KYLÄKLINIKKA SIIKAJOEN RUUKISSA VAUHTIMAJALLA 21.9.2022

25.9.2022

Sain kutsun tulla vierailemaan Siikajoen kylien kehittämisillassa ja paikkana Ruukin FK-kerhon ”huoltorakennus” VAUHTIMAJA https://www.ruukinfk.com/vauhtimaja/. Vauhtimaja sijaitsee Siikajoen Ruukissa Hietamaan vapaa-aikakeskuksessa, jossa kuntalaiset voivat ympäri vuoden harrastaa monipuolista ulkoilua ja liikuntaa. Paikan nimi olikin osuva, sillä illana aikana viriteltiin todella monipuolisesti ”vauhtia” siikajokisten kylien toimintaan.

Vauhtimaa ulkoa.

Vauhtimaa sisältä.

Siikajoen kunnan kehittämispäällikkö Kirsi Kivioja oli lähettänyt kutsun kylille ja iltaamme osallistuikin lähemmäs kolmekymmentä kylätoimijaa vaihtamaan ajatuksia kylien kehittämisestä, kylien välisestä yhteistyöstä ja kuulemaan kylien kehittämisrahasta. Siikajoki on kymmenen idyllisen kylän kunta, joten jo sillä perusteella voidaan todeta, että Siikajoki on täyden kympin kunta, kuten he itse sen kertovat nettisivuillaan. Ja jatkavat: Meillä asutaan mukavasti luonnon helmassa, joen varrella, tahi meren rannalla, aukeaa maankamaraa unohtamatta. Siikajoki on Suomen paras kylien kunta. Tervetuloa maaseudun rauhaan, josta saat alati uusia elämyksiä! 

Menossa mukana Vauhtimajalla oli myös Siikajoen kunnanjohtaja Pertti Severinkangas

Kympin Kyliin kuuluvat Karinkanta, Luohua, Merikylä, Paavola, Revonlahti, Ruukki, Saarikoski, Siikajoenkylä, Tauvo ja Tuomioja. Ruukin kyläyhdistys järjesti syyskuussa jo 25. kerran yhteistyössä kunnan kanssa suositun Ruukin luomu- ja lähituotemarkkinat ja Luohuan kylä sai Maakunnallisessa Kyläjuhlassa 4.9. Pyhännällä kunniamaininnan vireästä ja yhteisöllisestä toiminnastaan. Siikajoen kunnassa asuu lähemmäs 5000 asukasta. Kuntapalvelut löytyvät Ruukista, etäisyys Ouluun on 45 min ja Raaheen 25 min ja naapurikunnat ovat Hailuoto, Liminka, Lumijoki, Raahe ja Siikalatva.

Hullun Älykkäät Kylät-hanke ja Kyläklinikka haluavat tuoda virtaa ja vauhtia kylätoimijoille ja kyläyhteisöille – tuetaan ja motivoidaan, keskustellaan ja sovitaan yhteiset tavoitteet eteenpäin. Siikajoella keskusteltiin sosiaalisen median käytöstä, nettisivujen päivittämisestä ja toivottiin, että yhteydenottoihin myös vastataan. Kylistä tullaan toteuttamaan yhteinen markkinointiesite ja kannustettiin kyliä kyläsuunnitelmien tekoon.

Hankkeen yhtenä tavoitteena on myös saada Pohjois-Pohjanmaan kuntiin perustettua kylän  ja kunnan yhteistyöelin – kyläneuvosto, kyläasiainneuvottelukunta tai kylien neuvottelukunta. Ja tästä hyvänä esimerkkinä Anita XVI kertoi oman kuntansa Iin kylien neuvottelukunnan perustamisesta, toiminnasta ja toimintasuunnitelmasta vuodelle 2022. Ja asiastahan innostuu niin, että Siikajoen neuvottelukunta todettiin myös tarpeelliseksi.  Perustamisasia siirtyy nyt eteenpäin ensin kunnanhallitukseen, sen jälkeen pyydetään nimeämään kylittäin varsinainen ja varaedustaja, pidetään perustamiskokous ja luodaan neuvottelukunnalle toimintaperiaatteet.

Järjestöyhteyshenkilö Marko Äijälä muistutti myös yhdistystapaamisesta 5.10.2022 klo 18-20 Ruukin koulukeskuksella, jossa aiheina ovat mm. elämänkaariverkostomalli ja tulevan hyvinvointialueuudistuksen vaikutukset yhdistyksiin.

Tarvitaan tahtoa ja uskoa kylätoimintaan ja kunnan ja kylien välistä yhteistyötä. Tämä viesti otettiin Siikajoella vastaan ja lähdetään yhdessä viemään vauhdilla eteenpäin.

Anita XVI kiittää ja on menossa mukana!

Skip to content