MUHOS KYLMÄLÄNKYLÄ

17.5.2022

Teksti ja kuvat Anita Sievänen

KYLMÄLÄNKYLÄ, MUHOS 11.5.2022

Kylmälänkylän koulun yksi entinen luokkahuone täyttyi heti jo hyvissä ajoin iloisesta puheensorinasta ja emäntien tarjoamat leivonnaiset maistuivat runsaalle joukolle eri ikäisiä kyläläisiä. Kylätalo on siis entinen koulu, joka lopetti toimintanssa vuoden 2019 lopussa ja lapset siirrettiin Kirkonkylän kouluun, jonne yhteensuuntaan tulee koulumatkaa noin 30 kilometriä. Kyläyhdistys halusi, että koulu palvelee edelleen kyläläisiä ja niinpä koulu ostettiin Kylmälänkylän kyläyhdistys ry:n omistukseen vuoden 2020 alussa yhdellä eurolla ja avajaiset vietettiin 13.6.2020.

Täältä pääsee kyläyhdistyksen Facebook-sivuille.

Oston jälkeen siirryttiin öljylämmityksestä maalämpöön, johon saatiin leaderrahoitus. Koulu on nyt saanut uuden elämän ja talosta voi vuokrata kokous- ja juhlatilaa. Sieltä löytyy myös kyläläisten käyttöön  kuntosali ja samalla kuntosalimaksulla voi liikuntasalissa pelata vaikka sählyä tai pingistä. Myös kudontapiiri toimii ahkerasti omassa luokassaan.
Kouluja kylällä on aikoinaan ollut jopa neljä kappaletta, joista viimeimpänä suljettiin siis nykyinen kylätalo

Kylmälänkylän kylätie lienee Suomen pisin kylätie 51 km, joka alkaa valtatie 22 risteyksestä Muhokselta ja jatkuu edelleen Vaalaan ja Pelson kylään. Asutuksen jakautuminen tasaisesti molemminpuolin kylätietä selittäneen aikanaan myös kyläkoulujen määrän Kylmälänkylän alueella

Kylmälänkylän kyläyhdistys ry aloitti toimintansa jo 1980-luvulla kylätoimikuntana ja rekisteröityi muutamien vuosien jälkeen, jolloin alkoi todellinen kylän kehittäminen useiden hankkeiden avulla. Kalettoman järveä on kunnostettu useammalla hankkeella vuosien varrella, koulun pihahanke 2008-2009 ja koulun lähiliikuntapaikkahanke 2010-2012, jonka jälkeen rakennettiin vielä kyläkaupan pihaan noin 100 hengen grillikota. Lisäksi on pidetty paljon muita talkoita kyläläisten ulkoilu- ja virkistysmahdollisuuksien parantamiseksi. Aktiivisia talkoolaisia on aina riittänyt kiitettävästi kylän kehittämiseen.

Kylmälänkylältä löytyy myös kyläkauppa Satumaa, josta on muodostunut monipuolinen, runsaan sadan talouden Kylmälänkylän keskus. Sieltä saa ruokatarpeiden lisäksi muun muassa autotarvikkeita ja kausitavaroita. Kahvilan puolella voi nauttia oluen tai kahvit tai syödä kyläkauppiaan paistaman pizzan.

Toinen erikoisuus kylällä on oma kappeli, jossa on istumapaikat 100 hengelle, kahvittelutilat 30:lle, rakennettu vuonan 1962 ja peruskorjattu 1998. Kappelin alttarin on suunnitellut ja rakentanut muhoslainen artesaani Esa Holopainen.

Kyläyhdistyksen nettisivut ovat uudistumassa ja Noora ja Kiia, toimeliaat nuoret Kylmälänkylästä, perustavat Instagram-tilin kylälle ja aloittavat jakamaan kuvia kylän elämästä ja tapahtumista.

Kylmälänkylä on nimestään huolimatta lämmin ja turvallinen paikka asua ja Teillä siellä on vahva tahtotila kylätalonne säilymisen ja koko kylänne tulevaisuuden puolesta.

Skip to content