksipyöräiset, traktori ja autokerhot olivat omilla osastoillaan, veteraanimopedien kuudestoista Piipsjärven ympäriajo ajettiin, traktoriparaati nähtiin alueella joka päivä ja ajoneuvokulkue kävi joka päivä kierroksella myös Oulaisten kaupungilla. Käpylän koulun pääteemana oli ”Pitsiä ja päreitä virkaten ja värkäten” ja Paluu 60 luvulle ja sepät antoivat omia työnäytöksiään pajan alueella. 60 luvun rautalankamusiikkia esitettiin livenä päivittäin ja lauantaipäivä päättyi Konepäivätansseihin Törmänhovin laavulla. Myös Suomen suurin ja monipuolisin rompet ori ”periaatteella jokaiselle jotakin” kokosi niin myyjät, harrastajat ja keräilijät yhteen ja viihtymään perinnekeskuksen alueella.

 

Klikkaa kuvaa isommaksi:


Avajaispäivänä paljastettiin vuoden 1958 vuosimallin Massey Harris Pony traktori, joka oli saanut aivan uuden pinnan talven aikana, yli 2000 virkattua eriväristä ja erikokoista palaa Weteraanimoottorikerho Wanha Woima ry:n Naiswoiman ahkeroimana.
Naiswoiman vastuulla päivillä ovat muun muassa Käpylän koulun ja perinnekeskuksen vaihtuvat ja pysyvät näyttelyt, sisätilojen myyntipaikkojen varaukset, kahvitukset Koskelan talolla ja laavulla sekä perinneruokia tarjoileva woimabaari.


Myös Hullun Älykkäät Kylät hanke sai kutsun tulla pitämään Kyläklinikkaa Weteraanikonepäiville 10.7. ja niinpä Kylähullu XVI Anita pystytti Kyläklinikkansa aivan Kuntun kaupan viereen tapahtuma alueelle. Konepäivien Virallinen Juontaja Keijo Pylväs, myös aktiivinen kylätoimija Oulaisten Petäjäskoskelta, muistutti Kylähullusta ja Kyläklinikasta omissa juonnoissaan. Ja saikin
näin kylien väkeä käymää n ja syntyi mielenkiintoisia keskusteluja kylistä ja kylätoiminnasta, kylien verkostoitumisesta, nuorten osallisuudesta, talkootyön merkityksestä, kyläneuvostoista, vapaaehtoisten jaksamisesta ja uusien kylätoimijoiden innostamisesta oman kylän kehittämiseen.

Kansanedustaja ja eduskunnan kylätoimintaverkoston puheenjohtaja Katja Hänninen vieraili hankkeemme teltalla lauantaina 9.7. Eduskunnan kylätoimintaverkosto on perustettu 18.4.2017.
Verkoston tarkoituksena on tukea kylätoiminnan ja lainsäätäjien välistä vuoropuhelua, yhteistyötä, verkostoitumista ja toimintaa sekä lisätä yleistä tietämystä kylätoiminnasta ja sen merkityksestä. Verkoston jäseniksi voivat liittyä kansanedustajat ja vakituisesti tai osa aikaisesti eduskunnan henkilöstöön kuuluvat, jotka ovat kiinnostuneita verkoston toiminnasta ja hyväksyvät sen tarkoituksen. Toimintakausi on vaalikausi. Verkoston tuki ja taustaorganisaationa toimii Suomen Kylät ry.

Kyläklinikka kutsuttiin vierailemaan Alavieskan, Kärsämäen, Haapaveden ja Haapajärven kylillä ja Taivalkosken kylien neuvostoon syksyllä.


Pidetään yhteyttä ja nähdään kylillä!
Anita XVI

Skip to content