MERIJÄRVEN KOTISEUTUVIIKKO

18.7.2023

Valtakunnalliset kotiseutupäivät on kotiseututyön vuotuinen päätapahtuma, jonka tarkoitus on kasvattaa kotiseututyön arvostusta. Päiviä on järjestetty vuodesta 1949 lähtien ja tänä vuonna ne pidetään Kotkassa 8.-10.9.2023. Kotiseutupäiville kokoontuvat kotiseututyötä kunnissa, kotiseutuyhdistyksissä, maakuntaliitoissa ja muissa järjestöissä tekevät henkilöt.

Toripäivä 6.7.2023

Tämä on valtakunnallinen tapahtuma, mutta yhtä tärkeää on, että kokoonnutaan myös kunnittain ja kylittäin viettämään oman paikkakunnan kotiseutuviikkoa. Merijärven kotiseutuviikko aloitettiin torstaina 29.6. Tenavien touhupäivällä, lauantaina olivat Nevanperän konepäivät, välillä käväistiin PowerParkissa Alahärmässä, toripäivien 6.7. jälkeen Kotiseutuviikko päättyi sunnuntaina 9.7. klo 19.00 lauluiltaan Kalaputaan Etelärannan uimapaikalle, jossa järjestäjänä toimi Kalaputaan kylätoimikunta.

Kirjastossa oli myös esillä Merijärven nimikkosukkanäyttely, jossa sai osallistua yleisöäänestykseen ja yleisön suosikki ja sukkaraadin valitsema voittaja julkistetaan 1.8.2023. Kilpailuun lähetettyjä sukkia ei palaute vaan ne lahjoitetaan hyväntekeväisyyten. Ideana on myös tehdä sukista Merijärvi-tuotepaketti ja myydä niitä Huoltiksella ja Merijärven kotiseutuyhdistyksen tapahtumissa.

Merijärvelle nimikkosukat

Kirjastossa oli myös esillä kaikkien merijärvisten ysiluokkien 32 taulun valokuvanäyttely, jotka oli tuotu esille Koivupuhdon koulun varastosta ja ruokasalista. Ainutlaatuinen kouluperinne, jonka ysit ovat toteuttaneet vuosittain vapaa-ajallaan.

Merijärven kirjastossa on nähtävillä koko heinäkuun ajan kaikkien 9-luokkalaisten kuvataulut

Tähjän kotiseututalolla oli myös Juhani Palmun taidenäyttely, joka oli tuotu esille taidegalleria Pajalasta Oulaisista. Taidegalleria Pajalan Juhani Palmun taidekokoelma on kenties laajin Suomessa yksityisen hallinnassa oleva kokoelma, teoksia yhteensä noin 150 kpl.

Toripäivillä Anita XVI tapasi myös Pyhänkosken kylältä leikkokukkia myyvän Marja-Kaisa Siipolan, joka oli tuonut myyntiin kauniisti sidotut kimput kotipihalta kerätyistä perennoista. Syksyllä hän istuttaa 600 avomaan tulppaania pihalleen ja keväällä on odotettavisssa tulppaanipiha omaksi iloksi ja edelleen myytäviksi leikkokukiksi. (artikkelikuva)

Juhani Saukko ja Veli Ahonen Saukonperän kylältä

Liikuntahalli Kilpukka toimi kahviona, mutta mistä tuo nimi Kilpukka? Sekin selvisi jututtamalla saukonperäläisiä Juhani Saukkoa ja Veli Ahosta. Kilpukka -nimen liikuntahalli sai kilpukka -nimisestä kasvista, jota kasvaa kirkonkylän kupeessa olevassa Lahdenlammessa. Kilpukan lehdet ovat kuin lumpeen lehtiä ja itse kasvi on aika harvinainen, jota ei ole löytynyt mistään muusta lammesta Merijärvellä.

Merijärven Kotiseutuyhdistyksestä toripäivillä olivat myös Saara Saukko, Anna-Kaija Toppila ja phj. Juhani Alaranta

Laura Salmela Pirttikosken kylältä Pyhäjoelta ja Matti Kesti Pyhänkosken kylältä Merijärveltä-oli hauska tavata taas!

 

 

Nämä yhteiset tapahtumat, joissa Hullun Älykkät Kylät-hankekin on mukana, ovat tärkeitä kohtaamisia, keskusteluja, uuden oppimista, tiedon jakamista ja tutustumista paikalliseen kulttuuriin ja ihmisiin. Jokainen tapahtuma on erilainen, johon alueen ihmiset tuovat oman ilmeensä kuten Merjärvelläkin sain kokea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Merijärvisten mielestä Merijärvi on hyvä paikka asua, joka on keskellä melkein kaikkea: Pyhäjoelle, Kalajoelle, Oulaisiin ja Alavieskaan on lähes yhtä lyhyt matka parisenkymmentä kilometriä.

Näkemisiin, Anita XVI

Skip to content