KYLÄKLINIKKA YLIVIESKAN RAUDASKYLÄLLÄ 12.9.2022

17.9.2022

Raudaskylä on yksi Ylivieskan kuudesta kylästä, muut ovat Löytynkylä, Niemelänkylä, Kantokylä, Savela-Ojakylä ja Vähäkangas-Pylväs. Ylivieska on yksi Pohjois-Pohjanmaan kaupungeista. Yli 15 000 asukkaan kaupunki tunnetaan maakunnassa ja muuallakin Suomessa kaupan keskuksena ja on myös liikenteellisesti hyvin saavutettavissa. Ylivieska kertoo omilla nettisivuillaan, että se antaa kasvulle hyvät eväät, josta löytyy myös puhdas luonto, kaunis Kalajokivarsi ja edulliset asumiskustannukset.

Ahjolan Kylätalo Raudaskylä Ylivieska

Perinteinen ryijy on arvotekstiili, joka herättää muistoja ja tunteita, kuva Ahjolasta

Raudaskylän kyläyhdistys on perustettu tammikuussa 1983, mutta rekisteröityi virallisesti vasta vuonna 1999, jonka jäkeen yhdistys on toiminut aktiivisesti. Sääntöjen mukaisesti se  edistää kylän asukkaiden harrastus- ja kulttuuritoimintaa, kylän perinteiden ja historian tallentamista sekä luonnon- ja kulttuuriympäristön vaalimista keräämällä ja säilyttämällä perinteitä ja historiaa sekä järjestämällä talkoita ympäristön vaalimiseksi. Lisäksi yhdistys voi järjestää yhteisiä virkistys- ja harrastustilaisuuksia, juhlia ja muita vastaavia tapahtumia.

Asukkaita kylällä on tällä hetkellä noin 800. Raudaskylän kyläyhdistys on tallentanut historiaansa kahteen kirjaan: Raudaskylä ja Raudaskylä II, Uutta ja vanhaa Raudaskylää kuvina ja kertomuksina ja kyläyhdistyksen pitkäaikaisesta puheenjohtajasta Reino Marjakankaasta on tehty video – Mietteitä elämästä. Raudaskylällä on myös päivitetty Kyläsuunnitelma vuosille 2021-2025, joka on tehty yhteistyössä paikallisten yhdistystoimijoiden kanssa: Raudaskylän kyläyhdistys ry, Rauskin porukat vanhempainyhditys ry, Raudaskylän Ahjolan ystävät ry, Raudaskylän Kristillinen Opisto ry ja Raudaskylän SPR osasto ry. Kuten he itse toteavat: Suunnitelma ei kuitenkaan ole kiveen hakattu paperi: sen on tarkoitus elää ja muotoutua ajan kuluessa ja kylän kehittyessä.

Kylällä toimii Raudaskosken koulu, jossa toimii 0-6 luokat ja oppilaita on noin 120. Lisäksi Raudaskylän Kristillinen Opisto tarjoaa monipuolista koulutusta perinneympäristössä ja opistolla on vuosittain yhteensä yli 200 vuosiopiskelijaa. Opisto on aloittanut toimintansa Raudaskylällä syksyllä 1920.

Raudaskylällä on myös vireää yritystoimintaa ja iso osa asukkaista työskentelee kylän yrityksissä. Kylän suurimpia työllistäjiä ovat Ylivieskan Tiili Oy, Raudaskylän Kristillinen Opisto, Raudasmäen sosiaalipalvelut Oy:n perhekodit Villamiina ja Viljami ja Keskipohjanmaan ammattikorkeakoulun Raudaskylän toimipiste .Myös maatiloja kylällä on 25.

Raudaskylän yhdistystoimijat ovat tehneet vuosien varrella hyvää yhteistyötä ja ovat sitoutuneet pitämään edelleen kylän elinvoimaisena, viihtyisenä ja turvallisena paikkana asua ja elää. Mutta uhkiakin nähdään: yhteisöllisyyden väheneminen, tonttipula, asukkaiden väheneminen ja yhdistysten rahapula. Myös Raudaskylän kyläyhdistyksellä on edessään talouden vahvistaminen, sillä Kylätalo Ahjola siirtyi kyläyhdistyksen omistukseen vuonna 2021. Taloa on remontoitu vuosien aikana, mutta lähitulevaisuudessa on aloitettava keskustelut kylätalon korjausvaihtoehdoista mm. talon energiatalouden parantamiseksi ja niihin saatavista rahoitusvaihtoehdoista. Suomen Kotiseutuliitolta on haettavissa korjausavustuksia, jotka on tarkoitettu ensisijaisesti perinteisten, vakiintuneessa käytössä olevien seurantalojen välttämättömiin korjaustöihin.

Illan aikana keskusteltiin myös kyläyhdistyksen jäsen- ja kannastusmaksuista, joita ei tällä hetkellä peritä, mutta jotka nähtiin myös yhtenä vaihtoehtona lisätulojen saamiseksi yhdistykselle. Myös yritysyhteistyötä paikallisten yrittäjien kanssa pitää vahvistaa, sillä hyvinvoiva ja elinvoimainen kylä on kaikkien etu!

Kiitos kutsustanne Raudaskylään Tuula!

Anita XVI

Skip to content