MUHOS PÄIVÄRINNE, Hyrkin koulu

2.6.2022

Teksti ja kuvat Sirkku Kianto

 

Tämähän on Muhoksen westend, sanottiin 1.6.2022 Kyläillassa Päivärinteestä. Siltä se vaikuttaa. Päivärinnettä maisemoi uljas Oulujoki ja kaunis maaseutu. Kylä sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Muhoksen keskustasta ja on noin 25 kilometrin päässä Oulusta, joten sijainnin kannalta seutu on erinomainen. Silläpä kylälle on haluttu ja halutaan yhä muuttaa. Lapsiperheitä on paljon, on uudenaikainen koulu ja koronataantuman jälkeen innovatiivisin ja rennoin ottein virittyvä kyläyhdistys, Jokirinteen kyläyhdistys.

 

Päivärinteen Kyläilta oli todellakin siitä aivan erityisen poikkeava muista kyläilloista, sillä paikalla oli useita pienten ja vähän isompienkin lasten vanhempia jälkikasvuineen. Viesti oli hyvin selkä näkökulmaltaan: Päivärinne on ihan paras paikka asua.
Työpaikkojakin Päivärinteellä on, tässä terveiset: https://www.onnenrinne.fi/tyopaikat/

Koska perheillä tarve ja halu taata lapsille ja nuorille tulevaisuudessakin turvallista, kehittävää ja mukavaa elämää, tuotti pienimuotoisen työpajan tarvelista runsaasti ehdotuksia.

HOX! Klikkaa kuva isommaksi. Suurennetun kuvan oikeaan ylälaitaan ilmestyy rasti, jota klikkaamalla pääset takaisin tälle sinulle.

.

Olipa hyvä, että aikalailla uusi kunnanjohtaja Jussi Rämet oli mukana Kyläillassa. Päivärinteen suosio on nousujohteinen ja luo Muhoksen kunnalle paineita kylän maankäytön, kaavoituksen, asuntokannan, harrastuspaikkojen ym. kehittämiseen. Kuntaa tarvitaan kumppaniksi moneen muuhunkin toiveeseen.


Liikenteen turvallisuusasiat, vuokra-asuntojen tarve, suuri tarve harrastuspaikoille, pururadan pohjan kunnostus, laavupaikat, tulipaikat, uimarannan remppaaminen, mäenlaskupaikka, kirjaston lainauspiste, koirapuisto, leikkipuistojen valaistus, päiväkotipaikkojen lisäystarve, Kallioselän pitkospuiden kunnostus, nuorisotilat, biitsikentän kunnostus, tenniskenttä, skeittiparkki, kuntoportaat, ulos rakennettavat kuntoilulaitteet/parkki. Siinä muutamia erinomaisia kylän viihtyvyyden ja kasvavien lasten, tulevien nuorien tukemiseksi.

 

Muhoksen kunta kertoo:
Hyrkin koulu on noin 160 oppilaan alakoulu Muhoksen Jokirinteellä. Koulu on rakennettu useassa eri vaiheessa. Viimeksi vuonna 2017 Päivärinteen päiväkoti rakennettiin koulurakennuksen yhteyteen, ja niiden väliin tehtiin päiväkodin ja koulun yhteinen ruokasali.

.

Toki moniaita asioita voi kylä toteuttaa myös talkoovoimin. Aina tarvitaan kuitenkin enemmän tai vähemmän rahoitusta, kun jotain aletaan rakentamaan. Kunnanjohtaja muistutti, että kunta niin sanotusti puskurirahoittaa tukipäätöksen saaneita hankkeita. Hankkeissa tuki saadaan takautuvasti maksatuksia vastaan, joten puskuri on kylille erittäin tärkeä apu kylien kehittämisessä. Lisäksi osallistavalla budjetoinnilla voidaan auttaa kyliä, joka tosin joskus voi olla liian hidas ja epävarma keino.

Leader-rahoituksen omarahoitusosuus ja kyläyhdistyksen vähäiset varat huolestuttivat keskusteluissa. Tarvitaan siis omaa rahaa. Hullun hanke ehdottaa kyläläisiä aktivoitumaan erilaisten tapahtumien järjestämisessä talkoovoimin. Esim. erilaisiin kisoihin osallistumiseen voi liittää osallistumismaksun. Säännöllisesti pidettävät arpajaiset vähän joka käänteessä ovat erinomainen keino yhdistyksen talouden vahvistamiseen. Jos palkintona on kahvipaketti, joka nykyään maksaa yli 6e ja arvan hinta on 3e, ja arvanostaja tietää rahan menevän koko kylän hyväksi, voi tuotto olla ihan mukava.
Erilaisiin tilaisuuksiin, vaikka peräkärrykirppiksiin tai kylämarkkinoille voidaan yhteisvoimin paistella munkkeja ym. herkkuja, joista saadaan myyntivoittoa kyläyhdistykselle. Pikkuhiljaa.

Täältä löytyy tietoa pienarpajaisten järjestäjälle. Milloin lupaa ei tarvita?

Päivärinteellä kun on niin runsaasti lapsiperheitä, heistä kannattaa kasvattaa aktiivisia ja innokkaita talkooporukoita. Alusta alkaen luodaan mukava, luonteva talkooperinne, joka tarjoaa yhteisiä, iloisia hetkiä ja muistoja, yhdessä tekemisen meininkiä.
Talkooperinne

 

.

Illassa tuotiin esille erinomainen idea tarjolla olevien seitsemän kangaspuun hankkimiseen ja niiden sijoittamiseen Päivärinteen sairaalan tiloihin. Kangaspuilla kutominen on kerrassaan hieno ja hyödyllinen ajatus. Toivottavasti idea toteutuu. Esiin nousi kyllä toinenkin ihan yhtä hyvä idea eli samoihin tiloihin toteutettava kuntosali. 😊

Taitaa olla niin, että Päivärinteelle olisi syytä rakentaa tulevaisuudessa monitoimitalo, josta hyötyy koko kylän väki ja vähän muutkin! Käyttäjiä riittää ihan varmasti. 👍

 

Kyläillan päätteeksi esiteltiin kylälle toteutettavan frisbeeradan valmisteluja.

 

Kiitos Päivärinteen kyläläisille runsaasta ja aktiivisesta osallistumisesta. Onnea ja menestystä kylänkehittämisen tiellä.

Lisää Päivärinteen kylästä www.laitasaari.fi
Lisää Päivärinteen parantolasta museoviraston sivulla linkki

Skip to content